Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție inedită la Muzeul Unirii Iași, a unui pictor care a lăsat meseria de ofițer de marină pentru a-și urma pasiunea: „Oricât aș încerca eu să mă dezlipesc, persistă dragostea de mare și se regăsește în imaginile pe care le realizez” – GALERIE FOTO

Expoziție inedită la Muzeul Unirii Iași, a unui pictor care a lăsat meseria de ofițer de marină pentru a-și urma pasiunea: „Oricât aș încerca eu să mă dezlipesc, persistă dragostea de mare și se regăsește în imaginile pe care le realizez” – GALERIE FOTO

18 aug. 2023, 02:00, 6 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Până pe data de 1 septembrie 2023, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează expoziția de arte vizuale „Jurnal de bord”, semnată de artistul plastic Mircea Popițiu

Artistul a avut o carieră frumoasă ca ofițer de marină, iar în paralel a progresat în tainele artei, ca autodidact, urmând să dezvolte o carieră din asta. Prima expoziție a avut-o în anul 1993, la Muzeul Marinei din Constanța.

Artistul a lăsat meseria de ofițer de marină pentru a urma pasiunea vieții lui

 o poză cu Muzeul Unirii Iași

Artistul a avut o carieră frumoasă ca ofițer de marină, iar în paralel, a progresat în tainele artei ca autodidact

Mircea Popițiu are 63 de ani și a absolvit, în anul 1986, Academia Navală „Mircea cel Bătrân” din Constanța, urmând apoi o frumoasă carieră în domeniu, ca ofițer de marină. Pasiunea pentru pictură a început în perioada adolescenței, persistând până în prezent. În perioada cât a avut această frumoasă meserie pe mare, Mircea Popoțiu a ținut un jurnal în care a realizat schițele tuturor momentelor frumoase pe care le-a trăit pe navă.

„Am absolvit, în anul 1986, Academia Navală «Mircea cel Bătrân» din Constanța și până în anul 2000 am fost ofițer de marină. În toată această frumoasă perioadă țineam un jurnal în imagini, cu schițele tuturor momentelor pe care le-am văzut sau trăit pe vapor.

În anul 2000 am decis să intru în rezervă, iar peste ceva ani am ales să studiez la Universitatea de Vest din Timișoara, absolvind, în 2011, Facultatea de Arte și Design. Am luat această decizie din dragostea mea pentru pictură. După ce am terminat facultatea am fost obsedat de ideea de a reuși să pictez ceea ce simt eu în adâncul sufletului și atunci am trecut la genul acesta de picturi care sunt realizate în tehnică mixtă”, spune artistul Mircea Popițiu.

Artistul mărturisește faptul că oricât ar încerca nu se poate dezlipi de mare, ceea ce se poate observa și în lucrările realizate de acesta. În anul 1986 a primit propunerea de a picta Capela Militară din Constanța, iar după ce a finalizat lucrarea a luat decizia de a intra în rezervă, pentru a-și putea urma pasiunea.

„Am încercat să surprind și să pun pe pânză ceea ce am simțit eu în perioada cât am fost ofițer marin. Oricât aș încerca eu să mă dezlipesc de marină, persistă dragostea de mare și se regăsește în imaginile pe care le realizez. Eu am avut această funcție din anul 1986 până în anul 2000, când am primit o propunere, aceea de a picta capela militară, și după ce am făcut asta am luat decizia de a trece în rezervă și a mă dedica artei”, mai spune artistul Mircea Popițiu.

Lucrările artistului pot fi admirate în cadrul expoziției „Jurnal de bord”, etalată pe simezele Muzeului Unirii

o poză cu una dintre lucrările lui Mircea Popițiu

Artistul are foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda

Până acum, palmaresul lui Mircea Popițiu însumează numeroase expoziții personale deschise în țară, în Tulcea, Constanța, Arad, Timișoara, Deva, Hunedoara, Sibiu, Cluj-Napoca, București, Bistrița, dar și în străinătate. De asemenea, are o bogată activitate de animator cultural, conducând, la Deva, Galeria „EM Art” și revista culturală cu același nume. Artistul mărturisește faptul că are foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda.

„Am pătruns în lumea artei ca autodidact, în 1993, când am avut prima expoziție la Muzeul Marinei din Constanța. Pe urmă am continuat cu expoziții în muzeele de artă din țară. Pornind din sudul țării și terminând la Iași, voi încerca să închei un proiect expozițional la noi în țară, intenționând să deschid ceva în străinătate. Marea majoritatea a lucrărilor mele au plecat în străinătate, unde am foarte multe lucrări în colecții particulare din Canada, SUA, Germania, Franța, Spania, Olanda.

Pentru mine fiecare lucrare este la fel de valoroasă și niciodată nu am pictat pentru bani. Un mare artist a spus în felul următor, pentru a deveni un pictor bun trebuie să te naști la malul mării sau să trăiești foarte mult în preajma ei. Eu nu m-am născut la malul mării, dar faptul că am stat în preajma ei mi-a dat o forță de creație”, adaugă artistul Mircea Popițiu.

Lucrările artistului Mircea Popițiu pot fi admirate în cadrul expoziției „Jurnal de bord”, etalată pe simezele Muzeului Unirii de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.

Comentarii
  • De ce la muzeu și nu la o galerie de arta?! E una chiar vis a vis. Ori operele ăstuia sunt deja piese de muzeu, ori vinde așa de multe lucrări încât nu are bani pt un vernisaj adevărat și o chirie la o galerie de arta.
    Cine plm a aprobat o expoziție de pictură în muzeul Unirii?

  • La galerie n-ai voie daca nu esti membru al Uniunii Artistilor Plastici din Iasi. Iar ca sa fii membru trebuie sa fii absolvent de facultate de arte, daca nu ma insel chiar master. Am sunat si eu acum cativa ani sa ii intreb daca pot inchiria si sa-mi organizez eu si au zis ca nu se poate, ca e doar pentru membri. I-am zis aleia ca am expus in strainatate, in galerii private, scoli de arta, muzee. Nu nu, trebuie sa fiti membru. E circuit inchis unde expun doar de-ai lor, iar uneori gasesti niste mizerii care pot fi numite cu greu „arta”. Dar, asta este Romania. Le-am zis alora din Franta despre conditiile de la noi si s-au uitat 2 minute la mine cu gura cascata „Sunt nebuni?”.

  • La galerie n-ai voie daca nu esti membru al Uniunii Artistilor Plastici din Iasi. Iar ca sa fii membru trebuie sa fii absolvent de facultate de arte, daca nu ma insel chiar master. Am sunat si eu acum cativa ani sa ii intreb daca pot inchiria si sa-mi organizez eu si au zis ca nu se poate, ca e doar pentru membri. I-am zis aleia ca am expus in strainatate, in galerii private, scoli de arta, muzee. Nu nu, trebuie sa fiti membru. E circuit inchis unde expun doar de-ai lor, iar uneori gasesti niste mizerii care pot fi numite cu greu „arta”. Dar, asta este Romania. Le-am zis alora din Franta despre conditiile de la noi si s-au uitat 2 minute la mine cu gura cascata „Sunt nebuni?”.

  • Studentii cum expun acolo? In afara de galeria aia, mai exista și altele. Nu multe, dar costă. Cea a Primăriei, de pildă. Inaugurată recent.
    Nu am nimic cu artistul, doar el știe prin ce trece d a ajuns să expună acolo.

  • „Până pe data de 1 septembrie 2023, Muzeul Unirii din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova” Iași organizează expoziția de arte vizuale „Jurnal de bord”, semnată de artistul plastic Mircea Popițiu”. Oribila prezentare. Nu stiu cine a gandit-o, dar numai om de cultura nu poate fi numit. Rusine. Iar Mircea Popitiu NU este un artist plastic. Ati fi putut spune ca este un ofiter de marina care cocheteaza cu pictura – sa zicem! Este un amator. Si de cand se poate vizita daca pana PE data de 1 septembrie… Vizitarea presupune achizitionarea vreunui bilet? Mai multa atentie va rog. Totusi sunteti niste bugetari platiti din banii nostri. Avem pretentii!!

  • Mie imi plac picturile. Fiecare artist e liber sa se exprime….Cu facultate sau nu….Important e ca face ceea ce ii place si se incarca cu energie pozitiva. Cui nu ii place, sa nu se uite/viziteze. Bravo lui ca isi urmeaza visul!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`