Compania de Transport Public Iași a marcat împlinirea a 122 de ani de tramvai electric la Iași, prin organizarea unui eveniment în memoria inginerului Dorian Geba. Acesta este cel mai cunoscut restaurator de vagoane pe care l-a avut orașul. Astfel, Sala de consiliu a CTP Iași a primit noua denumire, „Sala Muzeu ing. Dorian Geba”, și găzduiește vernisajul expoziției „Din dor de tramvaiul Sărăriei”. Acesta conține o selecție de imagini unice din timpul activității de restaurare a tramvaielor istorice. Expoziția a fost organizată cu sprijinul Asociației Tramclub Iași. Nepot al marelui matematician Grigore Gheba, Dorian Geba s-a născut pe 10 mai 1948, în Voinești, Iași, și a absolvit, în 1972, Facultatea de Electrotehnică a Institutului Politehnic „Gheorghe Asachi”, din Iași. Între 1972 și 1977 a lucrat ca inginer proiectant la Institutul de Proiectare Tehnologică pentru Laminoare București și Institutul de Proiectări Tehnologice pentru Industria Chimică, filiala Iași. Apoi a lucrat zece ani ca inginer la Institutul Politehnic Iași, din 1984 până în 1994 la Întreprinderea Mecanică Nicolina, iar între 1994 și 2012 la Regia Autonomă de Transport Public a municipiului Iași.
Tramvaiele restaurate au ajuns în țările din vestul Europei
Anul 2000 este momentul oficial de început al restaurării tramvaielor de epocă la Iași ca activitate de sine stătătoare, în cadrul Compartimentului Restaurări – Prototipuri, sub conducerea inginerului Dorian Geba.
„Fiecare tramvai restaurat care a plecat din Iași spre Europa înseamnă o ocazie prin care orașul nostru este prezent în atenția publicului european și a turiștilor ce vizitează Viena și celelalte orașe în care acestea circulă pe șine, pentru totdeauna legate de restaurarea lor la Iași, grație echipei de profesioniști a unui om de geniu. Pentru aceasta și pentru întreaga activitate dedicată transportului public și Iașului în sine îi mulțumim inginerului Dorian Geba”, au precizat reprezentanții CTP Iași.