Prima pagină » Titlurile zilei » Facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași! La gaz și electricitate, costurile au crescut de până la 5 ori – FOTO
Facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași! La gaz și electricitate, costurile au crescut de până la 5 ori - FOTO

Facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași! La gaz și electricitate, costurile au crescut de până la 5 ori – FOTO

08 feb. 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Titlurile zilei

În școli, licee și universități din Iași au venit facturi uriașe! Asta, după ce, la gaz și electricitate, prețurile au crescut de până la 5 ori. Pentru a trece perioada grea, autoritățile fac demersuri pentru a se obține compensările legale și ca sistemul să nu intre în colaps. Totuși, unii manageri ai unităților de învățământ preuniversitar au anticipat starea aceasta și au negociat la finele anului trecut pentru a plafona costurile

Fie că este vorba despre școli, licee sau universități din Iași, debutul anului 2022 a venit cu facturi uriașe! Asta, pe fondul creșterii prețurilor, de până la 5 ori, la gaz și electricitate.
Deja, zeci de directori au notificat Inspectoratul Școlar Județean în legătură cu starea de fapt. Totodată, conducerea Universității Tehnice ”Gheorghe Asachi” din Iași anunță că valoarea facturilor a crescut foarte mult.

Facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași: se așteaptă compensațiile de la stat

Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Iași a primit informări de la directori în legătură cu aceste creșteri.

”Da, am primit numeroase notificări de la directorii unităților de învățământ, legate de creșterea facturilor la utilități în ultima perioadă. Facem toate demersurile pentru ca instituțiile să beneficieze de compensările legale. Trecem printr-un moment dificil. Nu am date clare, dar costurile sunt mult mai mari pe acest plan”, a precizat și prof. Luciana Antoci, șefa ISJ Iași.

Pe de altă parte, sindicatele din învățământ arată că situația e una dificilă și că vinovat este Statul Român.

”E o situație grea, iar primăriile sunt bune de plată pentru aceste facturi din școli și licee! Vina este a Statului Român, cel care are resursele. Totuși, am văzut că prețurile au mai scăzut și nu cred că vor fi situații în care școlarii și elevii vor sta în frig și pe întuneric”, a comentat și prof. Laviniu Lăcustă, președintele Uniunii Sindicatelor Libere din Învățământul Preuniversitar (USLIP) Iași.

Unii au anticipat această situație și au negociat pentru a plafona costurile

Unii manageri ai unităților de învățământ preuniversitar din Iași au anticipat starea de fapt și au negociat la finele anului trecut, pentru a plafona costurile.

”Noi am prevăzut situația și am făcut negocieri. Am plafonat prețurile la gaz și electricitate, astfel că nu avem probleme cu facturile, până în luna decembrie 2021. Vom vedea ce va fi pentru ianuarie – februarie 2022, aici vor crește prețurile”, a precizat prof. dr. Adina Romanescu, directorul Liceului Teoretic de Informatică ”Grigore Moisil”, din Iași.

Pe de altă parte, prof. Mihaela Vlioncu, director adjunct al Colegiului Național ”Emil Racoviță”, arată că valoarea la factură, doar la electricitate, a crescut cu aproximativ 20 la sută:

”Aici s-a constatat o creștere cu 20 la sută. La căldură nu avem deocamdată creșteri.”

Care este situația facturilor în marile universități din Iași

De asemenea, situația facturilor în marile universități din Iași diferă. De exemplu, la Universitarea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) nu sunt probleme până la acest moment.

”Facturile primite până în prezent nu sunt relevante sub aspectul prețului la gaz și energie electrică”, arată prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea ”Cuza”. În opoziție, la Universitatea Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi”, facturile au o valoare foarte mare, asta față de perioada similară de anul trecut.

”Da, sunt creșteri semnificative la facturile pe energie și gaz. Prețurile au crescut aproximativ de 5 ori. Au fost și furnizori care au reziliat contractele cu noi deoarece mergeau pe pierdere și au acceptat să plătească penalizări, după ce au renunțat la contract, decât să piardă… Vom face toate demersurile pentru a primi compensațiile legale. Cert este că au crescut mult facturile și că e o perioadă extrem de grea”, a precizat prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.

În acest context, marea problemă legată de aceste facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași așteaptă o rezolvare de la Guvernul României.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *