Muzeul Național al Literaturii Române Iași, sub egida „Oglinzi sentimentale – expoziție aniversară”, derulează, până la data de 14 martie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare), la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, Iași o interesantă expoziție. Aceasta urmărește să aducă în atenția publicului o altfel de istorie a teatrului, una reflectată prin corespondență, imagini din spectacole, manuscrise, afișe, obiecte personale și recuzită, însemnări de regie sau scenografie
Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR) Iași organizează, în cadrul Colecției „Istoria teatrului românesc”, expoziția „Oglinzi sentimentale”. Asta cu prilejul împlinirii a 45 de ani de la înființarea muzeului dedicat teatrului românesc din Casa „Vasile Alecsandri” din Iași. Este vorba despre un muzeu unic în peisajul muzeologiei românești și unul dintre puținele cu un astfel de profil tematic din Europa.
Expoziția urmărește să aducă în atenția publicului o altfel de istorie a teatrului, una reflectată prin corespondență, imagini din spectacole, manuscrise, afișe, obiecte personale și recuzită, însemnări de regie sau scenografie. Aceste elemente cuprind și istorii personale și sentimentale, consemnate, care oglindesc pasiunea, devotamentul, tenacitatea, dar și momentele dificile prin care oamenii de teatru treceau în demersul lor spre desăvârșirea artelor spectacolului.
Turneele, portretele unor actori, notițe de regie – se regăsesc în manuscrisele lui Victor Ion Popa sau Sică Alexandrescu
Turneele, portretele unor actori, notițe de regie – se regăsesc în manuscrisele lui Victor Ion Popa sau Sică Alexandrescu. Ecourile performanțelor întemeietorilor operei românești se reflectă din corespondența Haricleei Darclée, a lui Dimitrie Popovici-Bayreuth, a Luciei Cosma și a Zinei Nory (pseudonimul Anei Niculescu-Aman). George Enescu este prezent prin reprezentațiile sale de gală din țară și străinătate, fotografii și corespondență. Miluță Gheorghiu și Constantin Tănase subliniază performanțele la care se poate ajunge printr-o dăruire și muncă neobosite: afișe, mărturii, imagini. Toate acestea sunt întregite de o serie de manuscrise – caiete de roluri, ediții prime de volume de teatru, manuscrisele Teodor T. Burada legate de istoria Teatrului Național (TNI) „Vasile Alecsandri” Iași, medalii și ordine militare ca semne ale recunoașterii. Expoziția are loc până la data de 14 martie 2022, de marți până duminică, în intervalul orar 10:00-17:00 (16:30 – eliberarea ultimului bilet de intrare), la Muzeul „Mihai Eminescu” din Parcul Copou, Iași.
Muzeul „Dosoftei” este gazda expoziției de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi, intitulată „În orașul Betleem”
Totodată, până în data de 31 decembrie 2021″, publicul este invitat la o expoziție de sezon, în spiritul Crăciunului și al tradițiilor vechi, la Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul” din Iași. Curatoriată de Ana Honcu, expoziția „În orașul Betleem” oferă celor ce trec pragul Casei cu Arcade ocazia de a admira o rară icoană pe lemn de Școală rusească, din secolul al XIX-lea. Alăturându-se temporar valoroasei colecții de icoane-opere de artă ale muzeului,
„Nașterea Domnului și Închinarea Magilor” reprezintă scena prezentării pruncului Iisus celor trei Magi. Expoziția „În orașul Betleem” pune în valoare simbolurile românești ale Crăciunului. De aceea, culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași, completează piesa centrală a expoziției. Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul din obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor. În completarea piesei centrale a expoziției, vizitatorii pot admira și culegeri de colinde populare românești, tipărite în secolele XIX-XX, din patrimoniul Muzeului Național al Literaturii Române Iași.
Tradiția colindului, care se păstrează din vremuri precreștine, rămâne unul din obiceiurile cele mai îndrăgite ale românilor. Fiecare zonă folclorică a spațiului românesc a cultivat și diversificat variante de colind, dar toate au păstrat mesajul central: vestirea Nașterii Domnului. Expoziția „În orașul Betleem” este organizată cu prilejul Zilei Casei cu Arcade (13 decembrie), punând în valoare simbolurile românești ale Crăciunului.