Numele bisericii provine de la prima biserica ridicata pe acest loc, in anii 1743-1744, ctitorita fiind de Domnita Balasa si de sotul ei, marele ban Manolache Rangabe, zis Lambrino. Aceasta prima biserica fost demolata in 1871. Pe locul altarului, in 1883 s-a pus o piatra comemorativa.
In 1750, Domnita Balasa a inaltat alaturi de prima ctitorie, pe locul bisericii actuale, o a doua biserica, cu hramul Inaltarea Domnului, langa care a infiintat o scoala si un azil de batrani. Cladirea bisericii, subrezita de cutermurul 1838, a fost demolata.
Intre 1838-1842, pe acelasi loc, s-a construit o a treia biserica cu acelasi hram. Ctitor a fost Safta Brancoveanu, fiica lui Teodor Bals si a Profirei Rosetti, vaduva marelui ban Grigore Brancoveanu, fondatoarea Spitalului Brancovenesc. Deoarece terenul pe care a fost cladita era expus inundatiilor Dambovitei, aceasta biserica s-a degradat repede, astfel ca, dupa numai 40 de ani, a trebuit sa fie demolata in 1881. S-a pastrat doar pisania acestui lacas, prinsa in zisul actualei biserici.
Vezi si Biserica unica in lume se afla in Romania! A fost construita din dragostea unui ortodox
Biserica existenta in prezent a fost zidita in perioada 1881-1885, in timpul domniei Regelui Carol I al Romaniei si a Reginei Elisabeta fiind a patra pe aceste locuri. Efor a fost Mitropolitul Calinic Miclescu, epitropi fiind N. Bibescu si T. Vacarescu.
In cartea sa Bucurestii de altadata, Constantin Bacalbasa a descris pe scurt ceremonia ce desfasurata marti 14/28 iunie 1881, zi aleasa pentru punerea pietrei fundamentale a bisericii Domnita Balasa, ce incepea a fi reconstruita pentru a patra oara, dobandind infatisarea sub care o cunoastem azi:
Aceasta biserica a fost cladita intaia oara in anul 1744 de catre domnita Balasa, fiica printului Constantin Basarab Brancoveanu, recladita in 1831 de catre banul Grigore Basarab Brancoveanu, din nou recladita in 1838 de baneasa Safta Grigore Basarab Brancoveanu. Dupa ce serviciul divin a fost oficiat de mitropolitul primat, s-a procedat la semnarea actului comemorativ al cladirii. Acest act a fost inchis intr-un tub de sticla, unde au fost introduse si cate o piesa noua din toate monedele romanesti de metal ale epocii, de la piese de un ban la pana la cea de aur, de 20 de lei. Tubul a fost invelit in cate o foaie a tuturor ziarelor ce apareau atunci in Bucuresti si a fost introdus in alt tub, de metal. Regele, regina, mitropolitul primat si doamnele de onoare au primit cate un sort de satin alb, cu ciucuri de aur. Apoi regele, cu sculele de argint ce i s-au dat, a pus intaia caramida pe piatra fundamentala sub care a fost inchis tubul, a doua caramida a pus-o regina, a treia, mitropolitul si asa mai departe. Arhitectul a fost Alexandru Orascu, asistat de Dobre Nicolau si Benes.
Vezi si Biserica Stavropoleos, lacasul brancovenesc din buricul Bucurestiului – FOTO
In interiorul bisericii se afla, in doua nise laterale, mormintele Domnitei Balasa (1693-1752), a sasea fiica a domnitorului Constantin Brancoveanu si al Domnitei Zoe Brancoveanu (1800-1892), sotia domnitorului Gheorghe Bibescu. Monumentul funerar al Domnitei Balasa („Intristarea”), este opera sculptorului Ion Georgescu, iar monumentul Domnitei Zoe Brancoveanu, de pe partea opusa, este opera sculptorului francez Jules Roulleau.
Cu ocazia Sarbatorilor Pascale din anul 2000, la slujba din noaptea dintre 29 si 30 aprilie au participat fostul suveran Mihai al Romaniei si sotia sa, principesa Ana de Burbon Parma, cat si fostul premier Victor Ciorbea si academicianul Constantin Balaceanu-Stolnici.