O nouă expoziție la Palatul Culturii din Iași. Astfel, aceasta este intitulată „Fenomenul” tezaurizării în Epoca bronzului. Depozitul de la Ulmi-Liteni”. Complexul Muzeal Național „Moldova” Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 21 iunie 2022 – 19 septembrie 2022, la Palatului Culturii din Iași, un depozit de bronzuri descoperit în anul 1957
Complexul Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași continuă seria micro-expozițiilor „Piese de excepție din colecțiile Muzeului de Istorie a Moldovei”, prezentând vizitatorilor, în perioada 21 iunie 2022 – 19 septembrie 2022, la Palatul Culturii din Iași, un depozit de bronzuri descoperit în anul 1957 în localitatea Ulmi-Liteni (astăzi Liteni, com. Belcești, jud. Iași). Atribuit perioadei Bronzului târziu, într-o etapă corespunzătoare civilizației Noua (secolele XIV-XII î.Hr.), depozitul este alcătuit din mai multe piese cu rol utilitar (seceră, celt, cuțit, pumnal, dăltițe) dar și din câteva obiecte de podoabă (pandantive, verigi, brățară, mărgele) realizate din bronz sau din pastă sticloasă.
Expoziție specială la Palatul Culturii din Iași despre tezaure preistorice
Fie că sunt formate dintr-un singur tip de piesă sau conțin mai multe tipuri de obiecte (cum este și cazul de la Ulmi-Liteni), depozitele de bronzuri reprezintă un fenomen caracteristic Epocii bronzului și începutului Epocii fierului nu doar pentru spațiul românesc, ci și pentru un areal foarte vast. Motivele care stau la baza „tezaurizării” anumitor categorii de obiecte nu sunt cunoscute cu exactitate. Cele mai multe descoperiri de acest fel au un caracter votiv, care, cel mai probabil, este determinat de o motivație de ordin religios, dar nu este exclusă nici posibilitatea unor practici sociale complexe.
Epoca Bronzului este o perioadă din dezvoltarea civilizației în care au fost dezvoltate cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor
Micro-expoziția „Fenomenul tezaurizării în Epoca bronzului. Depozitul de la Ulmi-Liteni” poate fi vizitată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, cu biletul aferent acestuia, de marți până duminică, între orele 10:00-17:00 (accesul ultimului vizitator la ora 16:30). Epoca Bronzului este o perioadă din dezvoltarea civilizației când cele mai avansate tehnologii de prelucrare a metalelor (cel puțin din punct de vedere al răspândirii) erau tehnicile de extragere a cuprului și staniului (cositor) din minereul disponibil, și apoi crearea unui aliaj din aceste metale pentru a turna bronzul. Epoca Bronzului face parte din sistemul celor trei epoci al societăților preistorice. În acest sistem, ea urmează neoliticului în unele zone de pe glob.
În majoritatea Africii Subsahariene, neoliticul este urmat direct de Epoca Fierului. Primele dovezi de prelucrare a bronzului datează de la jumătatea mileniului al IV-lea î.Hr., Cultura Maikop în Caucaz. De aici, tehnologia s-a răspândit cu repeziciune în Orientul Apropiat, și apoi la civilizațiile de pe Valea Indului. Legat de toate acestea, o expoziție specială va avea loc la Palatul Culturii din Iași despre tezaure preistorice.