Fijitas de pui sunt un preparat delicios și ușor de pregătit, inspirat din bucătăria mexicană. Se remarcă prin combinația dintre carnea suculentă de pui, legume și arome intense.
Este o rețeta versatilă, ideală pentru serile în care vrei să pregătești o rețetă gustoasă și rapidă, care să se mănânce imediat.
De unde provine fijitas de pui?
Fijitas de pui își au originile în bucătăria mexicană, însă are și influențe americane, în special provenite din zona Texasului. Numele „fijitas” provine din cuvântul spaniol faja care înseamnă fâșie. Lucrul acesta face referire la modul în care este tăiată carnea pentru a realiza acest preparat. Conceptul a apărut în 1930, când muncitorii mexicani care lucrau la fermele de vite din Texas primeau acele bucăți de carne mai puțin dorite, precum diafragma de vită. Ulterior, le tăiau în fâșii și le prăjeau la foc, ca apoi să le mănânce în lipii de porumb. Acest preparat extrem de simplu, dar foarte gustos a început să fie popular în împrejurimi. Ba chiar au început să fie servite la festivaluri, ca mai apoi să înceapă să apară în meniurile restaurantelor americane. Acum, carnea de vită a fost înlocuită de cea de pui.
Înainte de a te apuca să pregătești acest fel de mâncare, trebuie să te asiguri că ai mixul de condimente: 1 linguriță rasă de chimion măcinat (a nu se confunda cu chimenul; aromele sunt total diferite), 1 linguriță rasă de coriandru măcinat, 1 vârf de cuțit de piper cayenne (iubitorii gustului picant pot adăuga, după gust, mai mult), 1 linguriță rasă de cimbru uscat, 1 linguriță rasă de boia de ardei (dulce sau iute, după gust), 1 frunză de dafin, sfărâmată în bucăți mici, piper, după gust și sare.
Rețeta ideală
Pentru umplutură ai nevoie de următoarele ingrediente: 1 kg piept de pui tăiat în fâșii, 1 ardei gras roșu, un ardei gras verde și unul galben, 1 ceapă roșie mare și 2 linguri de ulei de măsline și sucul de la o jumătate de lămâie. Pentru marinadă ai nevoie de acel mix de condimente despre care ți.am spus anterior. Pentru servire, trebuie să ai 4-6 tortillas de porumb, guacamole, smântână, brânză cheddar rasă, coriandru proaspăt, dacă îți place și sos salsa.
Amestecă uleiul de măsline cu mixul de ingrediente și sucul de lămâie și amestecă până se omogenizează. Pune fâșiile de pui în această marinadă și lasă-le pentru 20-30 de minute, pentru a absorbi aromele și pentru a deveni carnea mai fragedă. Apoi, încinge o tigaie mare, adaugă ardeii și ceapa tăiate julienne și gătește-le pentru 5-7 minute, amestecând constant. Legumele trebuie să rămână ușor crocante, deci nu le lăsa să se înmoaie. Pentru o aromă mai intensă, poți adăuga și peste ele niște suc de lămâie. Adaugă feliile de piept de pui în tigaie, împreună cu legumele, și gătește-le timp de 7-10 minute, până când puiul este bine făcut. Trebuie să fie auriu și fraged. Pentru un gust autentic, trebuie si tortillas să fie încălzite. Ia o tigaie nou, uscată și lasă lipiile timp de 30 de secunde pe fiecare parte. Acest lucru le face mai moi și mai ușor de rulat.
Fijitas cu pui este o rețetă foarte bună pentru cină, care se realizează ușor și este foarte gustoasă.