Prima pagină » Actualitate » Fanii seriei Harry Potter sunt în doliu! Actrița laureată cu Oscar a murit în spital la vârsta de 89 de ani

Fanii seriei Harry Potter sunt în doliu! Actrița laureată cu Oscar a murit în spital la vârsta de 89 de ani

27 sept. 2024, 17:16,
Simona Ciobanu în Actualitate

Legendara actriță Maggie Smith, cunoscută pentru numeroasele sale roluri în film, televiziune și teatru, a murit vineri, 27 septembrie, la Londra, conform unui anunț făcut de familia sa. Avea 89 de ani.

„A murit liniștită în spital în dimineața zilei de vineri, 27 septembrie. Fiind o persoană extrem de discretă, a fost înconjurată de familie și prieteni în ultimele sale momente”, au declarat fiii săi, Toby Stephens și Chris Larkin, într-un comunicat. „Ne lasă doi fii și cinci nepoți iubitori, profund afectați de pierderea acestei mame și bunici extraordinare.”

De asemenea, au adăugat: „Dorim să mulțumim personalului extraordinar de la Spitalul Chelsea și Westminster pentru grija și compasiunea lor în ultimele zile ale vieții sale.”

Maggie Smith, născută Margaret Natalie Smith pe 28 decembrie 1934, în Ilford, Anglia, era fiica lui Nathaniel și Margaret Smith. La vârsta de 4 ani, familia ei, inclusiv frații gemeni mai mari, Alistair și Ian, s-a mutat la Oxford, unde tatăl său lucra ca patolog de sănătate publică la universitate. Smith a urmat liceul din Oxford până la 16 ani, când a decis să studieze actoria la Oxford Playhouse.

A murit actrița britanică Maggie Smith

Debutând pe scenă în 1952 la Oxford Playhouse, unde a interpretat roluri precum Viola din „A douăsprezecea noapte”, Smith și-a început cariera în film în 1956, apărând în „Child in the House”, iar pe Broadway în „New Faces of ’56” la Ethel Barrymore Theatre din New York. Despre acea perioadă, Smith a declarat într-un interviu pentru NPR: „Toți ne-am gândit că vom deveni următoarea Eartha Kitt. A fost o experiență revelatoare să obțin primul loc de muncă pe Broadway.”

De-a lungul unei cariere de peste 60 de ani, Maggie Smith a jucat în peste 80 de filme și seriale TV și a apărut în numeroase producții teatrale, inclusiv patru spectacole pe Broadway.

Printre filmele sale celebre se numără „Othello” (1965), „The Prime of Miss Jean Brodie” (1969), „Clash of the Titans” (1981), „The Secret Garden” (1993), „Gosford Park” (2001), „The Best Exotic Marigold Hotel” (2012) și „The Lady in the Van” (2015). Smith a câștigat două Premii Oscar: pentru cea mai bună actriță în „Jean Brodie” și pentru cea mai bună actriță în rol secundar în „California Suite” (1978). De asemenea, a fost distinsă cu cinci premii BAFTA, patru Emmy, trei Globuri de Aur și un premiu Tony.

În ultimii ani, Smith a devenit cunoscută publicului larg pentru rolul său ca Violet Crawley în „Downton Abbey” și ca profesoara McGonagall din seria de filme „Harry Potter”, personaje care au fost îndrăgite de mulți.

„A fost dificil să mă gândesc la asta, mai ales după pierderea lui Alan Rickman”, a declarat Smith pentru NPR în 2016, după moartea colegului ei. „Era un actor de excepție, și a fost o plăcere să lucrez cu el.”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
27 septembrie 2024
27 septembrie 2024