Prima pagină » Actualitate » Fără „Vinerea Verde“ în Iași. Programul nu mai poate fi susținut de municipalitate

Fără „Vinerea Verde“ în Iași. Programul nu mai poate fi susținut de municipalitate

02 nov. 2022, 16:46, 18 ,
Adnana Gafton în Actualitate

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a declarat că municipalitatea are nevoie de bani pentru a susține proiectele importante. Iașul ar putea rămâne fără „ Vinerea Verde “ din 2023. Consiliul Local mai are timp până la finalul anului 2022 pentru a stabili dacă programul va fi valabil și în anul ce vine. Prelungirea abonamentelor cu 4 zile din cauza gratuității de vineri este iarăși o problemă ce va fi analizată de către Consiliul Local Iași

În data de 3 iunie 2022, programul „Vinerea Verde“ intra în vigoare. Acesta a fost implementat la inițiativa Consiliului Local Iași. Prin adoptarea programului s-a urmărit promovarea și încurajarea transportului în comun și a mobilității urbane alternative. Principiile programului urmăresc diminuarea utilizării autoturismului propriu, reducerea poluării și a emisiilor de carbon, creșterea numărului de călători, utilizarea prioritară a mijloacelor de transport în comun, eliminarea blocajelor în trafic și diminuarea accidentelor. Programul a prins foarte repede în rândul ieșenilor. Eliminarea costurilor de transport reprezintă un beneficiu enorm pentru toți cei ce se deplasează la muncă mașina proprie sau cu mijloacele de transport în comun.

interior autobuz

Gratuitatea din mijloacele de transport în Iași ar putea fi amintire din 2023

Dispare programul „Vinerea Verde“ din Iași

autobuze verzi

Reabilitarea străzilor din Iași reprezintă un proiect important și necesită mulți bani

Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, a precizat faptul că programul „ Vinerea Verde “ ar putea să dispară începând cu anul 2023. Discuția a avut loc în ședința CL Iași din data de 31 octombrie 2022, când s-a ridicat problema prelungirii abonamentelor cu patru zile întrucât se află în vigoare gratuitatea oferită în zilele de vineri.

„O să analizăm dacă putem prelungi abonamentele cu patru zile sau le ieftinim cu patru zile. Sau preţul să rămână aceleaşi. De altfel, nu ştiu cât de ne vom mai permite vineri verzi sau gratuităţi“, declară Mihai Chirica.

Reprezentanții CTP Iași precizează că programul a fosta adoptat de către Consiliul Local Iași și are valabilitate până la finele anului 2022.

„În situația în care Consiliul Local al municipiului Iași va decide să prelungească valabilitatea programului, Compania de Transport Public Iași va pune în aplicare normele astfel adoptate“ menționează reprezentantul CTP Iași.

Ieșenii mai au la dispoziție aproximativ două luni în care se pot bucura sigur de gratuitatea din mijloacele de transport din fiecare vineri a săptămânii.

Mihai Chirica la costum sta la birou cu hartii in fata si pix in mana

Mihai Chirica nu crede că municipalitatea mai poate susține programul „Vinerea Verde“

Prioritate au proiectele importante

 cladire primaria Iasi

Consiliul Local Iași va stabili dacă gratuitatea de vineri în mijloacele de transport se va menține

Numeroasele proiecte implementate de municipalitate, precum situația economică instabilă cu care ne confruntăm, limitează posibilitățile de finanțare pentru programul „Vinerea Verde“.

„Dăm gratuităţi, dar pentru gratuităţi ne trebuie bani, iar bani nu avem. Trebuie să terminăm toate străzile pe care le-am început, celelalte lucruri pentru care ne-am angajat şi o să ne întoarcem la soluţii sustenabile. Adică să consumi cu un leu mai puţin decât produci”, afirmă Mihai Chirica.

Veniturile mici și cheltuielile în creștere înregistrate de societățile aflate în subordinea Primăriei Iași au condus și în anul 2022 la rectificări bugetare. Deși în luna mai a anului în curs s-au vândut cele mai multe bilete, CTP Iași a avut nevoie totuși de rectificare bugetară.

Proiectele pentru reabilitarea mai multor străzi importante din Iași necesită mai mulți bani și sunt prioritate. Recent, a fost finalizată licitația pentru furnizarea serviciilor de proiectare, necesare pentru reabilitarea mai multor străzi. Valoarea estimată a contractului a fost de 580.000 de lei, fără TVA, aproape 120.000 de euro.

După cum menționează și Mihai Chirica, proiectele pentru dezvoltarea infrastructurii sunt au prioritate. De asemenea, reabilitarea termică a unor clădiri aflate în subordinea primăriei reprezintă o cheltuială considerabilă.

În următoarele ședințe, consilierii locali vor stabili dacă Iașul rămâne fără „ Vinerea Verde“.

Comentarii
  • Pentru alte mizerii de proiecte găsiți bani! Exemple nu nemiluita. Săptămâna de săptămână! Câteva.Raliul Iașului, Raliu de viteză pentru mucosi, Milioane de flori în centru și alte și alte nebunii.

  • Oricum în vinerea verde ți se lungește gâtul pana vine un autobuz/tramvai….se scot mai puține la traseu. …și preferi tot masina personala…..economia e la sctp, nu la soferii cu autoturisme personale

  • Daca tot vorbiti de verde, vopsiti locuri verzi in cartiere.

  • Impozitati corporatistii si alti evazionisti

  • Pt angajații din primărie care plimba 2,3 hârtii pe zi aveți bani?

  • iesean sătul de un primar incapabil

    Chirica vorbește de ”marile proiecte”? Ce proiect mare a finalizat el? Sală polivalentă, stadion, parcuri, centură, vamă, trafic, etc. Păcălește ieșenii cu niște flori în fața primăriei și două raliuri fix când începe școala. Este de toată jena.

  • Gata, s-a dus pe pu** combinatia lui Chirica ?
    Prostul vroia voturi de la Ieseni si ne manipuleaza cu absolut orice.
    Oricum vinerea verde era tot pe banii nostrii.
    Banii lui ii investeste in vile, femei si bautura.

  • mircea pascu

    nu era proiectul lui Juravle?
    rau a ajuns primaria daca moare dupa pretul biletelor incasate intr-o zi

  • Sustine ti gratuitatea pensionarilor luna de luna zi de zi in loc sa o reduceti la un nr de calatorii si un proiect care ne aducea mai in rand cu lumea nu il puteti sustine sa va fie rusine.

  • Ma numesc Dan, sunt din Iasi si transmit pe aceasta cale un mesaj penalului Mihai Chirica: sper sa iei cu executare si ma piș pe familia ta de infect. Sotie actuală, foste soții si de ce nu copchii tai chiaburi cu banii dezvoltatorilor Niculita, Bolobita, Tolea!!!

  • Piș by Nuba

    @Dan , tre sa bei multa bere si sa te chiși o galeată la cîte soții a avut si are Chirica…. La fel si copiii, are o droaie

  • Bătaie de joc pentru toate porcăriile sunt bani numai pentru vinerea verde nu .
    Era unul din puținele lucruri bune deși ți se lungește gatul pana vine ceva,vinerea verde cu puține mijloace pe traseu ,tot din ordinul lui ,praf în ochii ieșenilor!!!

  • Locul pRimarului Chirica este la puscarie!

  • Da scoateti domn primar si gratuitatea la pensionari macar sa stim o treaba..Dimineata la prima ora numai pensionari care trec printre picioare si ocupa locurile clasei muncitoare.Hooo..Hooo….Numai dimineata pe racoare se gasesc sa se plimbe pomanagii astia.

  • Nu iese nik spaga.. Fmm.. Pitic puscarias

  • Chirică merita bătut cu urizci în piata unirii!!

  • Dar nici sa nu mai de-a abonamente gratuite la pensionari si ei sunt o sursa de venit

  • Se pot face enonomii si prin acordare de zile libere la controlori vinerea cand nu trebuie bilet

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *