În anii ’70, în regiunea într-o regiune din Franța a fost descoperit un soi unic de extract de castane comestibile. Castanul este un arbore care atinge 25 până la 36 de metri înălțime în condiții favorabile. Arborele din care se face extractul este originar din sudul Peninsulei Balcanice, și anume din Grecia, Albania, Macedonia, Serbia și Bulgaria.
Extractul de castan este cunoscut în medicină pentru proprietățile sale antitrombice. Substanța activă escin din compoziția sa subțiază sângele, elimină staza din straturile superioare ale epidermei și este eficientă în lupta împotriva cheagurilor de sânge. Castanul contribuie la microcirculația sănătoasă și întărește pereții venelor.
La ce este bun un extract de castan comestibil. În timpul căror boli este recomandată administrarea acestuia
Un extract de castan arată ca un ulei galben transparent, cu o aromă subtilă și plăcută, cu note ierboase, cu o ușoară aciditate care amintește de gustul merișoarelor uscate. În extractul de castan au fost identificate următoarele substanțe: escină, aldehide, esteri de acizi grași, n-hexanal, acid palmitic, acid linoleic și altele.
Extractul se utilizează pentru tratamentul varicelor, tromboflebitei acute și cronice, ulcere trofice ale gambelor inferioare, în tulburările circulației arteriale periferice (ateroscleroza vaselor membrelor, arterită, tromboembolism al vaselor mici). De asemenea, castanul crește tonusul peretelui venos, elimină staza venoasă, edemul în insuficiența venoasă cronică, reduce permeabilitatea și fragilitatea capilarelor.
Pentru a administra remediul naturist este folosit de obicei 0,1 – 0,5% (pentru pielea feței), până la maximum 2%. Este de preferat ca extractul să fie introdus în emulsii la temperaturi de 40°C sau mai mici, pentru a maximiza păstrarea proprietăților benefice ale extractului.
Cel mai important avantaj al acestui remediu naturist este faptul că extractul este steril și are proprietăți bactericide și bacteriostatice, ceea ce prelungește termenul de valabilitate al produselor realizate cu ajutorul lor. În plus, concentrația și spectrul de BAS este de câteva ori mai mare decât parametrii extractelor obținute prin metoda de extracție tradițională.
Avantaje și dezavantaje ale leacului naturist. Ce spun specialiștii referitor la acest medicament natural
În procesul de producție unui extract de castan comestibil nu se utilizează solvenți, astfel încât nu există nicio șansă ca aceștia să ajungă în produsul cosmetic. Acestea nu sunt supuse unui tratament termic (spre deosebire de extractele tradiționale), păstrând BAS-ul inerent plantei în starea sa nativă.
De obicei, acesta are un termen de valabilitate de până la 3 ani, iar valoarea acestuia nu scade în timp. Procentul de intrare în produs este mai mic, deoarece concentrația de BAS este ridicată. Extractele obținute prin această metodă sunt considerate a fi de cea mai bună calitate posibilă.
Însă, ca și în cazul oricărui supliment sau extract, există riscul reacțiilor alergice. Persoanele cu alergie la nuci sau alte fructe cu coajă lemnoasă ar trebui să evite consumul acestui extract. Extractul de castan comestibil poate interacționa cu anumite medicamente și alte suplimente.
Este bine să știți că femeile însărcinate sau care alăptează, precum și persoanele cu anumite afecțiuni de sănătate, cum ar fi bolile hepatice sau renale, ar trebui să evite consumul de extract de castan comestibil fără consult medical. Deși rare, pot apărea efecte secundare precum greață, dureri de cap sau stomacale în urma consumului de extract de castan comestibil.
Calitatea unui extract de castan comestibil poate varia în funcție de producător și procesul de fabricație. Este important să cumpărați produse de la surse de încredere pentru a vă asigura că beneficiați de extractul de castan comestibil de calitate.