Prima pagină » Actualitate » FACIAS aduce acuzații grave la adresa Poliției. Aparatele DrugTest sunt complet nefuncționale
FACIAS aduce acuzații grave la adresa Poliției. Aparatele DrugTest sunt complet nefuncționale

FACIAS aduce acuzații grave la adresa Poliției. Aparatele DrugTest sunt complet nefuncționale

17 aug. 2024, 12:40,
în Actualitate

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a acuzat vineri că Poliția Română cheltuie banii pe aparate DrugTest care sunt extrem de nefuncționale, indicând că în județul Iași, aproape jumătate din rezultatele acestor teste au fost fals-pozitive. Organizația a oferit cetățenilor un model de acțiune în instanță pentru a solicita despăgubiri în baza OUG 84/2024. În răspuns, Poliția Română a declarat că „își adaptează constant mijloacele de intervenție pentru a răspunde corespunzător situației operative și a combate eficient fenomenul infracțional”, conform News.ro.

”Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) trage un semnal de alarmă cu privire la fondurile alocate pentru achiziţiile de aparate DrugTest, care au înregistrat multiple erori şi au generat abuzuri grave asupra cetăţenilor. Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a răspuns întrebărilor FACIAS şi a informat că Poliţia Română foloseşte în prezent 800 de dispozitive DrugTest marca Drager DrugTest 5000. Fiecare dispozitiv a fost achiziţionat la preţul de 13.999,16 lei, ceea ce înseamnă un total de 11,2 milioane de lei, adică aproximativ 2,2 milioane de euro. Aceste aparate, menite să depisteze consumul de substanţe stupefiante, au ajuns să fie un simbol al abuzurilor şi al risipei banilor publici”, au transmis, vineri, reprezentanţii FACIAS.

Potrivit acestora, ”marja de eroare a acestor aparate folosite pentru detectarea şoferilor care au consumat substanţe interzise este foarte mare”.

”La Iaşi, de exemplu, aproape jumătate din rezultatele acestor teste s-au dovedit a fi fals-pozitive, ceea ce a dus la numeroase sancţiuni şi dosare penale abuzive. Cine răspunde pentru aceste abuzuri? Cine plăteşte pentru prejudiciile provocate cetăţenilor sancţionaţi abuziv?”, a mai transmis organizaţia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *