Prima pagină » Titlurile zilei » Expoziție nemaiîntâlnită la Iași! Țăranii dintr-un sat au fost transformați în vedete. „Morarul” sau „Moș Ghiță de la iaz”, cei mai cunoscuți – FOTO/VIDEO

Expoziție nemaiîntâlnită la Iași! Țăranii dintr-un sat au fost transformați în vedete. „Morarul” sau „Moș Ghiță de la iaz”, cei mai cunoscuți – FOTO/VIDEO

04 nov. 2022, 02:00, 1 ,
Raluca Costin în Titlurile zilei

Maria Otavă, meșter popular de trei generații, coase păpuși cu fețele oamenilor din satul în care locuiește. Spune că a făcut sute de păpuși ce au ajuns în țară sau în străinătate

Maria Otavă, în vârstă de 60 de ani, este meșter popular de trei generații. Este originară din Dumbrava Roșie, satul Izvoare, județul Neamț, la 5 kilometri de Piatra Neamț. Reporterii BZI au discutat cu meșterul popular la Târgul Național pentru Artizanat și Meșteșugari 2022, organizat la Iași în perioada 3-6 noiembrie 2022.

„Sunt meșter popular de când mă știu. M-am născut într-o familie unde se învăța meșteșugul în casă. Bunica, mama, mătușa, toate se ocupau cu meșteșugul popular. De mică m-au pus printre ele și am deprins și eu acest obicei. Pe vârtelniță făceam ghebe din sculele din lână. Am aici fețe de masă ce au fost cusute în clasa a IV-a. Atunci făceam lucru manual la școală. Țeseam la gherghef, făceam tot felul de meșteșuguri. Mi-a plăcut și lucram când eram copil, când aveam timp, după serviciu. Nu am renunțat niciodată la lucrul din casă. În special am cusut, am croșetat. De câțiva ani fac păpușile manuale și mi-am adus aminte de păpușile mele, pe care le făceam din coceni de porumb. Le înveleam acolo în niște cârpe și astea erau păpușile noastre pe vremuri”, spune Maria Otavă, meșter popular.

Maria Otavă face păpuși cu fețele oamenilor din satul natal

Fiecare păpușă are un nume, iar fețele lor îi reprezintă pe localnicii din satul în care locuiește Maria Otavă.

„Păpușile de aici, de la târg, sunt din material textil, umplute cu vată. Fețele lor sunt cele ale oamenilor de pe ulița satului, oameni de la țară. Aici sunt Morarul, Moș Ghiță de la iaz, Bunicul Mare, Bunicul Costache, Mătușa Saveta a lui Moș Costache. Asta e Alexandrina a lui Neculai Rusu. Fiecare păpușă are numele unui om din satul meu pentru că are chipul luio. Este ca o poveste. Ei se adunau toamna la șezătoare. Întâi făceau claca de la munca câmpului, strângeau recolta, se ajutau vecinii, oamenii din sat, mergeau la fiecare familie. Când se apropia postul Crăciunului, femeile se pregăteau și făceau claca, țeseau, cântau, spuneau povești. Mai erau idile de dragoste între cei tineri. Femeile în vârstă puneau la cale căsătorii. Erau tot felul de povești frumoase”, mai spune Maria Otavă.

În edițiile anterioare ale BZI a fost prezentată povestea unui al meșteșugar din Iași.

Maria Otavă: „Niciodată nu pot să iasă două păpuși la fel. Sunt unicate”

Păpușile și măștile populare făcute de Maria Otavă se vând atât în țară, cât și în străinătate. Păpușile costă între 80 și 100 de lei, iar măștile, între 80 și 150 de lei.

„Clienții cumpără păpușile în special pentru cadouri, dar sunt și persoane care iau pentru că le plac. Sunt clienți din țară, din străinătate, părinți care cumpără pentru copiii lor plecați în afară. Vor să-și amintească de copilărie, de locul de unde provin. E foarte multă muncă. Până faci fizionomia feței, corpul, coși totul la mână. Am făcut sute. Niciodată nu pot să iasă două păpuși la fel. Sunt unicate. Câteva ore durează numai capul, vreo 4-5, până îi fac fizionomia, pun ochi, gură, nas, păr. Avem și măști tradiționale românești, care pot fi purtate. Sunt din blană de oaie. Multe persoane în vârstă ce au rămas aici vorbesc cu copiii din străinătate și le trimit”, mai spune Maria Otavă, meșter popular.

Zona Neamțului este recunoscută pentru meșterii populari

Maria Otavă s-a născut în Neamț, a crescut acolo și s-a căsătorit tot în județul Neamț, unde locuiește împreună cu soțul, Costel Otavă, meșter popular. Chiar dacă o perioadă a muncit într-o fabrică, ca inginer chimist, nu a renunțat la pasiunea ei pentru meșteșuguri. De fiecare dată când avea ocazia, se relaxa făcând cămăși tradiționale, măști sau mărțișoare. Vrea ca cei doi copii și nepoții ei să nu uite tradițiile, de aceea încearcă să le transmită ceea ce a învățat de la bunica și mama sa. Zona Neamțului este una dintre cele mai importante din țară, în ceea ce privește meșterii populari, aici tradițiile fiind păstrate din generație în generație.

Daniel Cadariu: „Orice obiect de artizanat poate contribui la promovarea turistică”

Cei 64 de meșteșugari veniți la Iași s-au înscris în „Programul național pentru susținerea meșteșugurilor și artizanatului”, derulat de Agenția pentru IMM-uri, prin Ministerul Antreprenoriatului și Turismului. Fiecare participant a primit 2.500 de lei, bani pentru transport și cazare. La deschiderea evenimentului a fost prezent și Daniel Cadariu, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

„Orice obiect de artizanat făcut de meșteșugari, făcut de mâna omului din România poate contribui la componenta de promovare turistică. Însă am cumva o mare durere. Eu vin dintr-o zonă vestită pentru mănăstiri, Bucovina, și constat că în micul comerț din zona destinațiilor turistice principale din România de prea multe ori produsele sunt aduse din China, inclusiv ii. Nu pot înțelege lucrul acesta. Vrem să discutăm cu autoritățile locale să nu mai accepte așa ceva. Mi s-ar părea firesc ca în preajma unei mănăstiri să comercializez doar lucruri manufacturate din zonă, produse tradiționale, autentice, originale. Ministerul Turismului are în momentul de față un pachet de promovare pe 4 direcții. Una dintre aceste acțiuni va presupune apelarea la niște influenceri, prin intermediul unei agenții de publicitate, români și străini. Am alocat aproximativ 250.000 de euro pentru acest lucru. Vom încerca să facem o acțiune de promovare, atât în mediul online, cât și TV, în Germania și Marea Britanie, de unde vin mulți turiști în România”, susține ministrul Daniel Cadariu.

Un meșter din Iași are o colecție impresionantă de păpuși. La târgul de la Palas Mall din Iași mai sunt și alți meșteri populari cu măști sau păpuși.

Comentarii
  • Foarte frumos

    Bravo doamnei pentru ca inca isi gaseste timp si energie ca sa-si cultive o pasiune foarte frumoasa. Succes!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *