Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție de mare valoare la Iași. Peste 70 de lucrări de artă, semnate de valoroși pictori și sculptori români, expuse la Palatul Braunstein – FOTO

Expoziție de mare valoare la Iași. Peste 70 de lucrări de artă, semnate de valoroși pictori și sculptori români, expuse la Palatul Braunstein – FOTO

12 ian. 2024, 02:00, 1 ,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

În cadrul expoziției „Capodopere. Artă din România, de la clasic la contemporan” există și lucrări de artă care au o profundă legătură cu Iașul, precum sculpturi și basoreliefuri cu Mihai Eminescu, Ion Creangă și Nicolae Gane, fostul primar al Iașului.

Lucrări de artă care au o profundă legătură cu Iașul

 tablou

Exponatele au o valoare uriașă și au fost transportate de la Sibiu până la Iași în maximă siguranță

Vernisajul celei mai importante expoziții de artă românească și contemporană, organizată de Muzeul Național Brukenthal, Ministerul Culturii și Muzeul Municipal „Regina Maria” Iași, are loc în data de 15 ianuarie, la Palatul Braunstein.

Peste 70 de lucrări realizate de peste 50 de artiști români, printre care  Nicolae Grigorescu, Theodor Aman, Ștefan Luchian, Nicolae Tonitza, Corneliu Baba, Ion Țuculescu, Oscar Han, Ion Pacea, Ion Jalea și mulți alții, vor fi expuse la Iași.

În cadrul expoziției vor fi expuse și lucrări care au o profundă legătură cu Iașul, sculpturi și basoreliefuri cu Mihai Eminescu, Ion Creangă și Nicolae Gane, fostul primar al Iașiului, dar și o pictură excepțională, cu un peisaj de iarnă de la Iași.

„Avem un peisaj de iarnă de la Iași, două lucrări de sculptură cu Mihai Eminescu și două basoreliefuri cu Ion Creangă și Nicolae Gane, primarul Iașului. Iată că avem și lucrări care au o legătură foarte specială cu Iașul. Este o expoziție dedicată Zilei Culturii Naționale, dar și Zilei Unirii Principatelor Române, o expoziție care arată unitatea, ciclurile, temele și tendințele din istoria artei din România. Pentru elevi și studenți această expoziție este un manual despre tot ce înseamnă istoria artei din România”, spune dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Brukenthal din Sibiu.

Exponatele au o valoare uriașă și au fost transportate de la Sibiu până la Iași în maximă siguranță

tablou

Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când unele piese părăsesc Brukenthalul, pentru a fi văzute de publicul din alt oraş din România

Este pentru prima dată în ultimii 50 de ani când unele piese părăsesc Brukenthalul pentru a fi văzute de publicul din alt oraş din România. Transportul tablourilor a fost făcut cu pază asigurată de jandarmi, întrucât valoarea capodoperelor depăşeşte câteva milioane de euro, fiind vorba şi de obiecte de tezaur.

„Muzeul Municipal «Regina Maria» colaborează cu muzee din România, dar cel mai apropiat și muzeul care ne-a luat, într-un fel sau altul, sub aripa lui este Muzeul Național Brukenthal. Am reușit să facem această expoziție de excepție, despre lucrările pe care le avem aici, care sunt 70 de lucrări de la Muzeul Brukenthal, ale 70 de autori”, a transmis dr. Aurica Ichim, director al Muzeului Municipal „Regina Maria” Iași, în legătură cu lucrările de artă.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`