Prima pagină » Actualitate » Facturi tot mai mari la gaze naturale din cauza inflației. Românii afectați de neaplicarea legii plafonării
Facturi tot mai mari la gaze naturale din cauza inflației. Românii afectați de neaplicarea legii plafonării

Facturi tot mai mari la gaze naturale din cauza inflației. Românii afectați de neaplicarea legii plafonării

24 nov. 2021, 11:35,
Roxana Butuc, în Actualitate

Cu toate că a fost adoptată legea consumatorului vulnerabil, problema facturilor mari la gaz și energie ar putea să nu fie prea curând rezolvată, întrucât nu sunt norme de aplicare clar stabilite pentru aceste măsuri. Astfel că, aceștia ar putea plăti chiar și de cinci ori mai mult la facturi.

Autoritățile Europene susțin că valul de inflație este atât de puternic, încât ideea ca energia să revină la prețurile cu care oamenii erau obișnuiți este din ce în ce mai îndepărtată.

Românii vor plăti în continuare facturi din ce în ce mai mari la gaze

Sfârșitul de an ar putea să se păstreze costisitor pentru români, prețul facturilor putând ajunge și la de cinci ori mai mari decât cele cu care românii erau obișnuiți. Chiar dacă Parlamentul a adoptat deja legea consumatorului vulnerabil, din cauza lipsei unor norme de aplicare, această lege nu ar putea proteja prea mult pe cetățeni pentru a nu plăti astfel de facturi, din cauza faptului că furnizorii nu știu exact cum să calculeze aceste reduceri.

”Vreau să încep prin a preciza că după ce această lege a compensării a fost adoptată și a fost stabilit acest preț de 370 de lei ca fiind plafonat, nu mai este absolut niciun preț în comparatorul de prețuri al ANRE sub 370, deci cel mai mic preț care există în momentul de față ofertat consumatorilor.

Așa cum ați spus, cei care încheie un nou contract sau le expiră contractul, 420 de lei cel mai mic preț, 1.200 de lei cel mai mare preț pe care trebuie să îl plătească un consumator. Adică, din start, toate prețurile sunt mai mari decât anul trecut de cel puțin 5 ori și mergând până la 10-12 ori”, a spus președintele Asociației Energia Inteligentă.

Normele legii plafonării trebuiau să fie stabilitate până în luna noiembrie 2021

Cu toate că legea este dată, totuși normele de aplicare sunt în întârziere cu două săptămâni față de termenul limită dat. Acesta lucru are impact negativ, întrucât viitoarelor facturi nu li se pot calcula reducerile.

„Într-adevăr, există această lege a plafonării, care în momentul în care se va aplica, adică după ce ministerele de resort vor publica normele de aplicare, până atunci legea nefiind aplicabilă, atunci vor fi plafonate prețurile pâă pe 31 martie, la un nivel de maxim 370 de lei cu tot cu TVA, pentru tot ceea ce înseamnă 1 MW pe oră de gaze naturale.

Din păcate, furnizorii trebuie să respecte legea. Legea, ca să poată șă își producă efecte trebuie să aibă aceste norme pe care statul trebuia să le facă.

Gândiți-vă că statul, respectiv Ministerul Energiei, Ministerul Finanțelor, Ministerul Muncii trebuiau să finalizeze aceste norme până pe data de 13 noiembrie. Suntem în 24 noiembrie, aproape au trecut aproape două săptămâni de la acel moment și nu există aceste norme.

De la momentul în care vor apărea aceste norme, care nu știm nici măcar cum vor arăta, nu avem nici măcar un draft, nici măcar o idee, un plan cum vor arăta aceste norme, o să mai fie necesar un timp de implemetare, pentru că un furnizor are câteva mii, câteva zeci de mii sau câteva milioane de consumatori. Toate acele elemente trebuie implementate în niște softuri, niște programe”, a declarat Dumitru Chisăliță, preşedintele Asociaţiei Energia Inteligentă.

Care ar putea fi variantele până la stabilirea normelor legii consumatorului vulnerabil

Tot Dumitru Chisăliță, a mai adăugat faptul că ar putea fi două variante privind situația dată. Fie ca furnizorul să nu emită facturile, însă ar însemna ca suma plătită în decembrie integral să fie mai mare, întrucât s-ar acumula pe două luni, fie furnizorul să emită în continuare facturi după prețul de referință din contract cu speranța ca în viitor această problemă să fie rezolvată.

„Acum sunt două variante: una dintre variante este ca furnizorul să nu emită factura, pentru că nu știe să o emită și asta înseamnă că se vor cumula două luni de plată, ceea ce va fi o sumă uriașă care va trebui plătită în decembrie, sau cealaltă variantă este ca furnizorul să emită factura cu prețul care există în momentul de față în contract, ceea ce înseamnă în multe situații un preț mai mare decât prețul stabilit prin lege. Rămân ca în viitor, nu știm care viitor, să existe o posibilitate de regularizare, deci este incert. (…) Indiferent cum o luăm, românii vor plăti mai mult decât ar fi trebuit să plătească în condițiile acestei legi a plafonării!”, închietat acesta.

Facturi mai mari la gaze și energie în toată Europa. Care sunt variantele în discuție

Problema facturilor nu este întâlnită doar în România, ci întreaga populație din Europa se confruntă cu ele. Având în vedere că valul de inflație este din ce în ce mai mare, posibilitatea ca energia să se ieftinească este foarte mică.

Astfel că, din cauza trendului în creștere privind piața gazelor naturale și a energiei, atât populația cât și afacerile vor trebui să se adapteze la aceste scumpiri, fie prin găsirea unei metode de utilizare a energiei într-un mod mai eficient, fie prin economie. În schimb, oficialii vor încerca să găsească energie mai predictibilă.

La sfârșitul lunii septembrie a fost votată legea plafonării prețurilor la gaze și energie, Ministrul Energiei anunțând cî aceasta urma să fie aplicată încă de la începutul lunii octombrie. Cu toate astea, PSD a anunțat în acest context faptul că românii vor plăti în continuare facturi mai mari.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *