Expoziție de fotografie „#orașuldinfotografii”. Duminică, 28 iunie 2020, de la ora 18.00, pe pietonalul Ștefan cel Mare, în fața Palatului Roznovanu, va avea loc vernisajul expoziției de fotografie „#orașuldinfotografii”. Expoziția este organizată de Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, cu prilejul comemorării a 79 de ani de la Pogromul de la Iași, în parteneriat cu Primăria Municipiului Iași și cu sprijinul Muzeului Județean de Istorie Brașov.
Expoziție de fotografie „#orașuldinfotografii”
Expoziție de fotografie „#orașuldinfotografii”. În urmă cu aproape opt decenii pe străzile Iașului au avut loc evenimente care au schimbat sau au curmat vieți a mii de evrei – copii, bătrâni, femei, bărbați. Expoziția prezintă ipostaze diferite ale unui oraș pe care încă îl descoperim: Iașul surprins în fotografii de arhivă, în iunie 1941, versus Iașul de astăzi, văzut prin ochii tinerilor, în perioada august – octombrie 2019. Fotografiile au fost realizate în cadrul concursului #orasuldinfotografii, organizat de Institutul „Elie Wiesel”.
La vernisaj va participa și Alexandru Florian, directorul Institutului „Elie Wiesel”. Expoziția va putea fi vizitată până pe 28 iulie 2020.
Un fotograf iesean a fost invitat la cea mai mare expozitie din Europa
Un fotograf ieşean a fost invitat în Austria la unul dintre cele mai importante evenimente de cultură, organizate în oraşul Baden. Este vorba despre cea mai mare expoziţie de fotografie din Europa, la care vor participa reprezentanţii a 25 de ţări. Marius Florescu, un vestit fotograf din Iaşi, va participa la expoziţia fotografică denumită „Fete din umbră”, cu 22 de lucrări. Evenimentul va avea loc în perioada 27 august – 6 septembrie, unde va fi prezentă delegaţia din Viena, dar şi media locală. Din mii de participanţi au fost selectaţi doar 25, printre care se numără şi Marius. Costurile privind deplasarea şi cazarea vor fi suportate de către organizatori.
Marius Florescu a început încă de anul trecut un turneu de promovare a muncii sale, astfel încât prima expoziţie a avut loc în luna august 2018 la Piatra Neamţ, după care a urmat să-şi prezinte lucrările în Timişoara, Cluj şi intenţionează să încheie turneul în Iaşi, în incinta Ateneului Tătăraşi.
Cine este Marius Florescu
Marius este unul dintre artiştii ieşeni care au luptat să-şi promoveze muncă, în pofida circumstanţelor deloc favorabile pentru felul în care este privită şi apreciată artă în România. Marius s-a născut la Piatra Neamţ şi a fost abandonat la naştere, suferă de boală incurabilă Wilson (n.r. – Genetică moştenită, asociată cu metabolismul anormal al cuprului, care duce la stocarea excesivă a cuprului) şi are o malformaţie a mâinii stângi. Boala i-a adus multe necazuri şi neplăceri, dar nu a încetat să creadă în visul lui. A descoperit pasiunea pentru fotografie la vârsta de opt ani, în timp ce se afla la centrul de plasament. A avut nenumărate expoziţii în ţară, dar şi străinătate, două dintre ele fiind în muzeuul Luvru din Paris şi una în New York.
Marius a intrat la Facultatea de Mecanică din Iaşi, după care a terminat Facultatea de Filosofie şi a încheiat cu un master în arta fotografică. Marius a luptat singur într-o lume care nu i-a fost partenera, iar unul dintre visele lui este să fie deschizător de drumuri pentru copiii din orfelinate şi să îi înveţe arta fotografică.
„A fost extrem de greu să ajustez acest proiect, deoarece am implicat atât echipa de la Viena, cât şi cea din Baden, dar şi reprezentanţii unor ONG-uri. De mic mi-am dorit să devin fotograf şi nu am abandonat niciodată acest vis, indiferent câte oprelişti am avut atât pe plan personal, cât şi financiar. Am luptat şi am să lupt pentru că artă să fie mult mai mult apreciată. Este extrem de greu să-ţi câştigi existenţa dacă eşti artist, dar asta nu trebuie şi nu ar trebui să împiedice pe nimeni să-şi urmeze calea”, spune Marius Florescu.