Primele săptămâni în ipostaza de părinte pot fi foarte intimidante, astfel încât îți oferim acest mic ghid cu sfaturi de îngrijire a nou-născuților ce îți vor fi foarte utile pentru a dobândi siguranță în această nouă, minunată, dar și copleșitoare experiență în care te-ai îmbarcat.
Igiena bebelușului (schimbarea scutecului și băița)
Având în vedere cât de gingașă este pielea bebelușilor, orice părinte trebuie să ofere o atenție specială îngrijirii nou-născutului, atât prin schimbarea adecvată a scutecului, cât și printr-un ritual de băiță corespunzător.
În ceea ce privește schimbarea scutecului, trebuie să te aștepți ca cel mic să ude sau să murdărească scutecul în jur de 7 – 10 ori pe zi.
Înainte de a schimba scutecul bebelușului tău, asigură-te că ai tot necesarul la îndemână, astfel încât să nu lași copilul nesupravegheat. Vei avea nevoie de:
- un scutec curat
- unguent
- șervețele pentru scutece (sau un recipient cu apă caldă și o cârpă curată sau dischete de bumbac)
Pune copilul pe spate și îndepărtează scutecul murdar. Utilizează apa, dischetele de bumbac și laveta sau șervețele pentru a curăța gentil zona genitală a bebelușului. Ai grijă atunci când îndepărtezi scutecul unui băiat, deoarece expunerea la aer îl poate determina să urineze. În cazul unei fete, șterge din față în spate pentru a evita o infecție a tractului urinar. Pentru a preveni sau vindeca o erupție cutanată, aplică un unguent sau alte produse specializate în acest sens.
În privința primei băițe, părerile sunt împărțite. În principiu, este recomandată băița cu buretele/o cârpă umedă până când cordonul ombilical se desprinde și buricul se vindecă complet (1-4 săptămâni).
Îngrijirea cordonului ombilical la nou-născuți este foarte importantă. Unii medici sugerează tamponarea zonei cu comprese sterile și menținerea zonei curate și uscate. Discută cu medicul copilului tău pentru a vedea ce îți recomandă, în funcție de nevoile bebelușului tău.
Două sau trei băi pe săptămână este frecvența medie în primul an de viață al micuțului tău. Îmbăierea mai frecventă pot duce la uscarea pielii.
Când vine vorba de spălarea cu un burete/ lavetă umedă, îți recomandăm să procedezi astfel: șterge fața copilului cu o cârpă umezită numai cu apă călduță, curăță de asemenea ochișorii, nasul și urechile bebelușului. Pentru ochi folosește ser fiziologic și comperese sterile.
Ulterior, folosind șampon pentru copii, spală gentil capul bebelușului și clătește-l. Folosind o cârpă umedă și săpun, spală cu grijă restul corpului, acordând o atenție deosebită cutelor de sub brațe, din spatele urechilor, din jurul gâtului și din zona genitală. Odată ce ai curățat și aceste zone, asigură-te că sunt uscate și apoi pune-i scutecul celui mic și îmbracă-l.
Când bebelușul este pregătit pentru băile în cadă, trebuie să abordezi situația cu blândețe și grijă, începând cu băi scurte pentru a-i oferi posibilitatea celui mic să se adapteze acestei schimbări.
Umple o cadă pentru bebeluși cu 5 – 7 cm de apă călduță – nu fierbinte! Susține cu o mână capul copilului și folosește cealaltă mână pentru a pune copilul în cadă, coborându-l încet în apă până la piept.
Pe toată durata băii, toarnă regulat apă peste corpul bebelușului, astfel încât acesta să nu se răcească. După baie, înfășoară-l într-un prosop, asigurându-te că are capul acoperit.
Este crucial să nu lași niciodată copilul singur în timpul băii. Dacă trebuie să părăsești baia, înfășoara-l într-un prosop și ia-l cu tine.
Îngrijirea pielii bebelușului este extrem de importantă, tocmai de aceea trebuie să alegi produse cât mai naturale care să țină departe alergiile sau iritațiile pielii.
Datorită combinației unice de principii active, gama Vitaprim baby care de la Ropharma este special creată pentru îngrijirea pielii delicate a bebelușului. Această gamă cuprinde gel de duș și șampon, cremă hidratantă, ulei de corp, loțiune de corp, cremă împotriva iritației de scutec, șervețele umede și pudră protectoare și nu conțin silicon, alergeni sau uleiuri minerale.
Produsele Vitaprim baby care sunt disponibile în Farmaciile Ropharma și pe www.ropharma.ro.