Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a explicat cum o să fie recuperați banii din facturile emise greșit.
„Dacă diferența e mai mare de 100 de lei în cinci zile furnizorul are obligația să dea banii. Dacă e sub 100 de lei o să intre în factura viitoare. O factură care nu are plafon evident că nu are aplicate mecanismele de compensare. E evident că fiecare din noi știm cam cât plătim. În mod normal furnizorii au obligația să refacă facturle, să nu perceapă penalități și să nu prerceapă banii.
Astăzi, am introdus obligativitatea recalculării facturilor emise eronat de către furnizori. Au obligaţia să le recalculeze fără penalităţi în termen de 15 zile. Pe perioada aceasta de 15 zile, se suspendă plata acestora. Pe perioada prezenţei ordonanţe de urgenţă de plafonare şi compensare sunt interzise debranşările. Cantitatea de 1500 de metri cubi şi cantitatea de 2500 de kW (n.r. limită de consum) se aplică pe toată perioada 1 noiembrie – 21 martie. O factură care nu are plafon, elemente care să arate că este plafonată sau compensată este evident că nu are aplicate mecanismele de compensare”, a spus Virgil Popescu.
Măsuri de ultimă oră, adoptate de ministrul Energiei
Ministrul Energiei, Virgil Popescu (PNL), a declarat miercuri, că în ședința de Guvern s-a adoptat actul normativ care prevede refacerea facturilor întocmite eronat la gaze naturale și la energie electrică.
Potrivit ministrului, măsurile sunt:
1. Se interzice debranșarea clienților.
2. Se vor reface toate facturile eronate.
3. Se suspendă obligația de plată a facturii, până la emiterea noilor facturi.
4. Nu se aplică penalități pentru neplata facturii care trebuie refăcută.
5. Recuperarea sumelor plătite în plus de client se va face prin cerere la furnizor dacă suma este de peste 100 de lei sau se va scădea din factură dacă este mai mică de 100 de lei.
Ce a transmis ANPC
ANPC a făcut anunțuri importante, în urma controalelor pe piața de energie.
”Comandamentul pentru Energie, structură special creată de Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), aflată sub directa coordonare a președintelui instituției, Mihai Culeafă, și a directorului general Paul Anghel – verifică modul în care unele companii furnizoare de energie electrică și gaze naturale au respectat legislația în vigoare și drepturile consumatorilor persoane fizice, dar și felul în care acestea au reacționat, ca urmare a controalelor ANPC întreprinse.
Astfel, până în acest moment, comisarii ANPC au finalizat 94 de acțiuni de control, în întreaga țară, alte 100 aflându-se în curs de derulare. Până acum, au fost aplicate sancțiuni contravenționale în valoare de 645.000 lei, la care s-au adăugat 4 propuneri de încetare a practicilor comerciale incorecte în raport cu consumatorii și măsura recalculării tuturor facturilor care nu respectă prevederile legii. Până la această oră, cu titlu de exemplu, la operatorul economic Electrica Furnizare, prin procesul verbal de constatare a contravenției, s-au stornat 2.232.224 de facturi la care nu se cuprinseseră conceptele de compensare/plafonare de la 1.11.2021, urmând a se emite un număr egal, în oglindă, de facturi calculate conform normelor legale în vigoare.” anunță ANPC.