Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție de fotografie inedită de Ziua Iei: „Este un proiect personal la care am lucrat în ultimii 2 ani” – FOTO

Expoziție de fotografie inedită de Ziua Iei: „Este un proiect personal la care am lucrat în ultimii 2 ani” – FOTO

20 iun. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea în Eveniment-Social

Centrul Municipal de Memorie Vizuală și Primăria Municipiului Iași organizează, în perioada 22 iunie – 31 iulie, expoziția de fotografie „Povești din lada de zestre – RomânIA autentică”, realizată de Cornelia Gherguț

Vernisajul va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 12.00, chiar de Ziua Iei care este o celebrare specială a frumuseții și tradiției românești, dedicată bluzei tradiționale cu motive și cusături autentice.

Expoziție de fotografie inedită de Ziua Iei

 o fotografie realizată de către Cornelia Gherguț

Expoziția cuprinde o selecție de 43 de portrete realizate în studio în care personajele, îmbrăcate în diverse costume populare românești vechi

Expoziția cuprinde o selecție de 43 de portrete realizate în studio în care personajele îmbrăcate în diverse costume populare românești vechi, unele chiar din colecția autoarei, Cornelia Gherguț, nu sunt și nu vor să pară „niște țărani” din alt veac, ci dau viață, cu ajutorul costumelor populare, unor povești atemporale.

Nu este vorba de o abordare etnografică a costumului popular românesc, piesele utilizate nefiind alese neapărat în funcție de zona din care provin sau de vârsta personajului, ci sunt menite să-l ajute să-și spună povestea.

„Legat de expoziția «Povești din lada de zestre – RomânIA autentică», am încercat să prezint o poveste în fiecare fotografie, iar cel mai important, am vrut să prezint eleganța atemporală a costumului popular românesc. Nu se prezintă neapărat scene din lumea satului, ci mai degrabă din lumea atemporală. Mă adresez tuturor celor care rezonează cu acest tip de estetică, nu folosesc modele profesioniste, oricine poate avea parte de o astfel de ședință”, declară Cornelia Gherguț, fotograf.

Unele modele din fotografii au îmbrăcat pentru prima dată un costum popular

o fotografie realizată de către Cornelia Gherguț

Expoziția de fotografie va putea fi văzută pe gardul Casei Universitarilor din Iași

Cornelia Gherguț mărturisește faptul că acesta este unu proiect la care a lucrat timp de doi ani, timp în care a realizat mai mult fotografii, însă în cadrul expoziției este prezentă o selecție. Modelele din fotografii sunt persoane de diverse vârste și profesii, iar multe dintre ele au îmbrăcat, cu această ocazie, pentru prima dată un costum popular.

„Este un proiect personal la care am lucrat în ultimii 2 ani de zile, am realizat, desigur, mult mai multe fotografii, aceasta este doar o selecție. Sunt diverse persoane care pentru ședința foto s-au îmbrăcat în costume populare, iar costumele fac parte din colecția mea personală și am dorit să prezint o viziune proprie asupra frumuseții și eleganței costumului românesc. Sunt piese pe care le-am achiziționat de pe la târguri sau online și m-am gândit că cel mai bun mod de a le pune în valoare ar fi prin intermediul pasiunii mele mai vechi, fotografia.

Modelele din fotografii sunt persoane de diverse vârste și profesii, iar multe dintre ele au îmbrăcat, cu această ocazie, pentru prima dată un costum popular. Imaginile prezentate surprind emoția și bucuria lor când descoperă și redau viață comorilor ascunse în lada de zestre a poporului român. Fotografiile vorbesc despre frumusețea și eleganța fără vârstă a acestor piese cusute sau țesute cu migală de româncele de altădată”, adaugă Cornelia Gherguț, fotograf.

Expoziția de fotografie va putea fi văzută pe gardul Casei Universitarilor din Iași (Casa Canta), bulevardul Carol I, nr. 9, iar vernisajul va avea loc sâmbătă, 24 iunie, de la ora 12.00.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`