Prima pagină » Actualitate » Farmacistele vor putea face vaccinul antigripal și testele pentru glicemie, contra-cost
Farmacistele vor putea face vaccinul antigripal și testele pentru glicemie, contra-cost

Farmacistele vor putea face vaccinul antigripal și testele pentru glicemie, contra-cost

09 nov. 2021, 14:30,
Elena Nicoleta BUJOR în Actualitate

Vești bune pentru români. Vaccinul antigripal și testele pentru glicemie vor putea fi efectuate în farmaciile din țara noastră. Astfel, un ordin de ministru reglementează aceste servicii, care vor fi făcute de farmaciste contra-cost.

Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor din România, a declarat faptul că urmează ca pentru fiecare din serviciile din farmacie să se elibereze ghiduri de practică farmaceutică.

Teste de glicemie și vaccin antigripal, efectuate în farmaciile din România

Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România, susțtine Scopul este ca fiecare farmacie care va presta aceste servicii să o facă într-un cadru legal, standardizat, armonizat. Cursurile de instruire vor dura mai multe zile.

„Poate că unele servicii se prestau deja în farmacie, dar nu exista cadrul legal. Vor fi cursuri de instruire, care vor dura de la câteva zile, la câteva săptămâni”, a transmis Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciștilor din România.

În primă etapă ar urma să fie aprobate ghiduri pentru trei servicii farmaceutice, a spus Anca Crupariu.

„Sperăm ca cele legate de monitorizarea pacienților cu poli-medicație, care presupun și o legătură cu medicul specialist sau de familie. Dorim foarte mult gestionarea pacientului cronic, hipertensiv, diabetic, cu afecțiuni pulmonare”, a afirmat purtătorul de cuvânt al Colegiului Farmaciştilor.

Campania de vaccinare antigripal a început în România

Campania de vaccinare antigripal 2021-2022 a demarat de pe 20 octombrie 2021 în toată țara. Direcția de Sănătate Publică Iași a solicitat pentru județul Iași 115.000 de doze de vaccin. Pentru sezonul 2021-2022, Ministerul Sănătății intenționează imunizarea unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire prin utilizarea unui număr de aproximativ 2 milioane de doze de vaccin gripal.

În cadrul campaniei de vaccinare gratuită vor fi imunizați, cu prioritate, cei cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, precum și gravide, conform recomandărilor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) și Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC).

Campania se va derula prin cabinetele medicilor de familie și în unitățile sanitare cu paturi. Orice persoană care s-a vaccinat anti-COVID-19 și face parte din categoriile la risc poate primi și vaccinul gripal.

„Am solicitat pentru județul Iași 115.000 doze și așteptăm să ne anunțe Ministerul Sănătății când vin dozele și câte”, au precizat reprezentanții DSP Iași.

Numărul cazurilor de gripă este mai mare decât anul trecut

Medicii ieșeni au observat o creștere a numărului de cazuri de gripă în această perioadă, în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Aceștia au precizat că principalul motiv care a determinat această situație este relaxarea măsurilor de prevenție.

„Din nefericire, comparativ cu anul trecut, se observă o creștere a cazurilor de gripă. Mai mult ca sigur, relaxarea din punct de vedere al măsurilor de prevenție, purtarea măștilor de protecție, distanțarea fizică, igienizarea mâinilor și scăderea ritmului de vaccinare, inițial neexistând vaccin anti-COVID-19, va duce la o creștere a numărului de persoane care vor face gripă. Îndemn populația să se imunizeze inclusiv antigripal, dând dovadă de spirit civic, responsabil. Nu există interacțiune între cele două vaccinuri și nici interval de așteptare. Sunt vaccinuri obținute prin metode sigure, verificate și care ne protejează atât pe noi, cât și familiile noastre”, a adăugat medicul Florin Roșu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *