Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție inedită la Palatul Braunstein din Iași. Sunt expuse lucrări care nu au mai fost arătate publicului de 110 ani – GALERIE FOTO

Expoziție inedită la Palatul Braunstein din Iași. Sunt expuse lucrări care nu au mai fost arătate publicului de 110 ani – GALERIE FOTO

28 nov. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

La Palatul Braunstein din Iași are loc expoziția inedită „Pictor național. Octavian Smigelschi, între tradiție și inovație”, în care sunt expuse creațiile celui mai important pictor transilvănean din secolul al XX-lea

Pentru a putea vedea lucrările realizate de pictorul sibian Octavian Smigelschi, ce uimesc atât prin rafinament, cât și prin bogăția compozițională, persoanele interesate trebuie să achite un bilet de intrare în valoare de cinci lei, iar studenții trei lei.

Expoziție impresionantă la Palatul Braunstein din Iași

icoană cu îngeri și Maica Domnului cu pruncul

Expoziția reunește, pentru prima dată la Iași, cartoanele monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelsch

Expoziția realizată de Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași în colaborare cu Muzeul Național Brukenthal din Sibiu reunește, pentru prima dată la Iași, lucrările monumentale realizate de pictorul Octavian Smigelschi în perioada 1902-1903, precum şi creații laice, documente originale, fotografii din colecția Muzeului Național Brukenthal din Sibiu și din alte colecții private.

„În apropiere de Ziua Națională a României, readucem în atenția publicului larg opera artistică a unui adevărat susținător al idealurilor naționale – pictorul Octavian Smigelschi, cel care înainte de Marea Unire a știut să înveșnicească prin puterea culorii spiritul românismului, redat prin creații de o remarcabilă originalitate. Demersul nostru cultural, rezultat al tradiționalei colaborări dintre Muzeul Municipal «Regina Maria» Iași și Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, se înscrie în seria manifestărilor culturale dedicate promovării autenticelor valori ale culturii naționale și a întăririi legăturilor dintre cele două valoroase instituții de cultură, aflate deoparte și de alta a Carpaților”, a declarat dr. Aurica Ichim, manager al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași.

Octavian Smigelschi a fost unul dintre cei mai importanți artiști români de la sfârșitul secolului al XIX-lea și primul deceniu al secolului al XX-lea, cu contribuții excepționale în pictura religioasă și o operă laică programatic înnoitoare. Crescut în mediul multicultural al orașului Sibiu, Smigelschi și-a desăvârșit pregătirea artistică la Școala de Desen de la Budapesta, iar apoi și-a cizelat maniera prin numeroase călătorii de studii la München, Viena, Dresda, Berlin, Veneția, Ravena, Florența și Roma. Este o perioadă densă de acumulări artistice, comparații, sublimări şi căutări de drumuri noi. Privit din această perspectivă, procesul de modelare spirituală a pictorului are puternice conotații şi interferențe europene, fiind un adevărat model de interculturalitate.

Lucrări ce nu au mai fost expuse de 110 ani

icoană cu Maica Domnului cu pruncul

De Ziua Națională a României intrarea este liberă la  expoziția „Pictor național. Octavian Smigelschi, între tradiție și inovație”

În cadrul expoziției sunt prezentate lucrări din colecția Muzeului Național Brukenthal, care nu au mai fost expuse din anul 1913.

Opera lui Octavian Smigelschi cuprinde un număr mare de lucrări ce acoperă toate genurile, de la portrete, peisaje, subiecte românești rurale, compoziții simboliste, figuri animaliere, până la studii de costume și draperii, chiar statuete din argilă, utilizate în studiul costumului și al drapajului. Dar capitolul care l-a consacrat definitiv a fost pictura monumentală religioasă.

Persoanele interesate să viziteze expoziția inedită „Pictor național. Octavian Smigelschi, între tradiție și inovație”, ce are loc la Palatul Braunstein din Iași, trebuie să achite un bilet de intrare în valoare de cinci lei, iar studenții – trei lei. De 1 decembrie, Ziua Națională a României, intrarea este liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`