Prima pagină » Razboi în Ucraina » Fantoma de la Kiev, pilotul din Ucraina care ar fi doborât zeci de avioane rusești, nu există în realitate

Fantoma de la Kiev, pilotul din Ucraina care ar fi doborât zeci de avioane rusești, nu există în realitate

04 mai 2022, 10:42,
BZI.ro, în Razboi în Ucraina

Fantoma de la Kiev nu există în realitate, transmit autoritățile din Ucraina. Legendarul pilot care ar fi doborât 40 de avioane rusești a fost o invenție a forțelor armate.

Fantoma din Kiev este un pilot ucrainean care a ajuns viral pe rețelele de socializare după ”faptele lui de vitejie”. De la începutul războiului au fost mai multe știri false legate de conflict. De exemplu presa din România a postat imagini dintr-un joc de pe internet spunând că este real.

Fantoma din Kiev nu există în realitate

Așadar, autoritățile din Ucraina au arătat faptul că ”Fantoma din Kiev” nu există în realitate. Se spune că un pilot ucrainean ar fi doborât peste 40 de avioane rusești. În presa internaţională au circulat imagini cu un pilot pe numele lui Tarabalka despre care s-a spus că a murit și că el ar fi fost responsabil de dezastrul provocat rușilor.

“Maiorul Tarabalka este un erou căzut la datorie, dar el nu este Fantoma de la Kiev și nu a doborât 40 de avioane inamice” spuneau autoritățile din Kiev.

Ba mai mult, într-o comunicare oficială, Comandamentul Forțelor Aeriene din Ucraina au transmis că acest pilot fantomă nu există în realitate și că este doar un super-erou creat de cetățeni:

Fantoma de la Kiev este o legendă, un super-erou creat de ucraineni!

Autoritățile au mai transmis faptul că oamenii trebuie să fie atenți la propagandă de război și să păstreze o ”igienă a informațiilor”. Oricum, de la începutul războiului din Ucraina au fost multe informații false răspândite la nivel global.

Experţii militari au arătat că este aproape imposibil ca un pilot să doboare 40 de avioane

Legenda Fantomei de la Kiev a fost preluată de către marile cotidiene internaționale. The Times scria că pilotul ar fi doborât 40 de avioane de pe data de 24 februarie până pe data de 13 martie. Aceștia au mers şi mai departe și au spus că pilotul este nimeni altul decât Stepan Trabalka, iar autoritățile din Ucraina au confirmat că pilotul menționat anterior a fost doborât pe data de 13 martie, dar nu au negat legătura cu pilotul fantomă. După câteva săptămâni, mai exact în acest weekend, autoritățile din Ucraina au arătat că pilotul Tarabalka nu a doborât 40 de avioane rusești.

Oricum, experţii militari internaţionali au tras numeroase semnale de alarmă şi au spus incă de la începutul apariției legendei că este imposibil ca un pilot să doboare un număr atât de mare de avioane. Istoricul militar ucrainean Mihail Zhirohov a descris povestea „Fantomei de la Kiev” drept „propaganda pentru a ridica moralul țării”.

Alexander Vraciu american cu origini române a doborât 19 avioane în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Ba mai mult, pentru ca propaganda să continue, Serviciul de Securitate al Ucrainei a postat pe o rețea de socializare o poză cu un pilot şi a lăsat să se înţeleagă că el ar fi ”Fantoma de la Kiev” . Presa a infirmat informațiile şi au descoperit că poze postată este una mai veche. Desigur, forțele aeriene ucrainiene au respins în repetate rânduri ofensiva rusească în multe zone din țară.

Așadar, s-a terminat și mitul din jurul ”Fantoma de la Kiev”, iar propaganda ucraineană a primit o lovitură de proporții.

 

Comentarii
  • Felicitări B.Z.I.! Acesta este adevărul! Știrile oficiale despre războiul din țara vecină sunt, de cele mai multe ori, inventate. Să nu uităm și ce s-a spus despre apărătorii ucrainieni din Insula Șerpilor!
    Păcat că românul este atât de naiv!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *