Malinul este un arbore apreciat in medicina naturista pentru scoarta cu efecte dovedite in tratamentul reumatismului, artritei, colicilor gastrice sau renale. Scoarta are proprietati diuretice, crescind volumul de urina eliminat.
De asemenea mareste sudoratia si diminueaza excitatia nervoasa la nivelul stomacului si al cailor renale, adica ajuta la eliminarea durerilor de stomac si rinichi. Fructele, scoarta, mugurii si florile contin o aldehida benzoica deosebita, care omoara nu numai microbii, ci si insectele. In frunze, se gasesc pina la 200 mg vitamina C.
In medicina populara, fructele tratau diareea la copii si erau utile in furunculoze si rani purulente. Pulpa fructului este bogata in zaharuri, acizi organici (malic si citric), ulei volatil cu aromat de migdal, saruri minerale (fier, mangan, cupru, magneziu, cobalt, zinc. Fructele intra in componenta ceaiului gastric.
Faceti cunostinta cu medicii din paduri. 10 arbori care au calitati vindecatoare
Din florile proaspete ale malinului se prepara apa de malin, care se aplica sub forma de cataplasme pentru tratarea bolilor de ochi. Infuzia din frunze este folosita ca dezinfectant, analgezic si astringent. Decoctul se bea in cazuri de reumatism. Sucul din fructe este util in calmarea tusei si in colite infectioase.
Mai este indicat ca sudorific, antiscorbutic, diuretic si contra tuberculozei pulmonare. Intern, sucul din fructe se administreaza cate o jumatate de pahar cu o lingura de miere, de trei ori pe zi, cu 30 minute inainte de mese. Sucul din flori este indicat in caz de dereglari ale metabolismului.
Sucul din frunze, flori si fructe este bun pentru spalaturi vaginale in caz de colpite, iar sub forma de cataplasme, ajuta la cicatrizarea ranilor. Tinctura din scoarta (cu rachiu) e recomandata in masaj in caz de reumatism si lumbago. Frunzele malinului vopsesc fibrele naturale in toate nuantele de galben.