Prima pagină » Titlurile zilei » Familie din Iași, lăsată de izbeliște de fosta companie Delphi! Un ieșean cu 3 copii de crescut, dat afară alături de iubita lui! Motivul invocat este unul penibil! (EXCLUSIV)

Familie din Iași, lăsată de izbeliște de fosta companie Delphi! Un ieșean cu 3 copii de crescut, dat afară alături de iubita lui! Motivul invocat este unul penibil! (EXCLUSIV)

17 iun. 2022, 02:00,
Ciprian Nedelcu, în Titlurile zilei

Un ieșean a trecut printr-o adevărată dramă, după ce a fost dat afară de la fosta companie Delphi Diesel Systems, actuala Borgwarner. Recent, acesta a câștigat procesul intentat societății amintite. Astfel, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Liviu Arhip. Ieșeanul, care are 3 copii, a susținut că a fost demis în mod abuziv.

Un ieșean a trecut printr-o adevărată dramă, după ce a fost dat afară de la fosta companie Delphi Diesel Systems, actuala societate Borgwarner. Bărbatul a câștigat recent procesul intentat societății amintite. Așadar, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași au admis în parte acțiunea formulată de Liviu Arhip.

„Instanța admite în parte contestaţia formulată de contestatorul Liviu Arhip în contradictoriu cu intimata Borgwarner România SRL (fosta Delphi Diesel Systems România SRL). Constată nulitatea absolută a deciziei de sancţionare disciplinară nr. 12266 din 16 noiembrie 2020, emisă de intimată. Obligă intimata la reintegrarea contestatorului pe postul deţinut anterior emiterii deciziei de sancţionare. Obligă intimata să îi achite contestatorului o despăgubire egală cu salariile indexate, majorate şi reactualizate, precum şi celelalte drepturi de care ar fi beneficiat contestatorul, de la data de 17 noiembrie 2020 şi până la data reintegrării efective a acestuia. Obligă intimata la plata către contestator a sumei de 10.000 de lei, cu titlul de daune morale”, au afirmat magistrații ieșeni.

În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

Drama unui ieșean dat afară de la fosta companie Delphi

Demn de remarcat este faptul că decizia nu este definitivă, aceasta putând fi contestată. Procesul intentat de ieșeanul Liviu Arhip companiei Borgwarner România SRL a început pe data de 8 decembrie 2020. Prin contestaţia înregistrată pe rolul Tribunalului Iaşi, bărbatul a cerut anularea deciziei de sancţionare disciplinară, obligarea societății la plata unor despăgubiri egale cu salariile indexate, majorate şi actualizate, repunerea părţilor în situaţia anterioară emiterii deciziei de concediere, în sensul reintegrării salariatului pe postul deţinut anterior și obligarea pârâtei la plata de daune morale în cuantum de 30.000 de lei. În edițiile anterioare, reporterii cotidianului BZI au prezentat un caz similar.

„Începând cu anul 2017, am ocupat funcţia de operator handling în cadrul societăţii. În cei 3 ani, nu am fost sancţionat disciplinar niciodată. În octombrie 2020, la nivelul angajatorului a avut loc un incident, în urma căruia se presupune că unul dintre angajaţi a încercat să-şi însuşească unele dintre piesele auto confecţionate, aflate în patrimoniul firmei producătoare. La acel moment, din rândul persoanelor suspectate făcea parte unul dintre nepoţii concubinei mele, angajatorul nedeţinând probe clare în legătură cu o anumită persoană care să se facă vinovată de fapta respectivă”, a relatat ieșeanul în instanță.

Liviu Arhip: „Am de crescut 3 copii…”

Ieșeanul a adăugat că, pe 10 noiembrie 2020, fiind în derularea activităţii în tura de după-amiază, a fost oprit de supervizorul departamentului, care i-a comunicat obligaţia prezentării în biroul reprezentanţilor Departamentului de Resurse umane. Solicitând lămuriri suplimentare, i s-a comunicat că, în situaţia cercetării unui membru de familie pentru o anumită abatere, automat toți ceilalţi membri ai aceleiași familii, salariaţi ai aceluiaşi angajator, urmează a fi concediaţi.

Liviu Arhip a adăugat că a refuzat să-și dea demisia, dar a fost dat afară din incintă de către jandarmul angajat de fosta companie Delphi, fiind condus prin încăperile în care îşi desfăşurau activitatea colegii săi, sub o pază nedisimulată.

„Această măsură dispusă de pârâtă a fost deosebit de jignitoare, fiind privit de ceilalţi angajaţi ca autorul unui pretins furt. Dincolo de acest tratament, am fost lăsat să aştept aproape 2 ore în frig microbuzul care urma să mă transporte la domiciliu, toate discuţiile fiind purtare înainte de finalizarea turei în care lucram în acea zi. Împreună cu concubina mea, cresc 3 copii, 2 dintre aceştia fiind la şcoală, iar al treilea la facultate. Nebeneficiind de vreun alt sprijin financiar, amândoi fiind concediaţi la aceeaşi dată şi în exact aceeaşi manieră, situaţia în care am fost puşi este de o gravitate sporită întrucât, în contextul actual, găsirea unui nou loc de muncă se dovedeşte a fi deosebit de dificilă, sancţiunea disciplinară aplicată fiind de natură a anula, practic, orice şanse am avea la ocuparea unui post cât mai apropiat de calificarea noastră profesională”, a subliniat ieșeanul.

Reprezentanții Borgwarner România au dat vina pe… masca de protecție!

Ieșeanul a mai spus că, pe 10 noiembrie 2020, a primit pe e-mail convocarea emisă în cadrul procedurii cercetării disciplinare prealabile, fiind astfel aşteptat la data de 16 noiembrie 2020 la sediul angajatorului. Fapta ce i se imputa consta în pretinsa omisiune de a purta masca protecţie potrivit dispoziţiilor interne în vigoare, pe o perioadă cuprinsă între 13 octombrie și 8 noiembrie 2020. La rândul lor, cei de la Borgwarner România au cerut respingerea acţiunii, ca fiind neîntemeiată şi nefondată.

„Pe 16 noiembrie 2020, am emis o decizie de sancţionare pe numele reclamantului, în urma referatului de sesizare întocmit de către angajatul manager de securitate, pentru săvârşirea în mod repetat a faptei de nepurtare corespunzătoare a măştii de protecţie, faptă ce întruneşte condiţiile unei abateri disciplinare, fiind încălcate prevederile exprese ale Regulamentului de Ordine Interioară al societăţii pârâte”, au susținut reprezentanții companiei în fața judecătorilor.

Acum, după drama trăită de un ieșean care a fost dat afară de la fosta companie Delphi, magistrații au decis în favoarea acestuia.

Comentarii
  • Fost angajat

    Evitati sa va angajati la firma de escroci termo sanital din Iasi ,este condusa de un borfas in cardasie cu ing facuti la apelu de seara corupti ce isi bat joc de muncitori : obliga muncitorii sa lucreze 10 ore si sa ramana peste program neplatiti, nu dau echipament de munca nici dupa 3 luni de la angajare ,va fura la salar fara un motiv adevarat ,nu respecta contractul de munca ..aviz ITM IASI !!!

  • cei de la itm iasi sa se autosesizeze sa isi faca datoria ,nu sa astepte spaga de la firmele reclamate sau sa doarma prin birouri

  • Si firma termosanital a inselat sute de muncitori pana acum si ITM ii trimitea sa isi caute avocati …………..

  • escroci si penali in toate institutiile statului degeaba !

  • Toyota Hilux

    Ce bine doarme Cip Sarghie in birou…. Pensie de SRI, salar ITM, BMW si de ceva timp se ingrasa pe zi ce trece, semn ca o duce bine

  • tate firmele dn Iasi si nu numai cauta angajati slugoi turnatori lingai si care sa isi rupa oasele ca prostii pt un salar de rahat .

  • ce cautau nepotii concubinei la aceeasi firma ??????????? cum au fost angajati??? alte rude ale concubinei au fost angajate tot acolo ??????????? NEPOTISME

  • AUTORITATlLE statului ce fac ???

  • Arhip,sunt sigur ca nu mai faci tu multi purici acolo.Momentan esti tare-n gura dar te loveste coada vacii cat de curand!

  • Problema la Delphi este managementul. In loc de manageri au vatafi. Strategia lor manageriala se rezuma la a-si calca in picioare subordonatii. O se duca pe copca.

  • Șefi pazei, buhaiu ăla mare

    Nu știu ce a făcut Arhip cu nepoții lui.
    I-au plasat marfa și lui ,era cu ei in cârdășie, cine știe. Adevărat este însă că paza face niște abuzuri imense, te controlează ca pe un infractor.
    Îți bagă practic mâna în buzunar și îți răscolește mâncarea, practic orice ai în ghiozdan ei pun mâna. Legea 333 nu permite așa ceva! Angajatul trebuie să prezinte el la control totul, de bună voie. Nu Paz să-i bage mâna în buzunar.
    Profită că lumea săraca de supune ca să scape mai repede după 8 ore de stat în picioare, în timp ce buhaii de la pază își bat joc de ei

  • Bagă-ți poooola în ea de Românie în care patronii își bat joc de angajați și pleacă în Germania!
    Cum ai lucrat în fabrică și știi ceva meserie, găsești de muncă imediat și pentru tine și pentru nevastă!
    Sunt o groază de firme care îți oferă loc de muncă + cazare.
    Nu mai amintesc de prestațiile sociale pe care le oferă statul german pentru copii.
    Scrie aici dacă vrei să te ajut!

  • Ion are dreptate. Patronul roman isi bate joc de angajati. Se imbogateste de pe urma muncii noastre si ne trateaza ca pe sclavi. Statul se face ca nu vede, desi la o nevoie tot pe noi palmasii se bazeaza. Pe patron il doare la basca de tara, numai buzunarul lui il intereseaza. Patronul il inseala pe stat cat poate de mult, desi el este primul beneficiar de pe urma statului.
    Norocul nostru este ca putem pleca afara.

  • Munceam ca un sclav în construcții la un „patron” în Iași, care-mi dădea 2100 lei/luna.
    Am constatat că nu-mi plătise contribuțiile la la pensie aproape 3 ani, adică făcuse stopaj la sursă. Era pe legea veche. Angajatorul retinea și vira contribuțiile.
    L-am reclamat la Parchet iar după dosarul făcut pe art.6 din LG 241/2005 i-au dat neînceperea urmăririi penale, că a achitat prejudiciul la stat. Eu tot nu figuram la Casa de Pensii cu contribuțiile achitate.
    I-am foootut în gură și am plecat în Germania, cu familia, unde sunt de șase ani.
    Muncești cinstit și ești respectat!
    Să-mi taie o mână și tot n-aș mai lucra nici un minut, pentru genul de „patroni”!

  • Da! Trebuie să plecăm toți în Germania.
    Să le plătească Ciolacu pensiile.
    Am prieteni plecați cu familia, statul te ajută mult.
    În fabrici muncești mult, e adevărat, da măcar nu își bate nimeni joc de tine.
    La noi îți fac poze pe ascuns,se ascunde ditai managerul după mașina și îți face poză la ochi.
    Funcționează turnătoria și cumetria la noi

  • Gresit. Nu muncesti mai mult ca in Romania.
    Doar muncesti NORMAL. Cand este program de munca, muncesti, cand este pauza, te odihnesti, mananci, fumezi.
    Toti, de la inginerul sef, pana la femeia de serviciu.
    Nu exista turnatorii si cumatrii deoarece fiecare trebuie sa-si faca munca acolo unde este PUS.
    Dupa munca, vine si rasplata!
    Si au al 13-lea salar, al 14-lea salar, prima de concediu si nu numai!
    MUNCA ESTE RESPECTATA!

  • ceapa ei de viata. tata-meu si mama-mea au muncit la nicolina si au putut creste trei copii si si-au putut cumpara o casa. iar eu muncesc de 26 de ani la patronache si tot rupt in cur is, desi am un singur copil. si vin sa intreb, cui i-o folosit privatizarea? cui i-o folosit distrugerea fabricilor? lu patronache. ca daca aveai unde munci la stat, la fabrica, cine era dobitocu care sa vrea la patronache?

  • Ilie de la scularie

    De ce nu te faci tu un patronache sa vezi atunci cum e cand nu mai poti dormi de griji ca trebuie sa platesti salarii,tva,impozite,contributii,amenzi,puturosi care te fura daca intorci capul,energie,gaze,carburant etc.,etc.Patronache cand e gata firma da-mi un semnal si vin sa ma angajez la tine!

  • Mai pune-ti dop sau leaga-te, prostanule!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • lu ilie de la scularie

    unu. daca ai ideea ca patronache trebuie sa traiasca in lux si salariatului trebe sa-i fie de ajuns sa supravietuiasca, atuncea opreste-te aici. n-are rost sa citesti mai departe.
    doi. daca ai ideea ca patronache e un binefacator care da de lucru la oameni numa din prinosul sufletului lui bun, atuncea opreste-te aici. n-are rost sa citesti mai departe.
    trei. daca inca citesti, atuncea stii ca patronache da de lucru la oameni fiindca nu poate el sa faca singur lucru ala.
    daca inca citesti, atuncea stii ca fara angajati, firma lu patronache dispare si ca patronache nu mai e patronache, ci pfa.
    si atuncea, de ce patronache il beleste pe angajat, din moment ce fara el nu poate reusi? iti zic eu. fiindca este si prost si infumurat. de aia si firmele se scutura si cad ca frunzele toamna.

  • Pentru d-l care a scris la 06.11 pm:

    Ati scris cu mult miez. Nu aveti scoli inalte, dar ganditi foarte logic. Felicitari! De-ar fi mai multi ca dvs. , am iesi din minciuna si am trai mai bine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *