Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție inedită la Palatul Culturii din Iași! Publicul poate admira istoria monedei euro
Expoziție inedită la Palatul Culturii din Iași! Publicul poate admira istoria monedei euro

Expoziție inedită la Palatul Culturii din Iași! Publicul poate admira istoria monedei euro

04 mai 2022, 02:00,
Valentin Hutanu în Eveniment-Social

Istoria monedei euro, într-o inedită expoziție la Palatul Culturii din Iași! Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” organizează expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”. Este un eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene. Aceasta va fi deschisă publicului în perioada 8 mai – 26 iunie 2022 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet)

Muzeul de Istorie a Moldovei din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” (CMNM) Iași organizează, la Palatul Culturii, expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană”, un eveniment dedicat împlinirii a 20 de ani de la introducerea monedei euro în circulația statelor membre ale Uniunii Europene (UE), înlocuind bancnotele şi monedele naţionale, cum ar fi francul belgian, marca germană, peseta spaniolă sau francul francez.

Parcursul extraordinar al monedei unice europene va fi celebrat în cadrul acestui proiect expozițional care marchează și Ziua Europei, sărbătorită în fiecare an pe 9 mai. Expoziția valorifică piese din colecții particulare care pot fi admirate de publicul vizitator, grație contribuției colecționarilor Tonel Dârzu (Botoșani), Mihai Iulian Făgețan (Sibiu) și Mihai Baște (Sibiu).

Inedită expoziție la Palatul Culturii din Iași, cu moneda euro

În cele două decenii care s-au scurs de la apariția sa, moneda euro a îmbogăţit colecţiile numismaţilor de pretutindeni cu splendide şi valoroase piese şi seturi monetare. Datorită multiplelor tradiţii culturale, artistice şi populare ale ţărilor din zona euro, emisiunile comemorative au o foarte mare diversitate de stil şi un domeniu foarte generos de tematici.

În acelaşi timp, datorită acestor emisiuni monetare, cetăţenii Uniunii Europene pot cunoaşte valorile şi evenimentele naţionale ale statelor membre.
Organizată în spațiile Muzeului de Istorie a Moldovei, expoziția „Euro 20. Două decenii de monedă unică europeană” va fi deschisă publicului în perioada 8 mai – 26 iunie 2022 și va putea fi vizitată de marți până duminică, între orele 10:00 și 17:00 (ora 16:30, ultimul bilet). Vernisajul va avea loc duminică, 8 mai 2022, ora 11:00, la Palatul Culturii din Iași.

Istoricul și scopul monedei euro

Uniunea economică și monetară (UEM) a reprezentat o ambiție recurentă pentru Uniunea Europeană încă de la sfârșitul anilor 1960. UEM presupune coordonarea politicilor economice și bugetare, aplicarea unei politici monetare comune și utilizarea unei monede unice, euro. O monedă unică oferă multe avantaje: întreprinderile pot face mai ușor comerț transfrontalier, economia evoluează mai bine, iar consumatorii au mai multe oportunități și posibilități de alegere.

Au existat, însă, obstacole politice și economice – de la angajamentul politic uneori slab și divergențele de opinii asupra priorităților economice, până la turbulențele de pe piețele internaționale. A fost necesar ca toate aceste obstacole să fie depășite, pentru a înainta către uniunea economică și monetară.

Calea spre moneda euro

Stabilitatea valutară internațională din perioada imediat postbelică nu a durat mult. Tulburările de pe piețele valutare mondiale amenințau sistemul de prețuri comune asociat politicii agricole comune, unul dintre pilonii principali ai Comunității Economice Europene de la acel moment. Încercările ulterioare de a atinge rate de schimb stabile au fost afectate de crizele petroliere și de alte șocuri, până când, în 1979, a fost lansat Sistemul Monetar European (SME).

Sistemul Monetar European s-a bazat pe menținerea cursurilor de schimb ale monedelor participante într-un interval restrâns. Această abordare complet nouă a reprezentat o coordonare fără precedent a politicilor monetare ale țărilor UE și a funcționat cu succes timp de peste un deceniu. Apoi, sub președinția lui Jacques Delors, guvernatorii băncilor centrale din țările UE au elaborat „Raportul Delors”, privind modul în care ar putea fi realizată UEM.

De la Maastricht, la euro și la Zona Euro: 1991-2002

„Raportul Delors” propunea o perioadă de pregătire în trei etape pentru uniunea economică și monetară și pentru Zona Euro, care acoperea perioada 1990-1999. Liderii europeni au acceptat recomandările formulate în „Raportul Delors”. Noul tratat privind Uniunea Europeană, care conține dispozițiile necesare pentru punerea în aplicare a uniunii monetare, a fost convenit la Consiliul European de la Maastricht, din Țările de Jos, în decembrie 1991.

După un deceniu de pregătiri, moneda euro a fost lansată la 1 ianuarie 1999: în primii trei ani, a fost o monedă „invizibilă”, utilizată doar pentru contabilitate și plăți electronice. La 1 ianuarie 2002, au fost lansate monedele și bancnotele euro. Astfel, în 12 țări ale UE, a avut loc cea mai mare schimbare de monede din istorie. Așadar, într-o expoziție inedită la Palatul Culturii din Iași, publicul poate admira istoria monedei euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
14 decembrie 2024
14 decembrie 2024