Prima pagină » Sanatate » Boli si tratamente » Este „extrem de puțin probabil” ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul Wuhan, constată OMS
Este

Este „extrem de puțin probabil” ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul Wuhan, constată OMS

10 feb. 2021, 14:22,
în Sanatate

Este „extrem de puțin probabil” ca pandemia COVID-19 să fie cauzată de un virus care a scăpat de la Institutul de Virusologie din Wuhan, conform constatărilor inițiale ale misiunii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care se afla in China pentru a investiga originea SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Mult așteptata misiune OMS este condusă de o echipă internațională de oameni de știință specializați în virusologie, boli zoonotice și epidemiologie. Echipa a ajuns în China pe 14 ianuarie și, după două săptămâni de carantină, s-a angajat să viziteze site-uri cheie despre care se suspectează că au jucat un rol în stadiul inițial al focarului.

De ce este „extrem de puțin probabil” ca noul coronavirus să fi scăpat din laboratorul Wuhan?

Subliniind concluziile lor preliminare la o conferință media marți, 9 februarie, echipa notează că în prezent nu au găsit dovezi clare care sa arate că COVID-19 s-a răspândit în Wuhan înainte de decembrie 2019, când au fost raportate primele cazuri de infectare. Acestia spun, de asemenea, că virusul are cel mai probabil o origine naturală și a sărit de la o specie de animal la om, deși identitatea acelui animal rămâne un mister pentru moment.

Institutul de virusologie Wuhan a fost acuzat de unii – inclusiv înalți oficiali ai administrației Trump – că a scurs virusul în comunitatea din jur. Laboratorul a fost implicat în cercetarea coronavirusurilor similare și s-a speculat în mod vag că ar fi legat de cercetarea armelor biologice. Cu toate acestea, ancheta a indicat că acest lucru este puțin probabil, deoarece toate semnele sugerează că virusul are o origine naturală. Acestia au adăugat că ipoteza „originii de laborator” a SARS-CoV-2 este puțin probabil să fie luată în serios în studiile lor în curs.

„Descoperirile noastre inițiale sugerează că introducerea printr-o specie gazdă intermediară este calea cea mai probabilă și care va necesita mai multe studii și cercetări mai specifice”, a declarat dr. Peter Ben Embarek, expert în siguranța alimentară și boli ale animalelor, la conferința de presă.

„Cu toate acestea, descoperirile sugerează că ipoteza incidentelor de laborator este extrem de puțin probabil să explice introducerea virusului în populația umană”, a adăugat ulterior dr. Embarek.

În timp ce echipa indică faptul că virusul are o origine zoonotică, adică este un virus care a sărit de la o altă specie de animal la oameni, identitatea acestui animal rămâne încă neclară.

Piata animelelor congelate, un posibil punct de plecare

Echipa OMS observă că coronavirusuri extrem de similare au fost detectate la liliecii sălbatici din China și alte părți din Asia de Est. Cu toate acestea, orașul Wuhan nu este aproape de aceste populații de lilieci sălbatici, ceea ce sugerează că un alt animal a acționat ca intermediar. Piața de fructe de mare Huanan a fost suspectată de multă vreme ca a jucat un rol central în apariția bolii, deoarece multe dintre primele cazuri din decembrie 2019 au fost legate de site. La fel, contactul strâns al animalelor și al oamenilor ar face din aceasta locația principală pentru un salt zoonotic de la animale la oameni. Cu toate acestea, alte cazuri timpurii de COVID-19 din Wuhan nu au nicio legătură cu piața, ridicându-se îndoieli cu privire la situația inițială a focarului.

„Modul în care a fost introdus și răspândit pe piața [Huanan Seafood] este încă necunoscut”, a explicat dr. Embarek.

Există o șansă ca acest salt zoonotic în populația umană să provină de la un animal sălbatic sau un animal care făcea parte din lanțul de aprovizionare cu alimente, sugerează cercetatorii. Echipa adaugă că sunt interesați în special de investigarea rolului alimentelor congelate în apariția virusului.

„Încă lucrăm cu ipoteza că ar fi putut fi introdusă de o persoană infectată și apoi răspândită la alte persoane din piață. Dar ar putea fi și prin introducerea unui produs. Printre produsele mai interesante s-au numărat animale sălbatice de fermă, congelate. Se știe că unele dintre aceste specii sunt susceptibile la aceste tipuri de viruși”, a adăugat Embarek.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *