Prima pagină » Eveniment-Social » Fara acest serviciu, mii de femei ar muri! Din cauza lipsei de fonduri, programul de unitati mobile pentru depistarea cancerului si-ar putea intrerupe activitatea
Fara acest serviciu, mii de femei ar muri! Din cauza lipsei de fonduri, programul de unitati mobile pentru depistarea cancerului si-ar putea intrerupe activitatea

Fara acest serviciu, mii de femei ar muri! Din cauza lipsei de fonduri, programul de unitati mobile pentru depistarea cancerului si-ar putea intrerupe activitatea

30 mai 2019, 19:00,
Bianca Galatanu în Eveniment-Social
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:695718;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

@ Unitatile mobile pentru depistarea cancerului de col uterin nu mai dispun de fonduri @ Toate cheltuielile de deplasare sunt suportate de Institutul Regional de Oncologie @ Programul se adreseaza persoanelor defavorizate, care nu au acces la informatii si servicii @ Pana in prezent, opt la suta din femeile care au beneficiat de acest program au fost suspectate de cancer de col uterin @ Medicii au ramas stupefiati cand au intalnit o femeie de 55 de ani care nu mersese niciodata la control

Numita si boala secolului, cancerul face din ce in ce mai multe victime in Iasi. Conform unei statistici actualizate, la Iasi, Institutul Regional de Oncologie (IRO) are in evidenta 13.702 cazuri, din care 900 sunt cazuri noi, luate in evidenta in trimestrul unu. Din numarul total de cazuri, 1.249 de cazuri sunt cancere de col uterin, 708 cazuri cancer de piele, 1.843 cazuri cancer de prostata, 3.131 cazuri cancer de san, 479 cazuri de cancer la stomac, 354 cazuri cancer de ficat, 217 cazuri de cancer de pancreas si 836 cazuri cancer de vezica.

Cancerul de san are cele mai multe victime, si anume 3.131, pe locul doi este cancerul colo-rectal si pe locul trei este cancerul bronho-pulmonar. România este pe primul loc în Europa la mortalitatea provocata de cancerul de col uterin.

Un numar semnificativ de femei, prinse in rutina, nu merg la un control periodic pentru a depista posibile semne de cancer de col uterin. În ajutorul lor, o caravana mobila strabate Moldova. Pe unitatile mobile pentru depistarea cancerului de col uterin s-au inregistrat 1.981 de doamne si domnisoare care s-au prezentat la caravana. Acestea sunt din judetul Iasi, din Neamt si Suceava. Opt la suta dintre femeile care au apelat la serviciile prestate prin programul de unitati mobile au fost diagnosticate cu suspiciuni de cancer de col uterin. Acestea au fost tinute sub observatie pentru urmatoarele investigatii.

Cui se adreseaza?

Unitatile mobile au ca target persoanele defavorizate, care provin din zone defavorizate si care nu au acces la servicii si informatii. Astfel, caravana se deplaseaza in zone in care se depisteaza doamne si domnisoare care nu au posibilitatea de a apela la aceste servicii.

Mai mult decat atat, numarul semnificativ de persoane care au fost gasite suspecte de cancer de col uterin motiveaza Institutul Regional de Oncologie Iasi sa-si continuie activitatea in aceasta directie.

"Noi discutam in teritoriu, nu doar cu medicii de familie, ci si cu Directiile de Sanatate din judete, cu asistentii sociali de la primarii, pentru ca, in mod normal, unitatile mobile se deplaseaza numai in mediul rural si au ca target persoanele defavorizate. Asa este, pentru ca o persoana care este bine informata si dispune de fonduri financiare merge la control periodic, se informeaza si isi urmareste starea de sanatate. Atunci discutam foarte mult cu asistentii sociali de la primarii, care ne recomanda persoane defavorizate, provenite dintr-un mediu defavorizat, care nu au acces la informatie sau nu dispun de fonduri pentru a plati servicii", spune Mirela Grosu, manager IRO Iasi. Aceasta povesteste ca unitatea mobila s-a deplasat in Mogosesti si medicii au ramas stupefiati, intalnind o femeie care a spus ca nu auzise niciodata de testele de depistare a cancerului de col uterin. Spusese ca nu fusese niciodata la un consult si a mers la medicul ginecolog doar atunci cand a nascut.

Vezi si: Fetita cu cancer in faza terminala: „Nu-mi este frica de moarte. Nu m-am nascut pentru aceasta viata!”

"Nu mai avem fonduri"

Din nefericire, pentru unitatile mobile nu sunt, momentan, suficiente fonduri care sa sustina activitatea. Astfel, Institutul Regional de Oncologie Iasi intentioneza sa aduca la cunostinta Ministerului Sanatatii faptul ca acest serviciu necesita mai multa atentie si mai multe fonduri pentru a angaja personal si pentru a stabili toata corespondenta cu pacientii si medicii de familie. Unitatile mobile sunt finantate prin Banca Mondiala si au venit prin achizitia Ministerului Sanatatii. Formularele FS1, in momentul in care sunt completate corespunzator, corect si complet, sunt platite de la Bugetul de Stat tot prin Ministerul Sanatatii. Din activitatea pe care IRO a prestat-o, s-a epuizat aproape tot bugetul, din primele luni ale anului, fapt pentru care au solicitat o suplimentare si spera ca Ministerul Sanatatii sa suplimenteze bugetul de screening. Managerul spitalului sustine ca nu ar fi normal sa intrerupa activitatea la numai cateva luni de la demarare din lipsa fondurilor. Acesta spune ca IRO suporta momentan, fara sa fie finantat de Minister, deplasarile de pe o zi pe alta in teritoriu.

Vezi si: Doua unitati sanitare mobile au ajuns in Iasi! Isi vor face simtita prezenta pe strazi in scurt timp si vor ajuta la depistarea timpurie a cancerului de col uterin

"Ministerul nu asigura deplasarea masinii, asigurarea CASCO. Reparatiile CASCO, de exemplu, sunt facute din veniturile proprii ale Spitalului. Au fost saptamana trecuta la Dumbraveni, la Ceahlau, la Bogdanesti si Siminicea in judetul Suceava. Trebuie sa platim cazarea pentru un medic, un sofer si doi asistenti, din fondurile Spitalului. Am solicitat Ministerului Sanatatii sa faca niste modificari in norme si speram sa se ia masuri, intucat normele trebuie sa apara acum, in luna iunie. Speram sa putem obtine solicitarea de buget propusa si decontarea cheltuielilor necesare deplasarilor. Pana acum le-am suportat noi si le mai putem suporta inca cateva luni, dar nu o putem face o perioada nedeterminata pentru ca in acest moment avem 12 judete arondate", incheie Mirela Grosu, manager IRO Iasi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *