Prima pagină » Cultural » Secretele istoriei » Fascismul – scurt istoric
Fascismul - scurt istoric

Fascismul – scurt istoric

21 feb. 2014, 15:45,
în Cultural
a:3:{s:7:"site_id";i:3;s:6:"old_id";i:10918;s:8:"site_url";s:15:"cultural.bzi.ro";}
Fascismul este o ideologie politica radicala si autoritara definita in primul rand  de un nationalism radical (numit si „ultra-nationalism„). Fascistii incearca sa organizeze o natiune in conformitate cu perspectivele, valorile si sistemelele corporatiste, inclusiv sistemul politic si economia.
Ei sustin crearea unui stat totalitar cu un singur partid, care urmareste mobilizarea in masa a unei natiuni si crearea unui ideal „om nou”, pentru a forma o elita care reglementeaza prin indoctrinare, educatie fizica si politici familiale, inclusiv eugenism. Fascistii cred ca o natiune presupune o conducere puternica, o singura identitate colectiva si capacitatea de a comite violente si razboi, cu scopul de a mentine natiunea puternica. Guvernele fasciste interzic si suprima opozitia fata de stat.

Vezi si Caderea lui Mussolini 

Fascismul a fost fondat de catre sindicalistii nationalisti italieni in Primul Razboi Mondial, care a combinat viziuni politice de stanga si de dreapta, dar gravitau spre dreapta la inceputul anilor 1920.
Oamenii de stiinta considera in general ca fascismul este de extrema dreapta.

Vezi si Viata lui Benito Mussolini 

Fascistii sprijina violenta, razboiul si militarismul, ca furnzior de transformare pozitiva in societate, de aducerea a unui nou spirit, educatie, insuflarea unei dorinte de a domina in caracterul oamenilor si crearea de camaraderie nationala prin intermediul serviciului militar.
Fascistii vad violenta si razboiul ca actiuni, care creeaza regenerare, spirit si vitalitate nationala.
Fascismul este anticomunist, antidemocratic, antiindividualist, antiliberal, antiparlamentar, anticonservator, antiburghez si antiproletar si in multe cazuri, anticapitalist. Fascismul respinge conceptele de egalitarism, materialism si rationalism in favoarea actiunii, disciplinei, ierarhiei, spiritului si a vointei. In economie, fascistii se opun liberalismului (ca o miscare burgheza) si marxismului (ca o miscare proletara) pentru ca sunt miscari economice exclusive bazate pe anumite clase. Fascistii prezinta ideologia lor ca o miscare din punct de vedere economic intre clase, care promoveaza solutionarea conflictului dintre clasele economice in vederea asigurarii solidaritatii nationale. Acestia sustin o piata reglementata, multiclasa intr-un sistem economic integrat national.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`