Prima pagină » Sanatate » Faringita streptococică. Cât de contagioasă este afecțiunea?

Faringita streptococică. Cât de contagioasă este afecțiunea?

16 mart. 2023, 15:49,
BZI.ro, în Sanatate

Faringita streptococică este o boală bacteriană infecțioasă cauzată de streptococi. Aceasta provoacă inflamarea membranei mucoase a faringelui. În lipsa unui tratament adecvat, boala poate duce la complicații grave.

La început, faringita streptococică poate părea o problemă minoră pentru persoana bolnavă, dar nu este așa. Boala reprezintă o amenințare serioasă la orice vârstă, deoarece duce la modificări ireversibile ale sistemului imunitar, precum și ale articulațiilor mari și ale inimii, dacă nu este tratată. Aceasta duce la poliartrită reumatoidă și la boala cardiacă reumatoidă, care pune în pericol viața. Dezvoltarea altor complicații ale bolii nu poate fi, de asemenea, exclusă fără tratament.

Faringita streptococică. Din ce cauză apare boala?

Faringita streptococică se dezvoltă deoarece membranele mucoase sunt afectate de un agent patogen care se transmite de la o persoană la alta. Boala este contagioasă. Chiar și fără contact cu o persoană bolnavă, infecția poate apărea prin consumul de alimente murdare, consumul de apă de la robinet, și mâncatul cu mâinile dacă acestea nu au fost spălate în prealabil.

În funcție de activitatea sistemului imunitar, dacă agentul patogen pătrunde în organism, faringita se dezvoltă după o perioadă de incubație, sau nu există inflamație, iar streptococii sunt suprimați și după un timp sunt complet distruși de apărarea naturală a organismului.

Dacă o persoană nu se îmbolnăvește, dar mucoasa sa este afectată de streptococi încă activi, ea devine purtătoare a bolii și îi poate infecta pe cei din jurul său. Până la vârsta de 15 ani, 20% dintre copii vor fi infectați. După vârsta de 15 ani, procentul de purtători scade considerabil.

Infecția cu streptococi poate avea loc în cinci moduri. Cele mai frecvente sunt două dintre aceste căi. Celelalte trei nu reprezintă mai mult de 10% din cazuri. Transmiterea prin aer. Cea mai frecventă cale de infectare, reprezentând până la 80% din toate cazurile de faringită streptococică.

Cum este eliberat în aer agentul patogen. Cum are loc infectarea organismului?

Agentul patogen este eliberat în mediul înconjurător în micropulberi de salivă în timpul tusei sau al vorbirii. Când aerul este inhalat, acesta pătrunde în corpul uman și streptococii infectează mucoasa gâtului.

Transmisibile prin alimente reprezintă a doua cea mai frecventă cale de intrare. Bacteria cauzală pătrunde nu numai în mucoasa faringiană, ci și în tractul gastrointestinal cu alimente care nu au fost curățate corespunzător. Infecția poate apărea și prin ingestia de apă din corpuri de apă deschise.

Dacă mucoasa intră în contact cu suprafețe contaminate, agentul patogen este transportat acolo și începe să se dezvolte. Cel mai adesea apare la copiii mici care duc diverse obiecte în gură din interes. Boala se poate căpăta și în timpul nașterii. Infecția apare în momentul când copilul trece prin canalul de naștere.

Cea mai rară cale de infectare este cea medicală. Pe această cale, germenul pătrunde în mucoasă în timpul procedurilor medicale sau de diagnosticare, fără un tratament antimicrobian adecvat al țesuturilor și instrumentelor.

Indiferent de calea de transmitere, faringita streptococică poate fi luată doar de la om. De cele mai multe ori, atunci când se depistează o durere de gât streptococică, se găsește un purtător cronic al bacteriei în familia pacientului, pentru care nu reprezintă o problemă, fiind permanent suprimată de sistemul imunitar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *