Neverosimil! O instituție din Iași a primit, doar pentru o lună, o factură-record la utilități. Astfel, cumulat, factura la gaz și energie electrică a fost de aproximativ un sfert de milion de euro. Creșterea este de 10 ori față de perioada similară a anului trecut. Concret, pentru decembrie 2020, Complexul Muzeal Național ”Moldova” a achitat 51 de mii de lei la curent și 84 de mii de lei la gaz, în timp ce (pentru decembrie 2021) factura la energie electrică a fost de 172 de mii de lei, iar la gaz de peste un milion de lei
Chiar dacă pare greu de crezut, o instituție publică din Iași a primit o factură (la energie electrică și gaz) de aproximativ 250 de mii de euro doar într-o lună. Datele oficiale oferite de Complexul Muzeal Național ”Moldova” (CMNM) arată că: pentru decembrie 2020, a fost achitată suma de 51 de mii de lei la curent și 84 de mii de lei la gaz, în timp ce (pentru decembrie 2021), factura la energie electrică a fost de 172 de mii de lei, iar la gaz de peste un milion de lei. Creșterea este una uluitoare, anume de 10 ori mai mare. Pe de altă parte, tocmai pentru a face economie, CMNM a redus consumul de gaz și curent cu 25 la sută.
”Da, facturile au fost mult mai mari față de 2020. Asta s-a întâmplat și la alte instituții similare. Pe de altă parte, noi am încercat să facem economie la energie electrică și la gaz, cu 25 la sută”, a menționat pictorul, muzeograful şi specialistul în design interior Valentina Druțu, manager interimar al Complexului Muzeal Național ”Moldova” Iași.
Factură-record, la Iași, la gaz și energie electrică! O instituție a achitat aproximativ un sfert de milion de euro
De precizat că principala clădire pe care o administrează CMNM este Palatul Culturii din Iași. De asemenea, în administrarea instituției se află și entități din județ precum Muzeul ”Vinului și Viei” de la Hârlău și Palatul ”Alexandru Ioan Cuza” de la Ruginoasa. În plus, în orașul Iași, sunt administrate Muzeele ”Poni-Cernătescu” și ”Mihail Kogălniceanu”.
O cauză a creșterii facturilor este că vechii furnizori au renunțat la contracte deoarece au motivat că ar fi mers în pierdere dacă nu ar fi majorat tarifele, raportate la realitățile finalului de an 2021. Conform legii, inclusiv Palatul Culturii a trebuit să apeleze la furnizori de urgență, unul dintre aceștia fiind chiar Electrica Furnizare S.A. care, față de septembrie 2021, a majorat de până la 10 ori tarifele.
Care este situația facturilor în marile universități din Iași
De asemenea, situația facturilor în marile universități din Iași diferă. De exemplu, la Universitarea ”Alexandru Ioan Cuza” (UAIC) nu au fost probleme (raportat la luna ianuarie 2022).
”Facturile primite până în prezent nu sunt relevante sub aspectul prețului la gaz și energie electrică”, arată prof. univ. dr. Tudorel Toader, rectorul de la Universitatea ”Cuza”.
În opoziție, la Universitatea Tehnică (TUIASI) ”Gheorghe Asachi”, facturile au o valoare foarte mare, asta față de perioada similară de anul trecut.
”Da, sunt creșteri semnificative la facturile pe energie și gaz. Prețurile au crescut aproximativ de 5 ori. Au fost și furnizori care au reziliat contractele cu noi deoarece mergeau pe pierdere și au acceptat să plătească penalizări, după ce au renunțat la contract, decât să piardă… Vom face toate demersurile pentru a primi compensațiile legale. Cert este că au crescut mult facturile și că e o perioadă extrem de grea”, declara, în februarie 2022, prof. univ. dr. ing. Dan Cașcaval, rectorul TUIASI.
În acest context, marea problemă legată de aceste facturi uriașe pentru școli, licee și universități din Iași așteaptă o rezolvare de la Guvernul României. Și această factură-record, la Palatul Culturii din Iași, la gaz și energie electrică, de aproximativ un sfert de milion de euro, confirmă această stare gravă.