Prima pagină » Eveniment-Social » Faimoasa Școală de Balet din Rusia a ajuns la Iași! Cuplul de balerini Tatiana și Nicolai Nazarchievici, într-o poveste-spectacol de vis la Opera Națională Română!

Faimoasa Școală de Balet din Rusia a ajuns la Iași! Cuplul de balerini Tatiana și Nicolai Nazarchievici, într-o poveste-spectacol de vis la Opera Națională Română!

16 nov. 2021, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Doi celebri balerini (ambii cu vârsta de 31 de ani), formați la marea Școală de Balet a Rusiei, soții Tatiana și Nicolai Nazarchievici, au ajuns la Iași! Aceștia vor încânta publicul din Capitala Moldovei într-un spectacol de gală, programat astăzi, 16, și mâine, 17 noiembrie 2021, începând cu ora 18:30, organizat de Opera Națională Română Iași (ONRI), în Sala Mare a Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri”. Aceștia au povestit despre experiența lor, formarea lor și pasiunea pentru fascinantul univers al baletului

Prim-balerina Tatiana Nazarchievici, de la „Moscow Ballet”, alături de soțul ei, Nicolai, au participat în 2019 la faimosul Tur „North American”, din Statele Unite ale Americii și Canada, fiind distribuiți în „Prințul Spărgător”.

„E o mare bucurie pentru mine că am ajuns la Iași și mulțumesc Operei din Iași, echipei și managerului – prof. univ. dr. Daniel Șandru pentru oportunitate și această șansă. E o mare emoție că ne aflăm aici, unde am găsit o atmosferă și o echipă extraordinară. Da, am beneficiat de profesori ai Școlii de Balet de la Sankt-Petersburg, care, după ce se retrag din activitatea artistică, unii vin la Chișinău și pregătesc balerini. Îmi amintesc de pregătire, una foarte severă, dar pentru înaltă performanță și profesionalism. Sunt mari sacrificii pentru a ajunge la cel mai înalt nivel în lumea baletului”, mărturisește Tatiana Nazarchievici.

Pe de altă parte, aceasta este tristă că tinerii din actuala generație nu mai sunt atrași de balet și dispuși la a face sacrificii și eforturi pentru a reuși în acest univers fabulos al baletului internațional.

„Din păcate, acum, tinerii nu mai au această atracție, nu sunt dispuși la efort deosebit, la efort infernal… Dar noi sperăm să schimbăm această stare de fapt. Tocmai de aceea aducem în prim-plan baletul și marile spectacole, de data aceasta la Iași”, a completat Tatiana Nazarchievici.

De remarcat este faptul că cei doi au jucat în celebre creații artistice în întreaga lume, precum „Frumoasa Adormită”, „Romeo și Julieta”, „Don Quijote”, „Carmen” sau „Giselle”.

O poveste-spectacol la Opera Națională Română din Iași: piesa „Lacul Lebedelor”, cu casa închisă!

Publicul va avea parte de o poveste-spectacol de vis la Opera Națională Română din Iași. Piesa „Lacul Lebedelor”, de Piotr Ilici Ceaikovski, se joacă cu casa închisă. Coregrafia clasică este după Marius Petipa și Lev Ivanov și a fost adaptată de artista emerită Ileana Iliescu. Aceasta este realizată în colaborare cu Teatrul Național de Operă și Baletul „Maria Bieșu”, din Republica Moldova. Din distribuție face parte și Vlad Mărculescu, prim-balerin al ONRI și cel care a fost artizanul aducerii celor doi artiști valoroși și Natalia Bohdan. O contribuție majoră a avut și lect. univ dr. Cristina Todi, șef-serviciu Compartiment Balet al ONRI.

„Da, ne aflăm în fața unei noi provocări a momentului, în care avem șansa onorantă de a avea reprezentații de balet la Iași. Noi suntem formați la Școala Mare de Balet din Rusia. Am muncit mult pentru a ajunge aici, sunt eforturi extraordinare făcute de noi. E vorba despre sacrificii, despre transpirație și multă implicare”, a reliefat și Nicolai Nazarchievici.

El a avut colaborări cu: „Sankt Petersburg Classical Ballet of Andrey Batalov”, „A.U.B. Italian Ballet Company” și turnee incusiv în Spania, Italia, Germania , Elveția, Belgia sau Franța. Partenera sa, pe de altă parte, a colaborat cu marele star al baletului Andrei Batalov și a absolvit „Veganova Academy of Dance” din Sankt Petersburg. A avut reprezentații, alături de soț, inclusiv în China.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
22 noiembrie 2024
22 noiembrie 2024