Pentru că un jurnalist CNN a refuzat să poarte văl, preşedintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a mai prezentat la interviul deja programat de la New York.
Jurnalista Christiane Amanpour, vedetă CNN și şefa secţiei internaţionale a postului, a fost cea care a relatat această întâmplare pe reţelele de socializare, însoţită de fotografia scaunului gol din faţa ei, care era pregătit pentru preşedintele iranian.
Preşedintele Iranului, deranjat de faptul că un jurnalist CNN nu a vrut să poarte văl
Christiane Amanpour este jurnalistul CNN ce a refuzat să poarte văl în cadrul unui interviu programat cu preşedintele Iranului. Jurnalista a relatat că un consilier al şefului de stat iranian a venit să o vadă ”la 40 de minute după ora la care interviul ar fi trebuit să înceapă”, pentru a-i spune că Ebrahim Raisi ”sugera” ca jurnalista să poarte un văl, ”întrucât sunt lunile sfinte Mouharram şi Safar”.
„Preşedintele mi-a sugerat să port vălul, pentru că suntem în lunile sfinte ale lui Muharram şi Şafar. Am refuzat politicos. Suntem la New York, unde nu există nici o lege sau tradiţie în ceea ce priveşte voalul. Am subliniat că nici un preşedinte iranian anterior nu a repetat această solicitare atunci când i-am intervievat în afara Iranului.
Consilierul a specificat apoi foarte clar că interviul nu va avea loc dacă nu voi purta un văl. A spus că este o ‘chestiune de respect’ și s-a referit la situația din Iran, aluzie la protestele care au cuprins țara. Am spus din nou că nu pot accepta aceste condiții. A plecat și interviul nu a mai avut loc”, a povestit Amanpour.
Această întâmplare apare în contextul în care Iranul este cuprins de un val de proteste după ce o tânără arestată pentru că nu avea valul legat cum se cuvine a murit în detenție. Protestele s-au soldat până acum cu 17 morţi, conform guvernului iranian.
Proteste feministe în Iran
În continuarea aceluiași șir de idei, reamintim că în Iran, mii de persoane au ieșit pe străzi începând de marți seara, 20 septembrie, într-o desfăşurare de proteste feministe. Zeci de orașe militează după moartea de săptămâna trecută a lui Mahsa Amini, o iraniancă de doar 22 de ani care se afla în custodia poliției moralității.
Au fost deja publicate filmări în mediul online ce îi arată pe protestatari, majoritatea bărbați, strigând: „Femei, viață, libertate”, pe alții cum se luptă cu forțele de securitate, dau foc eșarfelor și distrug afișe care îl înfățișează pe Liderul Suprem al țării, Ali Khamenei, și strigă: „Moarte dictatorului!” De altfel, alte imagini video arată tineri protestatari din Teheran ce mărșăluiesc în jurul focului făcut noaptea în mijlocul străzii și strigă: „Suntem copiii războiului. Veniți, luptați și vom riposta”.
Având în vedere că vorbim despre o ţară profund conservatoare, aproape în toate orașele de provincie din regiunea kurdă a Iranului, precum în Kermanshah și Hamedan, s-au organizat demonstrații de stradă. De altfel, protestele ies în evidență prin anvergura lor mare, prin ferocitatea demonstranților și prin natura lor feministă.
Martorii au declarat pentru CNN că protestele de marți noapte, 21 septembrie, par să fi fost de tip „flash”, în care grupurile se adună și se dispersează apoi foarte repede pentru a evita conflictele cu forțele de securitate iraniene.
Așadar, în baza aceeași idei, precizăm că ăentru simplul mptiv că un jurnalist CNN a refuzat să poarte văl, preşedintele iranian Ebrahim Raisi nu s-a mai prezentat la un interviu deja programat la New York.
Ori s-a tradus prost, ori faptele sunt deformate.
Exista trei nivele:
burka – capul si fata acoperite, val in regiunea ochilor
nikab – capul si fata acoperite, regiunea ochilor este libera (fara val)
hijab – capul acoperit, fata complet descoperita
Iranul este siit. Acolo se poarta numai hijab. Burka si niqab se poarta numai la suniti.
Prin urmare, Raisi nu putea sa-i ceara jurnalistei sa poarte burka – singura varianta cu val. Probabil, i-a cerut sa poarte hijab, si aia nu a vrut. Treaba ei. Ea a vrut sa discute cu Raisi, nu el cu ea.
Cand vrei sa discuti cu cineva, este ca si cum ai merge in vizita. Cand mergi in vizita, politetea cere sa nu ofensezi gazda. Daca obiceiurile tale ofenseaza gazda, atunci ori nu te duci, ori nu le exhibi de fata cu gazda. De exemplu, la arabi a sta picior peste picior este o impolitete grava, deoarece in acest fel arati talpa incaltamintei celor din jur. A intra incaltat in casa unui japonez este deasemeni o impolitete grava.
@ qwerty:
Interviul era programat sa aiba loc in cladirea ONU din New York, nu la Teheran sau la sediul misiunii iraniene la ONU. De ce sa poarte Amanpour hijab doar fiindca Raisi voia s-o umileasca un pic? Ulterior, Amanpour a declarat: conditia impusa de Raisi este „unprecedented and unexpected”. Cel mai probabil, Raisi a avut „second thoughts” despre acest interviu, a vrut sa-l anuleze si, ca atare, a scos la inaintare faza cu hijabul si lunile sfinte. Ma mir ca nu i-a spus lui Amanpour ca trebuie sa poarte fusta in loc de pantaloni la interviu. Altminteri, las-o moale cu gogorita ca a discuta este ca si cum ai merge in vizita.
Rastalmacesti in directia in care-ti convine.
Amanpour (jurnalista CNN) a cerut sa-i ia un interviu lui Raisi (presedinte de stat). Nu invers.
Raisi nu avea nicio obligatie sa accepte un interviu cu CNN – trust de propaganda progresista, aflat in cadere libera dpdv al audientei. CNN mai are 170000 viewers in the segmentul 25-54, în scădere cu cu 63% față de anul trecut.
Raisi a pus o conditie : da, daca porti hijab. Amanpour a spus : nu vreau sa port. Raisi a spus : nu vin. Totul a fost pe fata, fara ascunzisuri.
Amanpour a vrut sa dea o lovitura de presa – ea, musulmana, sa nu poarte hijab in fata presedintelui unei tari musulmane. Nu i-a iesit.
Hijabul tine de traditie si de respect. Studentele musulmane din Iasi poarta hijab, desi nimeni nu le obliga.
Fusta? De unde pana unde ti-a venit ideea asta? Femeile musulmane poarta un soi de pantaloni.
Pe planeta asta, numai 1 din 9 oameni aparține oarecum lumii occidentale. Ceilalți 8 au alte obiceiuri, alte tradiții, alte valori. De exemplu, în Argentina este nepoliticos sa mananci pe strada.
n-ai batic, vorbesti la pereti.
@qwerty
Nu rastalmacesc in directia in care-mi convine. Raisi putea sa spuna din prima ca nu vrea ca Amanpour sa-i ia interviu, nu din a doua. Iar parerea ta despre CNN este complet irelevanta. De ce aduci in discutie valorile progresiste ale CNN-ului (ca si presupusa-i scadere de audienta fata de 2021, de altfel) in contextul de fata (refuzul lui Raisi)? Crezi ca anti-progresistii de la OANN sau Newsmax ar fi avut sanse mai mari sa-i ia un interviu lui Raisi? Sa fie doar hijabul cauza refuzului acestuia?
Hijabul tine exact de ceea ce fiece femeie musulmana siita vrea ea, in orice regim politic s-ar afla (teocratie sau poliarhie). Iar faptul ca anumite studente din Iasi poarta hijab este fix treaba lor, dupa cum tot fix treaba lor este daca l-ar abandona.
In alta ordine de iei, argumentul tau ca este nepoliticos sa mananci pe strada in Argentina (altfel spus, ca o adcvare la cutuma locului se impune) dar ca nu trebuie sa tinem cont de contextul cosmopolit si democratic in care interviul era programat sa aiba loc (SUA, New York, Manhattan, sediul ONU), ci doar de doleanta-impozitie a lui Raisi, este gaunos.
@ qwerty
Uitai sa ma semnez in comentariul de mai sus; cu scuzele de rigoare, o fac acum.
In concluzie, sistemul tau de gandire opereaza asa : din moment ce CNN il programase pe presedintele Iranului pentru un interviu, acesta este obligat sa se conformeze, chiar daca jurnalista avea intentia fatisa de a-i ofensa valorile, motivul obligatiei fiind, citez : contextul cosmopolit si democratic in care interviul era programat sa aiba loc.
Minunat cuvantul asta : programat. Programat de cine? Daca CNN iti programeaza un interviu, esti obligat sa te prezinti? In orice conditii? Nu cred.
M-am intrebat ce anume te face sa vezi o obligatie acolo unde nu este. Am recitit si mi-am dat seama imediat. De fapt, in substrat, tu crezi ca valorile culturale si religioase iraniene sunt inferioare obiceiurilor new-yorkeze. In aceasta logica, intr-adevar traditiile iraniene nu conteaza. Acesta este motivul pentru care tu crezi ca Raisi era obligat sa se prezinte si sa inghita ofensa.
Nu sunt de acord cu tine. Ierarhizarea culturala pe care o faci este falsa. Iar CNN, sau orice alt trust de presa, poate sa te invite la un interviu, nu sa-ti programeze un interviu. Si poti fi si gunoier din Romania, nu presedintele Iranului, tot nu esti obligat sa accepti invitatia daca nu-ti convin conditiile.
@qwerty
N-as putea spune de ce, dar raspunsul meu la mesaju-ti anterior nu a fost postat.