Prima pagină » Titlurile zilei » Fabrica de textile Majutex din Iași produce țesături pentru veste antiglonț și parașute. Omul de afaceri Iulian Mancași a investit 130.000 de euro, fonduri europene – FOTO

Fabrica de textile Majutex din Iași produce țesături pentru veste antiglonț și parașute. Omul de afaceri Iulian Mancași a investit 130.000 de euro, fonduri europene – FOTO

29 mai 2020, 04:00,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Omul de afaceri Iulian Mancași a investit în fabrica de textile Majutex din Iași, care produce țesături pentru veste antiglonț și parașute, 130.000 de euro, fonduri europene. Halele de producție au fost complet modernizate, iar echipamentele achiziționate sunt de ultimă generație. Firma înființată în urmă cu 3 decenii dispune de întreg fluxul de producție a unei țesături, de aceea aici se produc materiale folosite la fabricarea vestelor antiglonț sau a parașutelor.

Omul de afaceri Iulian Mancași este unul dintre antreprenorii din Iași care și-au dezvoltat afacerile din mediul rural cu fonduri europene. În fabrica Majutex din localitatea Bârnova, din Iași, lucrează 8 angajați, care produc țesături folosite la confecționarea vestelor antiglonț sau a parașutelor. Fabrica din localitatea Bârnova este unul din cei mai mari furnizori de materiale textile din Iași. Fețe de masă, umbrele, țesături folosite la materiale parasolare au fost fabricate în halele din localitatea Bârnova în ultimele 3 decenii. Iulian Mancași povestește că a moștenit pasiunea pentru țesături de la tatăl său.

Fabrica de țesături Majutex, din localitatea Bârnova, modernizată cu 130.000 de euro, fonduri europene

Una dintre afacerile de succes din Iași, din mediul rural, dezvoltată cu fonduri europene, este cea deținută de familia Iulian Mancași, din localitatea Bârnova. Fabrica Majutex care produce materiale textile a fost înființată imediat după Revoluție, în anul 1991, de Mihai Mancași. Acum, în centrul afacerii se află fiul său, Iulian Mancași.

„E o afacere de familie. Eu am terminat Facultatea de Textile, mi-am dat doctoratul și am continuat activitatea tatălui meu. Proiectul a fost aprobat în urmă cu doi ani. Atunci am obținut fondurile europene pe care le-am utilizat la achiziția de echipamente și modernizarea fabricii”, spune Iulian Mancași.

În fabrica Majutex din Iași sunt produse materiale folosite la fabricarea vestelor antiglonț sau a parașutelor

Proiectul „Dezvoltare și modernizare secție de finisaj textil” a fost rapid aprobat de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Omul de afaceri Iulian Mancași a obținut 130.000 de euro, banii necesari pentru a trece la următorul nivel.

„Noi suntem o firmă cu capital 100 la sută românesc. Domeniul principal de activitate este producția de țesături de tip mătase, dar am abordat noi tehnologii și sortimente. Producem benzi textile din fire poliesterice destinate jaluzelelor verticale, textile de interior, fețe de masă, umbrele, țesături folosite la materiale parasolare, parașute, veste antiglonț. Am furnizat unei croitorii materia primă necesară confecționării vestelor antiglonț. Noi cumpărăm firul și producem materialul cap-coadă”, spune Iulian Mancași.

Iulian Mancași: „Am făcut credite bancare, căci fără ele nu se poate, și în industria textilă suntem ultima verigă”

Omul de afaceri povestește că industria textilă s-a diminuat în ultimii ani, de aceea nu se poate compara cu marii retaileri.

„Eu nu lucrez pe retail, sunt producător autohton. Mă duc la poarta clientului, dacă am noroc, semnez contractul și furnizez materialul. Suntem pe mai multe segmente de piață, dar noi, producătorii autohtoni, nu putem face față materialelor aduse din China sau alte țări, la prețuri mai mici. Am făcut credite bancare, căci fără ele nu se poate, și în industria textilă suntem ultima verigă. Sperăm ca generațiile următoare să reformeze această industrie”, spune Iulian Mancași.

Fabrică de mobilă modernizată cu 100.000 de euro, fonduri europene, în orașul Târgu Frumos, din Iași

Un alt antreprenor din Iași care a reușit, cu fonduri europene, să dezvolte o afacere de succes în mediul rural este Ciprian Manole. Producătorul din orașul Târgu Frumos a pus bazele unei afaceri în urmă cu 6 ani. Ciprian Manole a înființat un mic atelier de mobilă, iar pentru că numărul comenzilor a crescut constant, a decis să dezvolte afacerea cu fonduri europene.

„Noi am obținut 100.000 de euro pentru a dezvolta atelierul. Era normal să ne dezvoltăm, pentru că am avut nevoie de utilaje performante pe care nu aveam suficiente resurse personale să le achiziționăm”, a spus Ciprian Manole.

Numărul afacerilor din domeniul non-agricol din Iași, dezvoltate cu fonduri europene, a crescut

Potrivit Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) Iași, în cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR) 2014-2020, din cele 58 de cereri primite online pentru investițiile din domeniul non-agricol, pentru activități precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, articole de marochinărie, articole de hârtie sau fabricarea produselor chimice, farmaceutice au fost selectate pentru a primi finanțarea a 30 de afaceri. Pentru activități meșteșugărești (activități de artizanat, olărit, brodat, prelucrare manuală a fierului, lânii, lemnului, pielii ) au fost depuse 12 solicitări de finanțare, iar 4 dintre acestea au fost aprobate la finanțare. Valoarea totală a proiectelor finanțate cu fonduri europene pentru dezvoltarea afacerilor de succes din mediul rural este de 5,7 milioane de euro. Din această sumă au fost virate în conturile beneficiarilor din Iași 4,3 milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
28 decembrie 2024
28 decembrie 2024