Prima pagină » Local » Familia Roman, din comuna Plugari, vinde tot ce are în curte pentru a se întreține. Produsele lor sunt distribuite atât în țară, cât și în străinătate

Familia Roman, din comuna Plugari, vinde tot ce are în curte pentru a se întreține. Produsele lor sunt distribuite atât în țară, cât și în străinătate

21 ian. 2025, 02:00,
Paula IANUȘ în Local

Elena Roman este o ieșeancă în vârstă de 50 de ani care, alături de soțul ei, Vasile Roman, în vârstă de 53 de ani, se ocupă de mai bine de 5 ani cu agricultura. Cei doi au împreună cinci copii care se implică constant în activitățile de producere a legumelor și a produselor tradiționale din carne. Aceasta este mica afacere a familiei Roman și reprezintă singura modalitate prin care aceștia se întrețin. Foarte activă în grădina acestora este fetița lor, în vârstă de 14 ani, care este considerată mâna lor dreaptă de ajutor.

Familia Roman pune la dispoziție clienților produse naturale, realizate după rețete tradiționale

Elena Roman, alături de familia ei, a început această activitate acum cinci ani. Aceștia locuiesc în comuna Plugari, din județul Iași, și anual se ocupă de producerea legumelor pe o suprafață de 10 hectare. În timpul sezonului cald, aceștia scot la vânzare o multitudine de legume și fructe, printre care: roșii, castraveți, pepene galben, roșu, vinete, ardei, varză; iar toamna, acestea sunt procesate și transformate în murături și conserve. Produsele lor se arată a fi îndrăgite de clienți, având în vedere că aceștia livrează bunătățile și la familiile de români din afara țării, precum Germania, Danemarca și Italia.

Pe lângă legume, fructe, murături și conserve, familia din Plugari se ocupă și de prepararea produselor din carne. Astfel, anual, aceștia sacrifică 4-5 porci de 250-300 de kilograme pentru a onora comenzile pe care le au. Preparatele din carne sunt produse după rețetele tradiționale, iar cumpărătorii pot găsi la ei cârnați proaspeți, afumați, picanți, slănină, gușă, coaste, dar și alte bunătăți.

„Noi ne ocupăm cu grădina de legume, dar și cu creșterea animalelor, pentru că locuim la țară. Aceasta este singura modalitate prin care ne întreținem familia, cu această grădină de legume. În total, avem aproximativ 10 hectare de pământ de care ne ocupăm, care este situat în împrejurimea casei noastre. Pe timp de vară, avem legume proaspete, cum ar fi: roșii, ardei, varză, vinete, gogoșari, harbuji, pepene galben. Toamna, procesăm, facem suc de roșii, bulion, pastă de roșii cu morcov, cu kapia, avem și zacuscă, tocană. Produsele din carne sunt făcute de noi, de la porcii noștri. Avem făcuți cârnați proaspeți, afumați, picanți; am afumat slănină, gușă, oase, coaste, le-am fiert într-o moare de varză, cu piper, foi de dafin – folosim rețetele tradiționale. Pentru perioada sărbătorilor, tăiem în jur de 4-5 porci. Anul acesta am tăiat patru pentru comenzi, și unul pentru familie, la 240-300 de kg porcul. Acum, ne-am extins, am început să ne trimitem produsele și prin Germania, Danemarca, Italia”, a spus Elena Roman, un producător din comuna Plugari.

Deși este o afacere de familie pentru care se implică toți membrii, uneori, aceștia au nevoie și de un ajutor suplimentar, iar ieșeanca mărturisește că este dificil să găsești oameni care vor să muncească.

„Eu cu soțul și cu copiii ne ocupăm împreună de prepararea acestor produse. Mai plătesc și cu ziua o persoană. Este greu să îți găsești persoane cu care să îți faci treaba. Având în vedere că le asigur două mese pe zi, transport și le dau banii în mână seara, îi mai găsim așa. Am mai avut și persoane care, în loc să ajute, mai mult m-au încurcat”, a adăugat Elena Roman.

Vânzarea la piață, înlocuită de familia Roman cu un chioșc la stradă. Reduceri din partea lor pentru clienții care preiau personal produsele

Familia din Plugari și-a vândut în trecut produsele și în piețele agroalimentare. Totuși, aceștia consideră că piețele sunt supraaglomerate de comercianți, iar producătorii locali sunt, de obicei, evitați. În trecut, aceștia nu produceau legumele în seră, iar astfel, aspectul acestora era unul mai natural, dar, cu toate acestea, erau evitați de către cumpărători. Astfel, aceștia și-au mutat activitatea exclusiv acasă, iar acum au în fața curții, la strada principală, un mic chioșc unde își expun produsele, iar cei care sunt în trecere se pot opri pentru a le gusta. Elena Roman mărturisește că îi face plăcere să interacționeze cu clienții și să se cunoască personal cu aceștia. În plus, unii dintre aceștia preferă să achiziționeze produsele direct de la chioșcul lor pentru a se asigura că nu sunt re-cumpărate din altă parte, ci că sunt produse direct de ei.

„Cu ani în urmă, am fost și la piață. Totuși, piața este prea aglomerată, ieșeau și discuții între comercianți. Noi suntem producători și aveam prețuri mai mici, și eram dați la o parte cumva. Apoi, noi nici nu produceam în solare, ci în grădină, și vă dați seama că produsele noastre arătau mai ca din grădină, mai mici, nu așa de suculente și mari, ca cele injectate”, a adăugat aceasta.

Familia din Plugari oferă clienților o reducere de 15% la achiziția de produse cu o valoare minimă de 100 de lei pentru cei care vin personal să le ridice de la chioșcul lor. Un borcan cu vinete coapte, dar și unul cu gogoșari în sos, se găsesc la prețul de 12 lei. Magiunul fără zahăr este la prețul de 10 lei per borcan, la fel și compotul de zarzăre. Bidonul de 30 de litri cu varză murată are un preț de 150 de lei. Trei litri de conopidă murată costă 45 de lei. Pepenii verzi murați într-o cantitate de 30 de litri se găsesc la 300 de lei. Un borcan de 800 de grame de jumări costă 10 lei, iar de tochitură, 30 de lei.

„Dacă vine lumea direct la noi, are 15% reducere la produsele noastre. Până anul trecut s-a ocupat soțul meu de livrările la domiciliu, cu mașina noastră. Apoi, eu am avut patru accidente vasculare și soțul a fost nevoit să stea mai mult pe acasă. În prezent, lucrăm cu o doamnă din Iași, care ne ajută cu livrările. Având în vedere că pe doamnă o plătim, am zis ca cei care vin direct la noi să aibă o reducere, având în vedere că nu am mai asigura noi transportul care costă, și ieșim tot acolo. Cu atât mai mult, ne vizitează și clienții, ceea ce ne încântă. Uneori, oamenii mai vin direct la noi să se asigure că produsele sunt ale noastre și nu le cumpărăm din altă parte. Noi suntem mulțumiți să vină clienții direct la noi, să vadă că muncim cu adevărat pentru produsele noastre”, a spus Elena Roman, o producătoare din comuna Plugari.

Familia Roman cu legumele și produsele lor tradiționale pot fi găsite în satul Plugari, comuna Plugari, din județul Iași, la Strada Principală, nr. 144, sau la numărul de telefon 0747/200/606. Ieșenii sunt invitați de către aceștia să le treacă pragul casei și să încerce produsele lor naturale.

Bugetul.ro
Plecarea lui Dorinel Umbrărescu s-a produs în mod oficial. Drumarul din județul Bacău și-a luat la revedere de la oamenii din zona Buzăului
redactia.ro
Cine este Smărăndița, noua șefă de la Guvern. Tânăra a fost numită de Ilie Bolojan într-o funcție de conducere
Bugetul.ro
Recalculare de urgență pentru 5 milioane de pensionari! Se întâmplă pe 15 iulie la CNPP, este ordin clar de la ministrul Muncii
a1.ro
Gestul neobișnuit făcut de Emmanuel Macron față de Printesa Kate, în timpul vizitei istorice din Marea Britanie
Playtech.ro
Amenzi automate pentru șoferii români. O schimbare importantă intră în vigoare în Bulgaria, din acest weekend
observatornews.ro
Rezultate finale la Evaluare Naţională 2025. Edu.ro a afișat notele după contestaţii
Playsport.ro
Se schimbă permisele de conducere pentru șoferii români. Când trec toate pe...
Evz.ro
Un val de căldură sufocantă lovește țara, anunță ANM. Când revine canicula extremă
realitatea.net
Ce temperatură trebuie să setezi la frigider când afară e caniculă. Trucul prin care să scazi factura la curent
SportpeSurse
Înțelegerea făcută de Donald Trump aruncă lumea în aer
Playtech.ro
Macron, gest urât faţă de Kate Middleton! Prinţesa nici nu a ştiut cum să reacţioneze, fotografii au surprins momentul neaşteptat
Dailybusiness.ro
Preţuri mai mari ca niciodată în staţiunea din Grecia adorată de români. Cât costă un gyros în vara lui 2025
RomaniaTV
Premierul Ilie Bolojan anunţă AL DOILEA pachet de măsuri de austeritate. E cutremur!
stiriromania.ro
Alex Marcu, sfâșiat de durere lângă sicriul Teodorei. Bărbatul își ia adio de la soție cu râuri de lacrimi
RomaniaTV
A murit părintele Ioan Mihai Măriuță. Avea doar 35 de ani. Preotul a lăsat în urmă o tânără soție și doi copii. Era un om cum rar se mai găsește!
redactia.ro
Cine este tânăra ucisă de fostul iubit după ce i-a incendiat casa. Victima a fost rapită și în februarie de ucigaș
ego.ro
I-a spus aceste cuvinte surorii ei mai mari, iar după câteva ore, s-a sinucis, din cauza examenului de evaluare
Comentarii
  • Astia castiga cinstit, cu adevarat. Bravo lor!

  • Deloc bravo,am cumparat la Craciun carnati asa zis proaspeti cu carne deja imputita si salata de sfecla ranceda. Masina de livrare murdara,ma refer la spatiul de depozitare a marfurilor. Ambele au ajuns la gunoi,noroc ca nu am cumparat mai multe. Castigul sterge lejer calitatea,dorinta asta de a face bani cu orice pret. Problema e ca vezi produsele doar acasa. Nu recomand

    • Daca ai depozitat produsele necorespunzator, pana la consumul acestora, ele s-au alterat.Cand ai cumparat cele 2 presupuse produse , ai avut naul infundat si la ochi esarfa sa nu observi problemele expuse? Mesajul este cusut cu ata alba. Ai fost pus sa spui astfel de aberatii, de cei care muncesc pe branci in fata facebook-ului si sunt invidiosi pe munca si exemplul lor familiar.

      • Radu, Corect! Usor sa arunci cu mizerii in niste oameni ce muncesc pe branci. Acesti „producatori” din piata cumpara marfa, nu au ce face acasa si vand produsele la un pret mult mai mare. Pietele din Iasi sunt pline de speculanti cu produse luate din magazine la promotii/reduceri si spun ca sunt Romanesti!

      • Nu-i cusut nimic cu ata alba, in plus modul de exprimare lasa de dorit.Mai pe intelesul dumitale, cind desfaci acasa punga de carnati si vezi ca pute cam ce crezi ? Intr-adevar depinde unde i-au depozitat.De sfecla ce sa mai zic.Nu mai cumpar dupa reclame de pe internet niciodata.Nici vorba sa le fac rau dar cind te implici in asa ceva normele de igiena trebuie respectate. Pana la urma fiecare cu experienta lui.Repede va mai place sa mancati ciuperci otravitoare.

      • Eu am văzut femeie,care vindea ouă în piață,spunea că sunt de la gainilile ei de acasă.M-am întalnit cu ea în Kauflan.Ce creszi ca cumpăra:OUĂ…le dădea prin gainaț și spunea că sun foarte bio Mult suuces,dar dacă nu văd un certificat pentru carne,nu pun botu.Mai era cineva pe aici care vindea caș.Când i-am spus că este producator,are certificat,nu a mai răspuns.

  • Client mulțumit

    Foarte bune produse, vine acasă cu produsele comandate. Muncesc foarte mult.

  • Fratilor, produsele cu adevarat naturale sunt mai expuse la perisare. Cine stie, stie. 🤫 De ex: tai porcul🐖; daca nu te misti repede cu transatul, saratul etc., sunt sanse sa bazaie musca verde/ albastra, daca e o zi mai calda. In schimb, daca iei de prin galantare corporate, carnea aia plasticata are deja antibiotic (din viu) + „formol” + azotati in ea. Vinul, la fel. Cel natural se acreste in contact cu aerul. Cel din market „nu are nimic”, e juma’petrol 🤣

  • Client tepuit

    BILLA are dreptate. Si eu am luat teapa cu produse de la ei. Le-am aruncat la gunoi

  • Si eu am cumparat si am fost multumit. Dupa cum scrie in articol, femeia invita direct la Plugari sa cumparati caci e posibil ca lantul de livrare sa pericliteze calitatea finala.
    Ii cunosc dinainte de pandemie de cand vindea d-l Roman si mai apoi cand se livra prin intermediari.
    Ar trebui sa dati noroc odata cu omul ala sa vedeti o mana muncita care cu siguranta merita mai mult decat comentariile unora dintre voi.
    Nu neg ca ati avut experiente poate neplacute dar nu stigmatizati caci e posibil si probabil sa fie doar un episod izolat.

  • Nu toata lumea ajunge la Plugari si nu stigmatizeaza nimeni. Mai cititi o data,de doua ori ce s-a scris.De Salmonella ati auzit ? Trece si prin miini batatorite. De sanatatea consumatorului ati auzit ? Cind pleci la un drum iei in calcul tot,nu poti asigura livrari nu asiguri,vinzi direct din gospodarie si atit. Simplu si concis.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
10 iulie 2025
10 iulie 2025