Prima pagină » Actualitate » Facturile la electricitate și gaze care dau fiori românilor! Câți bani vom plăti în această iarnă

Facturile la electricitate și gaze care dau fiori românilor! Câți bani vom plăti în această iarnă

26 nov. 2024, 08:46, 1 ,
Redacția BZI în Actualitate

În această iarnă, facturile la electricitate și gaze dau fiori românilor, iar specialiștii în domeniu anunță că va fi un anotimp rece extrem de greu din punct de vedere financiar. Conform datelor existent, în această iarnă Europa va avea parte de prețuri mai mari și volatile la energie.

Acest lucru vine și în contextul economic dificil pe care îl traversează România. Vorbim despre o inflație mare, produse alimentare mai scumpe și o posibilă înghețare a pensiilor începând cu anul 2025 din cauza datoriei externe care are un procent mare din PIB.

Facturile la electricitate și gaze care dau fiori românilor! Câți bani vom plăti în această iarnă

Experții anticipează că prețurile la energie vor fi mai ridicate și mult mai instabile în Europa în această iarnă, o veste care îi îngrijorează pe români, deja preocupați de costurile viitoare ale facturilor de electricitate și încălzire. Euronews subliniază că situația energetică este dominată de scumpiri ale gazelor naturale și de o incertitudine tot mai mare, ceea ce complică perspectivele pentru sezonul rece.

Dr. Yousef Alshammari, liderul London College of Energy Economics, a explicat pentru Euronews Business că, deși Uniunea Europeană a reușit să-și asigure rezervele de gaze peste așteptări, cu o capacitate de stocare atinsă în proporție de 95% în noiembrie, cererea crescută din cauza vremii reci a pus deja presiune pe aceste resurse. De exemplu, primele săptămâni din noiembrie au dus la utilizarea a aproape 4% din stocurile totale de gaze, adică peste 4 miliarde de metri cubi, conform Gas Infrastructure Europe.

Pe termen lung, situația rămâne incertă. Dr. Alshammari estimează că, până la primăvara anului 2025, rezervele de gaze ar putea fi mult mai mici decât cele înregistrate la finalul iernii trecute, când se situau la 60% din capacitate. Este posibil ca la sfârșitul acestei ierni să scadă sub 50%, ceea ce va obliga Europa să achiziționeze cantități semnificativ mai mari de gaze anul viitor pentru a reface stocurile. Această dinamică, combinată cu o iarnă mai rece decât cea anterioară, este de natură să mențină prețurile ridicate, în contrast cu nivelurile mai blânde de anul trecut.

Sancțiunile impuse Rusiei, principala problemă pentru prețurile mari

Joi, prețurile gazelor naturale au atins cel mai înalt nivel din ultimul an, reflectând o creștere semnificativă a incertitudinii în Europa. Tensiunile s-au accentuat după ce Gazprom, compania rusă de energie, a întrerupt pe 16 noiembrie livrările de gaze naturale către Austria, invocând un conflict între cele două țări.

Dr. Yousef Alshammari, președintele London College of Energy Economics, a avertizat că o eventuală oprire suplimentară a gazelor rusești către Europa ar putea crea dificultăți majore pentru statele europene care depind de aceste livrări. O astfel de situație ar pune presiune considerabilă asupra rezervelor de gaze ale Uniunii Europene, deja solicitate de cererea în creștere.

În opinia sa, dacă vor apărea noi întreruperi sau dacă incertitudinea va persista, prețurile gazelor ar putea să urce și mai mult în săptămânile următoare. În lipsa gazului rusesc, Europa ar putea fi nevoită să recurgă din nou la utilizarea cărbunelui și a petrolului pentru producerea energiei electrice. Această schimbare ar putea avea consecințe extinse asupra piețelor energetice, influențând inclusiv costurile și strategiile de tranziție energetică. Facturile la electricitate și gaze care dau fiori românilor, iar lucrurile par să nu se îndrepte într-o direcție pozitivă.

Comentarii
  • Multumiti partidelor si politicienilor care au tradat tara si au vindut resursele tarii la straini !, ei va vor biciui , jefui si beli legal si in voie

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024