Sabina, o tânără studentă la Facultatea de Psihologie, a devenit virală pe TikTok, reuşind să-și intrige urmăritorii prin conținutul pe care îl postează în mod regulat. Videoclipurile sale strâng sute de mii de vizualizări, românca postându-se mâncând carne crudă. Specialiștii în nutriție nu recomandă consumul de carne nepreparată termic, acesta putând genera toxiinfecții alimentare
Adina Rusu, nutriționist-dietetician ieșean, este de părere că atunci când ne referim la alimentația optimă și la grupele de alimente pe care ar trebui să le consumăm, trebuie să pornim de la faptul că oamenii nu sunt carnivori, ci omnivori, adică se hrănesc atât cu alimente de origine vegetală, cât și cu alimente de origine animală. Organismul uman are capacitatea de a digera carnea crudă, dar aceste procese de digestie și de absorbție a nutrienților din carnea crudă sunt mai puțin eficiente comparativ cu alimentele preparate termic.
Sabina își intrigă constant următorii de pe TikTok mâncând carne crudă
O româncă a devenit virală pe TikTok, șocându-și următorii cu videoclipurile sale în care consumă carne crudă. Sabina se filmează mâncând carne crudă și, astfel, adună sute de mii de vizualizări și aprecieri. Tânăra le-a mărturisit urmăritorilor săi că, prin dieta primară, a reușit să scape de acnee. Din punctul său de vedere, carnea crudă nu are mai multe bacterii decât carnea gătită, ci, din contră, îi oferă mai multă energie.
”Am fost vegană 6 luni și uitasem cât de sățios este să mănânci două ouă cu o bucată de brânză. La modul atât, fără legume. Atenție, ouă și brânză de țară. Și carnea în unt, nu din supermarket. Doar carne, fără cartofi, fără legume, fără nimic. Fără condimente. Mă face să mă simt mult mai energică după ce mănânc”, a povestit tânăra pe TikTok.
Sabina este de părere că prin procesul de preparare termică alimentele își pierd din enzimele care ajută organismul să le digere. Tânăra încearcă să evite produsele din comerț, consumă lapte și ouă doar de la producători locali, își prepară unt acasă, și încearcă să înlocuiască produsele cosmetice din magazine cu produse preparate chiar de ea.
„Atunci când un aliment nu trece printr-un proces termic, acesta își păstrează niște enzime care ajută la digestie. De exemplu, laptele pasteurizat are lactoză. Și cel crud are, dar în plus față de cel fiert are și anumite enzime care ajută la digerarea lactozei mult mai ușor de către organism”, precizează tânăra.
Adina Rusu: „Carnea crudă poate fi contaminată cu bacterii, virusuri, paraziți sau toxine”
Specialiștii în nutriție sunt de părere că mâncând carne riscăm să ne confruntăm cu toxiinfecții alimentare, deoarece carnea nepreparată termic poate conține bacterii precum Salmonella, Listeria, Campylobacter și Escherichia Coli.
„Carnea crudă poate conține bacterii dăunătoare, inclusiv Salmonella, Listeria, Campylobacter și Escherichia Coli, care pot provoca toxiinfecții alimentare. Aceste bacterii sunt distruse atunci când carnea este preparată termic, într-un mod corect. Consumul de carne crudă în anumite feluri de mâncare este o parte importantă a dietei multor oameni, consumându-se inclusiv Carpaccio, Tartar sau ficat crud. Modalitățile tradiționale de preparare a acestor alimente pot reduce riscul aferent. Dar consumul de carne cruda NU este, în general, recomandat, mai ales la persoanele cu sistem imunitar scăzut sau compromis, la copii, la persoanele vârstnice, la persoanele cu diverse patologii medicale și nici la femeile gravide”, a declarat dr. Alina Onofriescu, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.
Adina Rusu, nutriționist-dietetician, este de părere că prin preparare termică, alimentele devin mai uşor digerabile. Crudă, carnea poate fi contaminată cu bacterii, virusuri, paraziți sau toxine, contaminarea având loc în procesul de sacrificare a animalelor.
„Prepararea termică face alimentele mai ușor digerabile, mai mulți nutrienți fiind absorbiți din alimentele astfel gătite. Mai mult, se presupune că prepararea termică a alimentelor a jucat un rol major în evoluția omului, parțial prin faptul că a crescut energie obținută de organism în urma digestiei alimentelor disponibile. Pentru carne, prepararea termică afectează integritatea structurală a țesuturilor componente, gelatinizând colagenul, facilitând astfel procesele de digestie și absorbția nutrienților. Pe de altă parte, carnea crudă poate fi contaminată cu bacterii, virusuri, paraziți sau toxine. Această contaminare apare, de multe ori, în timpul sacrificării și tranșării animalelor, atunci când intestinele acestora pot fi perforate accidental, permițând răspândirea patogenilor în carne. Printre cei mai frecvenți patogeni care pot apărea în carne se numără: Salmonella, Clostridium perfringens, E.coli, Listeria monocytogenes, și Campylobacter. În general, prepararea termică a cărnii distruge potențialii patogeni, protejându-ne de îmbolnăvire”, a declarat nutriționistul-dietetician Adina Rusu.
În ciuda tuturor părerilor, Sabina consideră că viața sa s-a schimbat în bine de când a decis să mănânce carne crudă, este mai energică, iar tenul său arată mult mai sănătos.
@sabinaavrn #rawmeat ♬ Le Festin (From „Ratatouille”) – Movie Sounds Unlimited
@sabinaavrn #rawmeat ♬ original sound – brando
si ma e si studenta la Facultatea de Psihologie, pe cand ea e un mic Hanibbal Lecter. numai dereglati mintal in lumea asta!
Hai sa va zic una buna : mana sus cine a auzit de steak tartare, carne cruda (a se citi cu accent italian), kitfo, beef larb si altele de genul. Nimeni? Hai inapoi la fasole cu ciolan, ca de asta stie tot mapamondul, ca doar suntem no.1 la gastronomie (asa cum au fost si dacii inaintea noastra), se stie !!
Cârnați cruzi servești ??!!
Dar niste carne cruda sculata nu vrea sa pape aceasta domnișoara? Așa că de la stomatolog la nutriționist?
Curva de centura !