Specialiştii din domeniu menţionează faptul că prețul gazelor naturale va crește atâta timp cât cererea va fi mai mare decât oferta. În ultima perioadă s-au înregistrat creșteri de 40%, iar facturile românilor sunt extrem de mari.
O soluţie pentru sistarea creșterii gazelor naturale ar putea fi reprezentată de începutul exploatării Mării Negre dar și importul de gaze. Totuși, facturile românilor nu vor fi singurele care vor crește. Aceeași specialiști menționează faptul că și operatorii privați sunt loviți de scumpiri, iar aceștia vor face la rândul lor scumpiri la produse.
Gazele naturale au crescut cu 40% în ultima perioadă
Altfel spus, în doar o singură lună specialiştii au observat faptul că pe piața angro, la bursă, prețul gazelor a crescut cu 40%. Totul este datorat faptului că cererea este mult mai mare decât oferta existentă la această dată. Acum, pe bursă Română de Mărfuri, gazele naturale cu livrarea în primul trimestru din 2022 se vând la 580 de lei pe mwh, față de 410 lei pe mwh în urmă cu o lună. Virgil Popescu anunța faptul că principalii responsabili pentru saltul uriaș al prețului la gaze naturale sunt ruşii care controlează exportul european şi care nu livrează suficient de mult:
„Cu toţii ştim motivul creşterii preţului gazelor naturale. Este o speculaţie pe piaţa făcută de Federația Rusă, prin Gazprom, s-au redus livrările de gaze prin Ucraina. Se presează practic operaţionalizarea conductei Nord Stream 2. Noi estimam că după perioada de iarnă, odată cu pornirea conductei, preţurile gazelor naturale vor scădea”, a afirmat ministrul.
Creșterea cu 40% a prețurilor gazelor naturale se va observa în facturile românilor.
Prețul gazelor va continua să crească atât timp cât cererea este mai mare decât oferta, spun experții în energie. Pe bursă se vinde acum mai scump cu 40%. Specialiştii menţionează faptul că aceste consecinţe se vor vedea la consumatorii finali dar nu neapărat doar la factura de gaze naturale. Vorbim despre scumpiri în lanț pentru că şi operatorii privați sunt afectaţi de aceste creșteri:
”Consecințele se vor vedea în prețurile consumatorilor finali, dar nu neapărat la factura de gaze, ci la faptul că vor plăti prețuri mai mari pentru produsele care utilizează gazul, pentru că în principal sunt afectați consumatorii industriali, aceia cărora le expiră contractele la sfârșitul acestui an și care vor trebui să facă contracte noi pentru alte prețuri.
Această situație se datorează faptului că există cerere din ce în ce mai mare, este o situație geopolitică destul de complexă, Rusia a declarat că nu va suplimenta cantitățile de gaze și atunci devine o cerere mare pentru o ofertă mică”, a declarat Cătălin Nită, Federația Patronală Petrol și Gaze