Prima pagină » Local » Faimoasa cultură de șofran din Iași, un succes pentru familia Irina și Marius Acatrinei. Un gram din acest condiment costă 70 de lei
Faimoasa cultură de șofran din Iași, un succes pentru familia Irina și Marius Acatrinei. Un gram din acest condiment costă 70 de lei

Faimoasa cultură de șofran din Iași, un succes pentru familia Irina și Marius Acatrinei. Un gram din acest condiment costă 70 de lei

23 nov. 2024, 02:00,
Georgiana TURCU în Local

Faimoasa cultură de șofran din Iași a stagnat în această perioadă, iar proprietarii se așteaptă la o explozie a vânzărilor pentru perioada următoare, tocmai datorită faptului că aceștia au investit timp, pasiune și muncă în cultura care le-a adus succesul. Prețul unui gram din acest condiment ajunge la 70 de lei, potrivit specialiștilor

Cultura de șofran faimoasă în Iași, un succes

Având în vedere faptul că vremea s-a răcit semnificativ, majoritatea culturilor din România au stagnat. Prin urmare, faimoasa cultură de șofran din Iași trece printr-o perioadă similară, iar cel mai scump condiment din lume, cultivat de altfel pe o suprafață de 800 de metri pătrați din Târgu Frumos, a fost oprit temporar. Irina și Marius Acatrinei, proprietarii cunoscutei plantații, se vor ocupa, pe parcursul iernii, de vânzarea producției din toamna aceasta.

„Această perioadă reprezintă faptul că florile pur și simplu nu mai înfloresc. Acest  lucru  înseamnă că planta și-a făcut treaba pentru acest an, a produs florile în urma cărora trebuie să extragem staminele, numite șofran, și acum se concentrează pe creștere, pe a-și lua nutrienții necesari pentru primăvară, când va stagna absolut de tot, atunci când frunzele plantei se vor usca și planta se va înmulți datorită tuberculilor”, a spus Irina Acatrinei, proprietara culturii de șofran.

Irina și Marius Acatrinei, cei doi soți din Iași care pun suflet în tot ceea ce fac, au decis să înființeze în 2021 afacerea care avea să le aducă un succes imens. Irina, pasionată de flori, a hotărât să înființeze plantații cu șofran și nu numai, aceasta ocupându-se și de suprafețe întinse de lavandă, trandafiri de dulceață, zmeură, afine și plante medicinale.

„Este un condiment foarte rar, datorită modului de a se cultiva, dar noi am mers la modul generativ pe plante medicinale, și nu oricare, una din ele fiind șofranul, având proprietățile pe care le are, benefice organismului. Încercăm să informăm în primul rând România, oamenii care ne urmăresc, legat de proprietățile și beneficiile pe care le aduce acest condiment. Pur și simplu e un mod natural absolut tot ce se întâmplă legat de cultură”, a mai declarat aceasta.

Culturile deținute de Irina și Marius Acatrinei au fost înființate în același an

Potrivit proprietarei, culturile deținute de aceasta, împreună cu soțul ei, au fost înființate toate în același timp. Cu toate acestea, prima producție a fost cea de șofran – aceasta fiind vara –, urmând ca cele de trandafiri de dulceață, afine, zmeură și plante medicinale să fie recoltate la timpul specific fiecăreia.

„În mod normal, noi am înființat toate culturile în același an, iar în anul în care noi ne-am întors acasă (n.r. – din Irlanda), adică vara, acesta fiind sezonul în care se înființează cultura de șofran, aceasta a fost cultura cu care am început. Restul culturilor le-am recoltat la momentul specific fiecărei plante. Este destul de costisitor din cauza modului în care se procură bulbii. Dacă vorbim de calibrul bulbilor, oamenii trebuie să înțeleagă că pentru a obține șofranul avem nevoie de calibru mare, iar ca să avem bulbi de calibru mare, înseamnă că există o perioadă de timp de așteptare foarte mare ca să se dezvolte bulbii pentru a putea să producă flori. Florile înfloresc, propriu-zis, toamna”, a mai spus aceasta.

Mai mult, familia Acatrinei dispune de o transparență aparte în ceea ce privește procesul prin care trece cu fiecare cultură în parte, aceasta postând fiecare etapă pe pagina de Facebook, dedicată întregii afaceri.

Unde găsesc ieșenii șofranul și la ce preț

Doritorii de șofran pot găsi acest condiment atât în Târgu Frumos, unde familia Acatrinei activează, dar și la nivelul municipiului Iași, în diferite băcănii, la prețul de 70 de lei gramul.

Potrivit Irinei Acatrinei, anul acesta, numărul vânzărilor a crescut semnificativ tocmai datorită faptului că aceasta, împreună cu soțul ei, a divizat bulbii, având astfel un exces de număr prin care au putut înființa alte 5 mari culturi din România.

„Anul acesta am avut o creștere la vânzări datorită faptului că am divizat bulbii și am avut un exces de număr prin care, datorită lor, am putut înființa alte 5 mari culturi din România. În general, la o cultură de șofran, rezultatele se observă abia după primii 2 ani de la înființare, datorită timpului de așteptare până se maturizează această cultură. Iar ca și venit, să poată fi palpabil, se simte undeva de la minimum 1.000 de metri pătrați, cu un număr aproximativ de 30.000 – 40.000 de bucăți de bulbi adulți”, a mai spus Irina Acatrinei.

Faimoasa cultură de șofran din Iași este un succes pentru familia Acatrinei, iar proprietarii susțin că vânzările vor crește în perioada următoare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`