Creșterile facturilor la energie electrică sunt un motiv de îngrijorare pentru managerii spitalelor din Iași. În primele opt luni ale acestui an, Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi a plătit la facturile de energie electrică cu 50 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului 2021. Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi are o secție de neonatologie destinată copiilor născuți prematur, consumul de energie electrică fiind astfel extrem de mare
Conform Ordonanței de Urgență 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale, în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative din domeniul energiei, spitalele, școlile și instituțiile de servicii sociale vor plăti un preț de 1 leu/kilowatt, cu TVA inclus.
Cheltuieli duble cu energia electrică la IRO Iași
Institutul Regional de Oncologie (IRO) Iași plătește dublu în această perioadă față de perioada similară din anul 2021 pentru facturile la energie electrică. Dacă unitatea medicală plătea, între ianuarie 2021 și ianuarie 2022, 0.48 lei pe kilowatt, începând cu ianuarie 2022 a plătit 0.87 lei pe kilowatt, iar de la 1 noiembrie 2022 plătește 1 leu pe kilowatt.
Fiind un spital destul de nou, nu înregistrează pierderi de căldură. În ceea ce privește măsurile legate de consumul de energie electrică, personalul spitalului este mereu atent ca toate corpurile de iluminat echipamente să fie închise atunci când nu sunt folosite.
„Foarte multe măsuri nu am putut lua, pentru că nu avem pierderi de căldură (izolație bună, tâmplărie termopan), iar toate becurile sunt de tip led (economice). Cu toate acestea, acordăm o atenție sporită la corelarea temperaturilor exterioare cu temperatura agentului termic furnizat în instalația de încălzire interioară. De asemenea, electricienii și personalul IRO trebuie să fie atenți și să închidă corpurile de iluminat și toți consumatorii (echipamente) atunci când nu sunt utilizați efectiv”, a precizat ec. Mirela Grosu, managerul IRO Iași.
În primele opt luni ale acestui an, Maternitatea „Cuza Vodă” Iaşi a plătit cu 50 la sută mai mult la facturile de energie electrică decât în aceeași perioadă a anului anterior. Managerul unității medicale a precizat că diminuarea consumului de energie electrică nu se poate face fără a afecta calitatea actului medical.
„La o comparație între primele opt luni ale anului trecut față de aceleași luni ale anului acesta, creșterile au fost de aproximativ 50 la sută. Sunt cheltuieli care sunt foarte greu de suportat de către unitățile medicale, indiferent de eficiența spitalului. Sunt niște sume care nu sunt suplimentate și vorbim de cel puțin 500.000 de lei pe an, ceea ce înseamnă enorm pentru un spital în care investițiile trebuie făcute continuu. Calitatea actului medical trebuie susținută, fapt pentru care limitarea tarifului la energie este ultra necesar.
Încercăm să diversificăm serviciile în raport cu Casa de Asigurări de Sănătate, încercăm să găsim soluții alternative, dar, dacă nu va exista cât de curând o soluție centralizată, va fi destul de complicat, iar diminuarea cheltuielilor este aproape imposibilă, deoarece nu vorbim de zona casnică, ci de un spital, unde costurile a tot ceea reprezintă energie electrică și termică nu pot fi diminuate, deoarece asta ar însemna să diminuăm calitatea actului medical, iar eu nu voi face niciodată rabat de la acest lucru”, a precizat ec. Robert Dâncă, managerul Maternității „Cuza Vodă” Iași.
Dr. Florin Roșu: „Reușim să facem față tuturor provocărilor fără ca pacienții noștri să aibă de suferit”
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași face față cu brio creșterii facturilor la energie electrică!
Dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași, susține că momentan creșterea costului la energie nu a afectat activitatea unității medicale. În ultima lună facturată, spitalul a plătit prețul plafonat de 1 leu pe kilowatt pentru un total de 35 MegaWatt/oră.
„La Spitalul Clinic de Boli Infecțioase «Sf. Parascheva» Iași se iau toate măsurile și reușim să facem față tuturor provocărilor fără ca pacienții noștri să aibă de suferit. Consumul spitalului, la ultima lună facturară a fost emis pentru un total de 35 MegaWatt/oră, cu preț plafonat de 1 leu/KWatt. Creșterea costului la energie nu ne-a afectat până la acest moment. Echipa serviciului de achiziții, în colaborare cu serviciul administrativ, a urmărit de fiecare dată încheierea de contracte la termen pentru a beneficia de costurile cele mai convenabile, având în vedere și încadrarea ca SPITAL PUBLIC în prevederile OUG nr. 27/2022, privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023.
Dat fiind faptul că furnizorul anterior nu mai poate vira energie cu preț plafonat, am făcut demersurile către instituțiile de profil pentru preluarea serviciilor energetice de către un furnizor de unică instanță și pentru păstrarea dreptului de a beneficia de energie electrică, conform legislației în vigoare care ni se aplică. În ceea ce privește gospodărirea și evitarea situațiilor nedorite, avem încheiat un contract de mentenanță pentru verificare lunară, pentru reparații și intervenții la instalația electrică, oricând este nevoie, strategii care până în acest moment au avut succes”, a precizat dr. Florin Roșu, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” Iași.
Spitalul pentru Copii „Sf. Maria” Iași plătește cu 1,41 la sută mai mult la energie electrică
În perioada septembrie-octombrie 2022, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași a plătit la energie electrică niște facturi mai mari cu 1,41 la sută față de lunile septembrie-octombrie 2021.
„În urma adresei trimise de către furnizorul de energie electrică E.ON, cu care Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași are contract de furnizare energie electrică, înregistrată sub nr. 27064/23.09.2022, s-a făcut solicitare (conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 27/2022) pe platforma E.ON în vederea plafonării prețului la energie electrică, maximum 1 leu/KWatt, inclusiv TVA, pentru consumul integral al spitalelor publice și private definite conform Legii nr. 95/2006.
În ultimele luni (septembrie-octombrie 2022), facturile la energie electrică au crescut cu un procent de 1,41 la sută. Analiza a fost făcută față de perioada anterioară (iulie-august 2022), dar și față de perioada septembrie-octombrie 2021. Creșterea este de doar 1,41 la sută și datorită faptului că Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii «Sf. Maria» Iași este reabilitat din punct de vedere termic și eficientizat energetic. Impactul creșterii valorii facturilor este mic datorită faptului că suntem o construcție reabilitată termic”, a precizat bioing. med. pr. dr. Alina Belu, managerul Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii „Sf. Maria” Iași.
Managerul spitalului a precizat că impactul creșterii valorii facturilor este mic în comparație cu alte unități medicale, deoarece spitalul este eficientizat energetic.
Robert Danca, stai relax si te concentreaza…cum faceai rost de bani cand erai in Garda Financiara si luai banii in baia institutiei, asa ar trebui sa faci si acuma rost de bani sa achiti facturile la utilitati
Dar cu averea pe care nu o poate justifica Dîncă cum rămîne ? Poate că acolo sunt banii de căldură ?
De ce crezi ca divortat de doctoreasa Robertini ? Se mai doseste din surplus.