Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Care sunt factorii de risc pentru forma severă de Covid-19?

Care sunt factorii de risc pentru forma severă de Covid-19?

16 apr. 2020, 05:57,
în Sanatate

Factorii de risc pentru Covid-19 sever. Vârsta, sexul, istoricul medical… Pe măsură ce epidemia se extinde, știm mai multe despre profilul pacienților afectați de o formă severă de Covid-19.

Deși toate categoriile de populație pot fi afectate de infecția cu noul coronavirus SARS-CoV-2, unele dezvoltă o formă severă mai frecvent decât altele. De ce?

Primul studiu pentru identificarea factorilor de risc a fost realizat în Wuhan, China, unde epidemia a început la sfârșitul anului 2019. Noi date despre pacienții spitalizați din Europa au făcut posibilă clarificarea profilurilor pacienților cu cel mai mare risc de complicații, cele a căror boală sfârșește cauzând tulburări respiratorii ducând la resuscitare.

Bătrânețea

Rapoartele de decese în țările cele mai afectate arată că persoanele în vârstă sunt și cele mai vulnerabile la o formă severă de Covid-19. În Italia, de exemplu, vârsta medie a pacienților decedați este de 81 de ani. În Franța, potrivit ultimului raport epidemiologic săptămânal, 89% dintre pacienții decedați și 57% din cazurile internate la terapie intensivă aveau 65 de ani. Aceste date au condus Înaltul Consiliu pentru Sănătate Publică (HCSP) să considere persoanele cu vârsta peste 70 de ani ca fiind expuse riscului de a dezvolta o formă gravă de infecție cu SARS-CoV-2.

Factorii de risc pentru Covid-19 sever. Sexul masculin

Dacă bărbații nu sunt neapărat mai afectați decât femeile, ei sunt spitalizați mai mult și dezvoltă mai multe complicații. Un fenomen observat în China, Italia, Franța. Potrivit Santé Publique France, mai mult de 70% dintre pacienții aflați în terapie intensivă sunt bărbați. Printre ipotezele prezentate de Jean-Charles Guéry, șeful echipei de cercetare Inserm „Diferențe legate de sex în imunitate: mecanisme și fiziopatologie”: modul de viață (de exemplu, în China bărbații fumează mult mai mult decât femeile), biologie, cu femei care dezvoltă „răspunsuri imunitare mai puternice și mai bune decât bărbații ca răspuns la infecții virale sau vaccinuri”.

Obezitatea

Excesul de greutate reprezintă, după cum știm, un factor de risc pentru sănătate: favorizează în special diabetul și bolile cardiovasculare. Prezența acestor boli, adesea asociate cu obezitatea, poate explica de ce persoanele obeze sunt mai des admise în terapie intensivă.

Diabet neechilibrat

Persoanele cu diabet neechilibrat se numără printre populațiile considerate la risc. Din nou, printre explicațiile avansate, faptul că diabeticii au adesea mai multe boli asociate sau complicații cardiace sau respiratorii. De asemenea, se spune că sistemul lor imunitar este mai fragil.

Hipertensiune arterială slab controlată

Oricine are antecedente cardiovasculare (hipertensiune arterială, dar și un pacient care a avut un accident vascular cerebral, un atac de cord) este considerat a fi expus riscului de complicații. Ipoteza conform căreia acest risc excesiv de formă severă se datorează anumitor tratamente pentru hipertensiune și diabetul de tip 2 a fost respins. Federațiile franceze și europene de cardiologie solicită pacienților să nu își întrerupă tratamentul fără sfatul medicului.

Factorii de risc pentru Covid-19 sever. Bronsita cronica (BCPO)

Un pacient care suferă de o boală respiratorie cronică, cum ar fi BPOC, este un pacient cu risc, după cum a explicat la începutul lunii martie Philippe Poncet, președintele asociației BPCO din Franța: „Covid-19 va agrava situatia unui pacient cu BPOC. Destul de simplu: pentru că un defect respirator este prima victimă afectată de o boală respiratorie.”

Orice persoană care suferă de o patologie respiratorie cronică probabil să se decompenseze în timpul unei infecții virale este considerată de vulnerabila.

Printre celelalte populații cu risc:

– boală renală cronică cu dializă
– insuficiență cardiacă
– persoane imunocompromise
– cancer sub tratament

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *