Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție de ii, la Palatul Braunstein. Una dintre ele are o vechime de 100 de ani – GALERIE FOTO

Expoziție de ii, la Palatul Braunstein. Una dintre ele are o vechime de 100 de ani – GALERIE FOTO

26 iun. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Ieșenii se pot bucura, zilele acestea, de o expoziție de ii la Palatul Braunstein, unde sunt expuse costume tradiționale din colecția Andreei Romila. Vernisajul a fost organizat de către Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Institutul de Filologie Română „A. Phillipide”

Andreea Romila este o ieșeancă în vârstă de 25 de ani ce adună ii, dar și vechituri, cum ar fi radiouri sau televizoare. Tânăra are o colecție impresionantă de ii, iar în cadrul expoziției sunt prezentate doar o parte dintre acestea.

Expoziție de ii, la Palatul Braunstein

 o poză cu Palatul Braunstein

Vernisajul expoziției a fost organizat de către Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Institutul de Filologie Română „A. Phillipide”

Cu ocazia Zilei Iei, ce are loc anual pe data de 24 iunie, la Palatul Braunstein, se desfășoară o expoziție de costume tradiționale din colecția unei interprete de muzică populară din Iași, mai exact Andreea Romila. Tânăra în vârstă de 25 de ani este pasionată de aceste haine tradiționale, dar și de vechituri. Vernisajul „Ia românească – artă și simbol”, organizată de Primăria Municipiului Iași, Muzeul Municipal „Regina Maria” și Institutul de Filologie Română „A. Phillipide”, a avut loc vineri, 24 iunie 2023.

„Am realizat o expoziție cu o parte din iile pe care le am și sunt 45 expuse. O mare parte dintre ele au fost și recondiționate și pot spune despre ele că sunt ii cu vechime, din punct de vedere descrescător, de la 100 de ani la 20. Ideea aceasta de a colecționa ii a venit în momentul în care m-am apucat de cântat și nu aveam nici o ie, astfel că am fost nevoită să împrumut una.

De aici a pornit totul, am tot început să le cumpăr fără să mă mai opresc și așa am ajuns eu să am o colecție. Pe lângă ii și obiecte tradiționale mai colecționez aparate vechi, adică radiouri, televizoare, tot ce înseamnă obiecte de mobilier, vechituri. Sunt pasionată de asta și chiar și în videoclipurile mele muzicale se poate observa asta”, declară Andreea Romila, interpretă de muzică populară.

Cea mai veche ie expusă zilele acestea la Palatul Braunstein are 100 de ani

o poză cu colecția de ii a Andreei Romila ce este expusă la Palatul Braunstein

Cea mai veche ie, din colecția Andreei Romila, are 100 de ani și a fost primită de la un preot catolic, iar aceasta a aparținut străbunicii sale

Cea mai veche ie din colecția Andreei Romila, expusă zilele acestea la Palatul Braunstein, are 100 de ani și a fost primită de la un preot catolic, iar aceasta a aparținut străbunicii lui. Ieșeanca mărturisește faptul că are în colecție o ie în valoare de 1.000 de euro, însă a achiziționat-o la un preț de nimic.

„Cea mai veche ie ce este expusă zilele acestea la Palatul Braunstein are 100 de ani și am primit-o cadou de la un preot de origine catolică, iar această ie a aparținut străbunicii lui și s-a menținut. Am și foarte multe ii cumpărate și, în momentul în care eu am început să le colecționez, oamenii nu prea știau valoarea lor și le vindeau la niște prețuri mici.

Pot spune că am în colecție câteva ii ce valorează chiar și 1.000 de euro și eu le-am cumpărat la niște prețuri mici, de 300 de lei chiar. Am ajuns în posesia unor obiecte superbe, de colecție, fără să fac un efort financiar foarte mare”, adaugă Andreea Romila, interpretă de muzică populară.

Până joi, 29 iunie 2023, ieșenii pot vizita Palatul Braunstein pentru a se bucura și admira colecția impresionantă a ieșencei, interpretă de muzică populară, Andreea Romila.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
05 octombrie 2024
05 octombrie 2024