Faptă nobilă, făcută de un bărbat din Iași care merge din casă în casă și curăță coșurile de fum ale oamenilor vulnerabili. Multe dintre familii erau în pericol din cauza sobelor care pot provoca incendii
Corneliu Zaiț merge în timpul liber la oamenii care au nevoie de ajutor, le curăță coșurile de fum și repară sobele. Mulți se expun la pericole mari, fără să își dea seama. Bărbatul de 44 de ani a descoperit mai multe cazuri emoționante în comunele în care a făcut, până acum, voluntariat.
Faptă nobilă, făcută de bărbatul din Iași
Corneliu Zaiț a început acțiunea de voluntariat în anul 2023, iar deja anul acesta a fost la 12 gospodării din comunele Ciurea, Miroslava și Popricani. Acesta face gratis toate lucrările, în timpul liber, la persoanele care au nevoie de ajutor. Ieșeanul are o firmă care se ocupă de instalațiile de încălzire, CMZ Power SRL. Bărbatul de 44 de ani a adunat experiență în domeniu și face parte din Asociația Coșarilor din România.
„Deja am reușit să merg la 12 gospodării din 3 comune, Ciurea, Miroslava și Popricani, cum am reușit în timpul liber, că trebuie să mă ocup și de comenzile de la oameni. Această activitate de voluntariat mi-a oferit tot felul de lecții până acum și mă bucur că reușesc să le aduc oamenilor un motiv de bucurie sau speranță. Merg împreună cu reprezentanții primăriei, pentru a nu exista probleme, mai ales că oamenii nu mă cunosc. La mulți le este frică inițial, deoarece sunt un om străin, sunt persoane vulnerabile și cred că la final vreau să le cer bani pentru ceea ce fac, deși eu le explic că totul este gratis”, a transmis Corneliu Zaiț.
Recent, a fost la o familie care este un caz social, deoarece o mamă își crește singură cei trei copii, într-o singură cameră. Mai mult, aceștia erau puși în pericol de soba la care se încălzeau, deoarece coșul de fum era dărâmat și oricând putea să izbucnească un incendiu.
„Până acum, cel mai mult m-a emoționat o familie din Ciurea, unde o mamă singură, cu trei copii, locuiește într-o singură cameră. Copiii sunt mici, tatăl lor, nu știu unde este, dar nici nu mi-am permis să întreb. Oamenii respectivi trăiau cu un pericol iminent în casă. Aveau o sobă mai veche, însă coșul de fum, în pod, era dărâmat, nici nu știu pe unde mai ieșea fumul. Oricând se putea aprinde soba, mai ales că avea pus la uscat și haine. Am adus eu un coș de fum nou pe care l-am montat și am curățat soba. Sincer, este o situație dificilă, iar oricând se putea întâmpla o nenorocire”, povestește Corneliu Zaiț.
Bătrânii sunt cei mai vulnerabili
Majoritatea persoanelor pe care le ajută sunt bătrâni, iar aceștia nu se pot îngriji singuri. De multe ori, sunt singuri, nu au rude care să îi ajute. Oamenii au o reticență la început, deoarece cred că vor trebui să îl plătească pe Corneliu Zaiț, însă acesta le explică, de fiecare dată, că totul este gratis.
„În mare parte, persoanele la care merg sunt bătrâni care nu pot să se mai îngrijească singuri, însă nu au pe nimeni să îi ajute. La o femeie singură i-a fost frică de mine inițial, credea că am venit la ea în control și vreau să amendez cumva. A trebuit să îi explic 30 de minute cu ce mă ocup eu și că vreau să o ajut. Avea o sobă din 1960, după spusele ei, construită de mama femeii. Se vedea că este veche, deoarece era construită diferit față de ce se face în ziua de astăzi. Totuși, femeia știa ce are de făcut, era îngrijită, având în vedere că după 60 de ani încă funcționa, doar că, fiind în vârstă, doamna nu mai putea să o curețe. Oamenii apreciază foarte mult când aud că îi ajuți fără să le ceri bani, deoarece ei abia își permit să se îngrijească și nu au de unde să plătească pe cineva”, a mai spus coșarul.
Corneliu Zaiț rămâne surprins de ceea ce descoperă în unele gospodării, în ceea ce privește sobele. Oamenii nu înțeleg că se expun la un pericol uriaș și ignoră sfaturile autorităților. În această perioadă sunt înregistrate tot mai mule incendii în județul Iași.
„Îți pui mâinile în cap de ce găsești în unele gospodării, iar la final trebuie să stau să le spun oamenilor riscurile și cum trebuie să procedeze, ca să nu pățească ceva. Unii înțeleg, cu alții este mai greu. În primul rând, coșul de fum, în multe cazuri, este lipit de lemnăria de la acoperiș, ceea ce ar putea provoca un incendiu. Am găsit într-un coș de fum un cablu de la prelungitor, o improvizație. Acum înțeleg cu ce se confruntă pompierii, iar oricâtă prevenție s-ar face, unii oameni, până nu pățesc ceva, nu se învață minte”, a încheiat Corneliu Zaiț.
Fapta nobilă făcută de bărbatul din Iași a adus o bucurie, pentru multe persoane, înainte de sărbători.
Bravo, Cornele! Esti OM, de cand te stiu.