Prima pagină » Eveniment-Social » Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: In Memoriam dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba
Facultatea de Istorie din cadrul Universității

Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași: In Memoriam dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba

16 iul. 2024, 13:26,
în Eveniment-Social

Facultatea de Istorie din cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a publicat un mesaj In Memoriam pentru cel ce a fost dr. Virgil Mihăilescu-Bîrliba. Vestea morții arheologului a creat un val de tristețe ieri, 15 iulie 2024.

Dr. Virgil Bîrliba a activat în cadrul Facultății de Istorie a Universității „Al. I. Cuza” Iaşi, unde a ținut cursuri şi seminarii de numismatică, în paralel cu funcția de profesor asociat fiind şi îndrumător de doctorate.

„Istoricul Virgil Mihailescu-Bîrliba (1937-2024), unul dintre cei mai importanți numismați și arheologi români, a trecut în veșnicie.
Virgil Mihailescu-Bîrliba s-a născut la Roman (28 octombrie 1937), fiind fiul profesorului și cărturarului nemțean Haralambie Mihailescu și al Virginiei Mihailescu (născută Bătrânu). După absolvirea Liceului „Petru Rareș” din Piatra Neamț, tânărul Virgil Mihailescu, pasionat de istorie fiind, s-a îndreptat către Facultatea de Istorie a Universității București (1956-1961), pe care din cauza „dosarului greu”, cum se spunea atunci, a terminat-o cu unele dificultăți. Obținând diploma în istorie, tânărul profesor, acum Virgil Mihailescu-Bîrliba (acele dificultăți au dus la completarea numelui!), a predat la școlile din Sărmășag (Sălaj) și Borca (Neamț), iar în 1964 și-a început cariera de istoric (muzeograf, arheolog și numismat) la Muzeul de Arheologie din Piatra Neamț, întemeiat de preotul Constantin D. Matasă, unul dintre „pionerii arheologiei românești” (cf. Virgil Mihailescu-Bîrliba), revitalizând această prestigioasă instituție de știință și cultură și contribuind la transformarea ei în Complex Muzeal, începând cu 1978.

În acest timp, a efectuat cercetări arheologice în orașul Piatra-Neamț și în satele din județul Neamț, precum și în alte localități din Moldova, și a făcut descoperiri importante (tezaure de vase de aur și argint, monede etc.), cu care a contribuit la stabilirea caracteristicilor unei noi culturi arheologice, și anume Cultura tumulilor subcarpatici din secolul al IV-lea d. Hr. De-a lungul anilor, aceste descoperiri au fost valorificate în multe studii și cărți (cf. Miscellanea numismatica antiquitatis. In honorem septagenarii magistri Virgilii Mihailescu-Bîrliba oblata, ediderunt Victor Spinei și Lucian Munteanu), a căror serie a fost încheiată recent prin volumul „testament”, Cimitirele antice de la Nemțișor și Târzia din județul Neamț: contribuții privitoare la cunoașterea obiceiurilor funerare din Cultura tumulilor carpatici (2022). Istoria veche a României a fost domeniul general în care a activat cercetătorul Virgil Mihailescu-Bîrliba, însă domeniul lui special de cercetare a fost numismatica, cu accent pe prezența monedei romane în Dacia, cercetând însă și monedele grecești, macedonene și geto-dace. Ca numismat și istoric, Virgil Mihailescu-Bîrliba a ilustrat acest domeniu de cercetare prin volumele:

La monnaie romaine chez les Daces orientaux (1980), Dacia răsăriteană în secolele VI-I î. e. n. Economie şi monedă (1990) și Numismatica (2005), fiind, totodată, și coordonator al monografiei prin care a fost editat, în 2006 cel mai mare tezaur monetar medieval descoperit de teritoriul României (The great medieval coin hoard of Iași. Historical significance of the great medieval coin hoard of Iași-2002). Aceste lucrări au fost înalt apreciate în țară și în străinătate, impunându-l pe autorul lor printre corifeii acestui domeniu de cercetare. Rodnica sa activitate științifică l-a adus, începând din 1980, la Institutul de Istorie și Arheologie „A. D. Xenopol” din Iași, ajungând și director adjunct al Institutului de Arheologie, iar din 1990, când unii dintre cei mai importanți cercetători de aici au fost invitați să împărtășească din priceperea lor studenților Facultății de Istorie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, cercetătorul Virgil Mihailescu-Bîrliba s-a aflat printre ei. Aici, a activat vreme de un deceniu, lăsând o amintire frumoasă multor generații de studenți, atât prin știința trecutului, cât și prin știința de a o comunica.

Profesor distins și cercetător erudit, Virgil Mihailescu-Bîrliba a fost și coordonator de doctorat, sub îndrumarea căruia realizându-și tezele de doctorat câțiva dintre cei mai importanți numismați și arheologi din noua generație (spre exemplu, Mihaela Iacob, Lucian Munteanu și Gabriel Talmațchi). Și a mai avut un învățăcel, pe fiul său, Lucrețiu-Ion Mihailescu-Bîrliba, căruia i-a sădit în suflet dragostea pentru istorie, mai ales pentru Antichitatea clasică și pentru arheologie, și care a ajuns un specialist important al acestor domenii de cercetare, profesor și decan al Facultății noastre.
Acum, când profesorul Virgil Mihailescu-Bîrliba s-a „sfârșit” pentru a intra în „nesfârșit” (Har. Mihailescu, Versuri), colectivul de profesori și studenți al Facultății de Istorie, dar și studenții din anii ’90 ai veacului trecut, sunt alături de colegul și de profesorul Lucrețiu-Ion Mihailescu-Bîrliba și de întreaga familie îndurerată, cărora le transmitem sincere condoleanțe. Dumnezeu să-l odihnească în Împărăția Lui!”, au transmis reprezentanții Facultății de Istorie din cadrul UAIC Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`