Prima pagină » Eveniment-Social » Fără cununii civile în aer liber în 2025. La Iași, vor fi disponibile două locații pentru oficierea căsătoriilor

Fără cununii civile în aer liber în 2025. La Iași, vor fi disponibile două locații pentru oficierea căsătoriilor

27 sept. 2024, 02:00,
Andreea STAN în Eveniment-Social

Fără cununii civile în aer liber în 2025. Începând cu data de 1 ianuarie a anului viitor, la Iași, căsătoriile vor fi oficiate numai în sediul Stării Civile. Totuși, urmează ca primarul Mihai Chirica să ofere informații suplimentare privind cea de-a doua locație ce le va fi pusă la dispoziție ieșenilor

Astfel, odată ce Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă (SIIEASC) va fi operațional, cozile de la Serviciul de Stare Civilă vor dispărea. Prin urmare, programările pentru oficierea căsătoriilor se vor realiza mult mai rapid. Pe de altă parte, cununiile în aer liber, în parcuri sau grădini, vor deveni o amintire.

Fără cununii civile în aer liber în 2025. La Iași, două locații disponibile

Reprezentanții Serviciului de Stare Civilă transmit faptul că, până la data de 31 decembrie 2024, toate cununiile civile se vor oficia după cum au fost programate și aprobate. Astfel, ieșenii care au transmis că vor să se căsătorească în afara sediului instituției vor putea spune „Da” în cadrul unui decor ales de ei.

„Definitivarea acestui aspect, din punct de vedere procedural, de către Direcția Generală de Evidență a Persoanelor din cadrul Ministerului Afacerilor Interne se va realiza la sfârșitul acestui an. Practic, pe 31 decembrie 2024, trebuie să înceapă toate operațiunile pe SIIEASC. Până la momentul respectiv, vom fi informați exact în legătură cu modul în care se va desfășura activitatea. Oficierile în afara sediului Serviciului de Stare Civilă se vor face într-o locație special stabilită de către domnul primar Mihai Chirica”, a declarat Renata Marin, șef al Serviciului de Stare Civilă Iași.

Până la momentul actual, primarul municipiului Iași, Mihai Chirica, nu a transmis informații suplimentare privind cea de-a doua locație în care ieșenii se vor putea cununa civil în 2025. În schimb, a specificat că este posibil ca Palatul Braunstein să fie decorul alternativ pentru viitorii miri. Totuși, nu sunt cunoscute criteriile pentru care aceasta ar fi o variantă adecvată.

Reporterii BZI s-au deplasat joi, 26 septembrie, la sediul Stării Civile. Întrebate fiind ce părere au despre această schimbare, tinerele cupluri au transmis cu regret că visurile pe care le aveau în ceea ce privește un asemenea moment nu se vor materializa.

„Am participat la ceremonii de cununie departe de holurile reci ale Stării Civile, iar atmosfera a fost cu totul diferită, dat fiind faptul că nu au fost limitări în ceea ce privește persoanele care au putut să le fie alături mirilor în cea mai importantă zi din viață. Eu și viitorul meu soț am fi vrut să ținem cununia civilă în curtea Mănăstirii Cetățuia, fiind un loc special pentru noi, dar toate planurile ne-au fost date peste cap acum și vom fi nevoiți să anunțăm familia în legătură cu această schimbare”, a transmis Ioana Romanescu, viitoare mireasă.

Mai mult, doi tineri care vor să își unească destinele în anul ce urmează au transmis că nu erau la curent cu modificările privind înregistrarea actelor de stare civilă în format digital.

„Fiecare persoană ar trebui să poată alege unde să se căsătorească. Atâta timp cât ofițerii Stării Civile sunt de acord și au plăcerea de a face acest lucru în afara instituției, nu ar trebui să existe un impediment în oficializarea căsătoriilor. Anul viitor, organizăm nunta și ne-ar fi plăcut să ne căsătorim la locația unde avem petrecerea. Având în vedere legile care apar peste noapte, va trebui să regândim totul. Căsătoria reprezintă un eveniment atât de intim și cu o încărcătură emoțională desăvârșită. Ar trebui ca mirilor să li se permită să își aleagă locația pentru oficializarea sentimentelor acestora, nu să le fie impusă o clădire sobră, ce denotă faptul că acest proces a devenit golit de semnificația inițială, având exclusiv funcția de a uni doi indivizi in fața legii, indiferent de circumstanțele în care se desfășoară această procedură”, au spus Diana și Matei, viitori miri.

Ce noutăți aduce înregistrarea actelor de stare civilă online

Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă are ca scop furnizarea de servicii digitale circumscrise înregistrării sau atestării certificatelor de naștere, de căsătorie, de divorț și de deces. Astfel, operaționalizarea acestuia aduce o serie de modificări în procesul oficierii căsătoriilor.

„În ceea ce privește procedura de desfășurare a căsătoriilor, începând cu ianuarie 2025, va fi complet schimbată. Astfel, această ceremonie va fi informatizată. Va fi total schimbată, în sensul că documentele vor fi semnate pe un dispozitiv electronic, iar certificatul va fi emis din calculator. De asemenea, modelul documentului este modificat. În plus, marea diferență privește timpul. De anul viitor, o oficiere va dura mai mult timp decât în momentul actual. Totuși, întrebarea clasică, «cetățene, o iei?», va rămâne”, a declarat Renata Marin.

În același sens, reprezentanții instituției transmit că încă nu a fost achiziționată aparatura necesară pentru înregistrarea actelor de stare civilă online. Pentru acestea este nevoie de peste 20 de echipamente formate din diverse dispozitive electronice, printre care calculatoare și imprimante. Mai mult, pe lângă ofițerul de stare civilă, va mai fi prezent încă un funcționar din cadrul instituției, ce va fi responsabil de utilizarea echipamentului.

Fără cununii civile în aer liber în 2025. Căsătoriile în parcuri și grădini vor deveni o amintire pentru viitori miri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024