Prima pagină » Titlurile zilei » Fără flori și atenții! Tot ce trebuie să faci, ca părinte și elev, la deschiderea pentru anul școlar 2020-2021, în școli și licee din Iași, de astăzi, 14 septembrie

Fără flori și atenții! Tot ce trebuie să faci, ca părinte și elev, la deschiderea pentru anul școlar 2020-2021, în școli și licee din Iași, de astăzi, 14 septembrie

14 sept. 2020, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

Astăzi, 14 septembrie 2020, are loc deschiderea anului școlar 2020-2021 și la Iași! Aceasta se va face în condiții speciale: nu sunt organizate ceremonii oficiale, părinții nu pot aduce flori profesorilor și nu au voie să intre în sala de clasă. În județul Iași sunt 602 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 353 de școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) sunt în scenariul roșu (1,16 la sută). De asemenea, tot de astăzi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” este prima instituție de învățământ superior din oraș care deschide noul an academic

Fără flori sau atenții! Ca părinte și elev, la deschiderea pentru anul școlar 2020-2021, în școli și licee din Iași, de astăzi, 14 septembrie, sunt o serie de reguli speciale ce trebuie să fie respectate. Astfel, nu sunt organizate ceremonii oficiale, părinții nu pot aduce flori profesorilor și nu au voie să intre în sala de clasă. În județul Iași sunt 602 școli cu personalitate juridică. Din acestea sunt 353 de școli cuprinse în scenariul verde (59,63 la sută), alte 242 de școli sunt în scenariul galben (39,86 la sută), iar 7 școli (toate din comuna Bivolari) sunt în scenariul roșu (1,16 la sută). De asemenea, tot de astăzi, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară „Ion Ionescu de la Brad” este prima instituție de învățământ superior din oraș care deschide noul an academic.

Scenariile complete pentru începerea anului școlar 2020-2021. Iată decizia completă a CJSU

Comitetul Județean pentru Stuații de Urgență (CJSU) Iași a stabilit câte un scenariu în parte pentru fiecare unitate școlară din județul Iași. În baza datelor oferite de Ministerul Sănătății, în funcție de rata de infecție, în județ sunt o zonă roșie la Bivolari (cursuri exclusiv on-line), zone galbene în municipiul Iași și localitățile: Bârnova, Ciurea, Mircești, Lețcani, Miroslava, Popricani, Rediu, Schitu Duca, Șipote, Tomești, Ungheni, Valea Lupului (cursuri și on-line, și clasice), iar restul școlilor din județ vor aplica scenariul verde (cursuri clasice). Scenariile galbene și verzi se vor aplica în toate unitățile de învățământ cu personalitate juridică din întreg județul și doar într-o localitate va fi aplicat scenariul roșu.

În perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare a școlilor din județul Iași

În acest context, având în vedere prevederile Ordinului comun nr. 5487/1494/2020 din 31 august 2020 pentru aprobarea măsurilor de organizare a activității în cadrul școlilor și liceelor, în perioada 7-30 septembrie vor avea loc vizite de consiliere și monitorizare.

„Demersul comun al tuturor acestor instituții are ca principal scop găsirea celor mai bune soluții pentru ca școlile să poată primi elevii în condiții de siguranță, respectând normele stabilite de Ministerul Sănătății, dar și particularitățile fiecărei unități de învățământ în parte. Apreciind efortul constant al școlilor de a face față provocării unui «an școlar altfel», aceste întâlniri vor avea în vedere modalitățile de organizare a colectivelor școlare, configurarea programului, adaptarea spațiilor de a învățare, identificarea circuitelor de acces în școală, mijloacele prin care se va asigura protecția sanitară a copiilor și a cadrelor didactice”, a menționat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

Care sunt măsurile pe care unitățile de învățământ și ISJ le-au luat până în prezent cu scopul de a asigura reînceperea cursurilor în toate școlile din județ, în condiții igienico-sanitare adecvate

Scenariul pe care îl va alege fiecare unitate de învățământ, legat de reluarea cursurilor, va fi asumat de către profesorii școlii, de reprezentanții elevilor și părinților, cu implicarea autorităților locale.

„Ne interesează să aducem cât mai mulți copii la școală, dar în condiții de siguranță. Respectarea cu stricțete a măsurilor igienico-sanitare de către elevi și întreg personalul va condiționa participarea continuă a elevilor la cursuri în sălile de clasă. Scenariul pe care îl va alege fiecare unitate de învățământ va fi asumat de către profesorii școlii, de reprezentanții elevilor și părinților, cu implicarea autorităților locale. Părinții trebuie să ne fie parteneri în acest demers, avem încredere că prin dialog și analize realiste vom identifica, pentru fiecare clasă și școală, soluții educaționale adaptate contextului”, a mai punctat prof. dr. Genoveva Aurelia Farcaș, inspector general.

Dincolo de toate acestea, ca noutate, Ministerul Educației a luat în calcul ca, în primele două săptămâni, cursurile să aibă loc doar on-line. În acest sens, o decizie finală a fost luată pe 10 septembrie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
30 noiembrie 2024
30 noiembrie 2024