Prima pagină » Actualitate » Facturile la energie vor exploda din cauza caniculei! Cât vor plăti românii în perioada următoare
Facturile la energie vor exploda din cauza caniculei! Cât vor plăti românii în perioada următoare

Facturile la energie vor exploda din cauza caniculei! Cât vor plăti românii în perioada următoare

16 iul. 2024, 11:42,
în Actualitate

Facturile la energie vor exploda din cauza caniculei. Reprezentanții Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România a cerut autorităţilor să iniţieze urgent pregătirile pentru momentul în care preţurile la energie electrică şi gaze naturale vor fi din nou liberalizate.

Ministrul Sebastian Burduja a precizat că se lucrează la măsuri de sprijin ţintite pentru familiile care au nevoie de ele, deoarece în prezent beneficiază de plafonare toţi cetăţenii, în funcţie de nivelul de consum. La nivel naţional sunt nouă milioane de consumatori de electricitate şi 3,5 milioane de consumatori de gaze naturale.

Facturile la energie vor exploda din cauza caniculei!

Reprezentanții Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER) solicită autorităților să demareze urgent pregătirile pentru re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale.

„Din cauza crizelor mondiale, determinate de pandemia de coronavirus, autoritățile române au luat măsuri excepționale. În domeniul energetic, aceste măsuri au avut ca efect plafonarea / compensarea facturilor la energie electrică și gaze naturale. Legislația în acest sens se aplică până la 31 martie 2025. Ceea ce înseamnă că, peste numai câteva luni, această restricție în sectorul energetic va fi ridicată.

Pentru a nu crea haos în piață, solicităm autorităților demararea pregatirilor privind re-liberalizarea prețurilor la energie electrică și gaze naturale, astfel încât aceasta să se desfășoare lin”, a declarat Laurențiu Urluescu, președintele Asociației Furnizorilor de Energie din România (AFEER).

Potrivit legislației, consumatorii casnici și industriali se bucură de energie electrică la prețuri de maxim 1.300 lei/MWh, care includ toate componentele (tarifele de rețele, certificate verzi, bonus de cogenerare, accize, TVA). Plafonarea facturilor de la bugetul de stat se realizează în două etape: în prima etapă, furnizorii plătesc din banii proprii către producători, transportatori, distribuitori și bugetul de stat (TVA și accize) diferența între prețul final plătit de consumatori și cel al pieței. În etapa a doua, furnizorilor le sunt decontate de la buget sumele cheltuite pentru statul român.

„Toate aceste prevederi creează furnizorilor îngrijorări în plus! Pe de o parte, avem sume nedecontate încă de anul trecut, iar pe de alta OUG 32/2024 stabilește la 700 lei/MWh valoarea maximă a prețului mediu ponderat al energiei electrice la care ANRE calculează sumele de decontat de la bugetul de stat; un plafon artificial introdus fără o analiză corectă a volatilității prețului din piață”, a adăugat președintele AFEER.

Prețurile energiei electrice a crescut

În prezent, din cauza zilelor caniculare și a nopților tropicale, consumul de energie electrică a ajuns la cote foarte înalte, nu numai în România, ci în toată zona, ceea ce a condus la creșterea prețurilor pe piețele spot. Prelungirea acestei situații poate avea efecte asupra facturilor consumatorilor, asupra furnizorilor și asupra bugetului de stat, prin aplicarea legislației privind plafonarea / compensarea facturilor.

„Furnizorii nu au niciun rol în tranzacțiile cu produse de echilibrare pe piața de echilibrare; ei nu sunt furnizori de servicii de echilibrare pe această piață, nu transmit niciun fel de oferte. Energia tranzacționată pe piața de echilibrare a scăzut de exemplu, în luna martie 2024 ca procent din consumul total la 3%, față de 3,7% în aceeași lună a anului 2023. Ca volum, scăderea este de la 172 GWh la 142 MWh.

Deși volumul a scăzut, prețurile plătite au crescut de la o medie de aproximativ 400 lei / MWh în anul 2023, la peste 2.000 lei / MWh în 2024, cu maxime ce au depășit și 15.000 lei / MWh. Cauzele acestor creșteri de preț pe piața de echilibrare trebuie lămurite de autorități împreună cu producătorii de energie electrică participanți la această piață și cu Transelectrica”, a mai zis Laurențiu Urluescu, ce consideră că facturile la energie vor exploda din cauza caniculei.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *