Expunerea la lumina albastră = risc crescut de cancer? Lumina albastră a devenit o componentă din ce în ce mai frecventă a iluminatului exterior urban. Dar cum afectează sănătatea noastră?
O echipă de la Institutul pentru Sănătate Mondială din Barcelona (ISGlobal) a realizat primul studiu al asocierii dintre expunerea nocturnă la lumină artificială în aer liber și cancer colorectal. Rezultatele, publicate în „Epidemiologie”, arată că expunerea la spectrul luminii albastre poate crește riscul apariției acestui tip de cancer.
Studiile anterioare au descoperit asocieri între expunerea nocturnă la lumină artificială – în special lumina albastră – și diverse efecte adverse asupra sănătății, incluzând tulburări de somn, obezitate și risc crescut de diferite tipuri de cancer, în special la cei care lucreaza noaptea. Lumina albastră este o gamă a spectrului luminii vizibile emise de majoritatea LED-urilor albe și de multe ecrane de tablete și telefon. Un studiu anterior realizat de ISGlobal a găsit o legătură între expunerea la lumina albastră noaptea și riscul crescut de cancer de sân și prostată.
„Folosind aceeași metodologie ca și studiul anterior, am decis să analizăm relația dintre expunerea la lumina artificială și cancerul colorectal, al treilea tip de cancer cel mai frecvent la nivel mondial după cancerul pulmonar și al sânului”, a explicat Manolis Kogevinas, director științific al Severo Ochoa Distincția la ISGlobal și coordonatorul noului studiu. Agenția Internațională a Sănătății pentru Cercetarea Cancerului clasifică munca în schimbul de noapte drept probabil cancerigenă pentru oameni; cancerul de sân, prostată și colorectal sunt asociați cu cel mai mare risc.
Expunerea la lumina albastră = risc crescut de cancer?
Autorii au analizat datele obținute prin proiectul MCC-Spania pe aproximativ 2.000 de adulți din Barcelona și Madrid, dintre care 660 aveau cancer colorectal, iar restul au fost selectati la întâmplare din populația locală. Persoanele cu istoric de schimburi de noapte au fost excluse. Nivelurile de lumină artificială în timpul nopții au fost determinate folosind imagini de la Stația Spațială Internațională (ISS).
Rezultatele din ambele orașe au arătat că participanții cu cea mai mare expunere la lumină albastră aveau un risc cu 60% mai mare de a dezvolta cancer colorectal decât populația mai puțin expusă. Nu a fost găsită nicio asociere cu lumină cu spectru complet.
„Expunerea nocturnă la lumină, în special lumina cu spectru albastru, poate reduce producția și secreția de melatonină, în funcție de intensitatea și lungimea de undă a luminii”, explică Kogevinas, potrivit Medical Xpress.
Deoarece expunerea la lumină a fost estimată folosind imagini din satelit, acest calcul nu a luat în considerare comportamente individuale, cum ar fi utilizarea obloanelor rulante, care este comună în Spania și în alte țări mediteraneene. Prin urmare, estimarea expunerii poate fi interpretată ca fiind cantitatea de oameni expuși care se află în afara caselor lor – un model comun în Spania – și în interiorul caselor lor, înainte de a închide obloanele și a merge la culcare.
„Există o îngrijorare din ce în ce mai mare cu privire la efectele luminii asupra ecosistemelor și asupra sănătății umane”, a comentat Kogevinas. „Cercetările privind efectele potențiale ale expunerii la lumină sunt încă la început, astfel încât este nevoie de mai multe lucrări pentru a oferi recomandări solide, bazate pe dovezi pentru a preveni rezultatele adverse.”