Prima pagină » Eveniment-Social » „Extemporal la Pistoletto”: Expoziția fără clasicul vernisaj

„Extemporal la Pistoletto”: Expoziția fără clasicul vernisaj

07 mart. 2022, 07:30,
Anca Butuman în Eveniment-Social

Expoziția de pictură „Extemporal la Pistoletto” poate fi vizitată până pe 10 martie, de luni până vineri între orele 10:00-18:00. Proiectul expozițional este curatoriat de criticul de artă Maria Bilasevschi care a venit cu un discurs memorabil, punctând atât elementele esențiale ale expoziției cât și implicarea artiștilor în sprijinul refugiaților ucraineni.

Expoziția „Extemporal la Pistoletto” este gândită ca un omagiu adus artistului Michelangelo Pistoletto și cuprinde lucrări, interpretări, codificări de sensuri, pornind de la simbolul artistului italian: oglinda. Oglinda a fost de-a lungul timpului un simbol al înţelepciunii şi autocunoaşterii, însă în acest context, oglinda din lucrările Danei Ceia, reflectă prezentul, trecutul și speranța unui viitor mai bun, însoțind mesajul de pace “no war“.

Dacă ne vom pierde pe strada Lăpușneanu, categoric vom observa Galeria de Artă U.A.P Iași „Nicolae Tonitza”, unde artista vizuală Dana Ceia a expus „Extemporal la Pistoletto”.

Mărturiile artistei vizuale Dana Ceia: „Arta e cea care trebuie să strige, nu armele!”

Cu un afiș aparent simplu, dar care ascunde modestia rară pe care o are artista despre activitatea sa, lucrările Danei înfățișează personalitatea caldă a acesteia, pe care o camuflează sub o cromatică predominant rece.

Expoziția de pictură „Extemporal la Pistoletto” poate fi vizitată până pe 10 martie 2022, de luni până vineri între orele 10:00-18:00. Dacă se întamplă să ajungi prea devreme, vei observa din exteriorul galeriei, cum tușele vulcanice și oglinzile îți vor inunda câmpul vizual. În perioada aceasta mulți artisti sunt implicați civic, unii mai activ, alții poate ceva mai reținut, însă fiecare însoțește un mesaj al bunelor intenții. Dana se află printre persoanele care transmit un mesaj de solidaritate cu poporul ucrainean, prin urmare aceasta nu va susține clasicul vernisaj:

„Acestea nu sunt vremuri pentru vernisaj, din punctul meu de vedere… Acum oamenii se mobilizează, ajută, fac ce trebuie. Arta e cea care trebuie să strige, nu armele! E foarte greu să vorbești despre pictură, culoare, acum, fix în aceste zile, în care oamenii tremură și își fac curaj scoțând din ei, la suprafață, ce au mai bun, într-o cursă parcă contra cronometru. Intenția inițială a fost un gest de reverență în fața artistului italian Michelangelo Pistoletto. De aceea și titlul… Extemporal la Pistoletto. Cu câteva zile zile înainte de expozitie, însă, totul s-a schimbat brusc… Toți știm ce s-a întâmplat. Cam atât… Dacă mai au timp ieșenii și de asa ceva (mulți triază donații, ajută ca voluntari prin vămile pline de mame disperate cu copii în brațe), deci, dacă mai au timp, îi invit să între în Galeria de Artă «N. Tonitza». Atât aș mai vrea să adaug, mulțumesc, Maria Bilașevschi!“, a menționat artista vizuală Dana Ceia

„Extemporal la Pistoletto”:  curatoriată de Maria Bilașevschi

Expoziția „Extemporal la Pistoletto” este curatoriată de criticul de artă Maria Bilasevschi care a venit cu un discurs memorabil, punctând atât elementele esențiale ale expoziției cât și implicarea artiștilor în sprijinul refugiaților ucraineni.

„Gândită că un omagiu adus artistului Michelangelo Pistoletto, membru marcant al mișcării «Arte povera», un artist cunoscut mai ales pentru eleganța simplității profunde, expoziția Danei Ceia cuprinde lucrări, interpretări și codificări de sensuri, pornind de la simbolul artistului italian: oglinda. Oglinda care reflectă prezentul, poartă încărcătură trecutului și speranța viitorului, de la introspecție la reflectarea lumii așa cum este, deasupra unor personaje și situații plăsmuite de artistă. Pandemia ne-a învățat fară mari întâlniri de oameni, acum războiul și drama trăită în Ucraina. Mulți artisti sunt implicați civic, unii mai activ, alții mai reținut, însă fiecare adaptează propriei structuri umane, mesajul care servește cel mai bine intențiilor. De-a lungul istoriei recente, de la înființarea academiilor de artă în România, pictorii au luptat pe front, au pictat scenele importante pe care le-au reținut din participarea directă (N. Grigorescu), au fost prizonieri (Tonitza). Există în fiecare deceniu și secol, oameni în care umanul încă mai există civic. În prezent, există lăudabile intervenții individuale de ajutoare prin donarea de lucrări, însă un efort coordonat pe plan național, cu diferitele instituții de cultură ale statului și asociații cu care Iașul colaborează, cred că ar putea duce la strângerea unui fond care sa acopere, chiar și într-o mică măsură, nevoile actuale“, a precizat criticul de artă Maria Bilașevschi

„Extemporal la Pistoletto” a apărut într-un moment în care oamenii sunt mobilizați pentru ajutorarea refugiaților ucraineni, însă cu toate acestea, până pe 10 martie 2022 ieșenii își vor putea rezerva câteva minute pentru a contempla la Galeria de Artă U.A.P Iași „Nicolae Tonitza”, spațiul unde timpul pare că stă în loc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *