Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziție de carte deschisă în perioada 1-18 martie „Incursiune în lumea cărților de bucate și a celor care le-au scris”
Expoziție de carte deschisă în perioada 1-18 martie „Incursiune în lumea cărților de bucate și a celor care le-au scris”

Expoziție de carte deschisă în perioada 1-18 martie „Incursiune în lumea cărților de bucate și a celor care le-au scris”

04 mart. 2020, 11:19,
în Eveniment-Social

În perioada 1-18 martie 2020, Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” vă invită la expoziția de carte „Incursiune în lumea cărților de bucate și a celor care le-au scris”, ce se află la etajul 1, în sediul central.

Gastronomia reflectă nivelul de civilizație a unui popor. Arta de a combină, găti și prezenta la masă mâncăruri alese, ca și priceperea de a le savura sunt componente ale culturii care au în spate secole de încercări, erori și reușite. Deși se consideră că gătitul este o treabă pentru femei, ciudat este faptul că primele cărți de bucate au apărut la inițiativa bărbaților care au adunat rețete transmise prin viu grai, luând astfel naștere cărțile de bucate.

Este normal ca nenumărate secole de influențe bizantine, turcești, ungurești, rusești, austriece să-și fi pus amprenta asupra modului în care românii se hrănesc. Secolul al XIX-lea aduce Franța în atenția elitei române, care devine francofilă și francofonă. De bună voie românii pleacă în Franța, de unde, școliți și cu gusturi noi, aduc Cartea de Bucate și rafinamentul acesteia. Evident, gastronomia franceză influențează decisiv obiceiurile noastre culinare. Italienii, grecii, evreii – veniți mai apoi într-o Românie plină de oportunități economice – aduc și ei un important nomenclator de mâncăruri. Periplul acestor nații pe teritoriul țării, ne-a oferit oportunitatea de a culege de-a lungul secolelor feluri de mâncare dintre cele mai diferite, iar adaptarea în timp îndelungat a acestor rețete la spiritul gustului autohton, selecția însăși, sintezele și adaosurile ingenioase reprezintă aportul românilor la patrimonial cultural gastronomic european.

Această expoziție se dorește a fi o prezentare a celor mai importante cărți de bucate românești, care au marcat istoria gastronomiei de-a lungul a trei secole, de la cele scrise de stolnicul Cantacuzino, Kogălniceanu și Negruzzi, Ecaterina Comșa, Sanda Marin, Iosif Strassman și Ioan Radu, până la bucătăria modernă a zilelor noastre. Nu este doar o simplă prezentare a acestor cărți, ci o prezentare a autorilor acestor cărți care au redat în scrierile lor rețete preluate din bucătăriile altor popoare și le-au adaptat spiritului și gustului autohton.

În vitrine cărțile sunt selectate și prezentate în funcție de tipul de bucătărie căreia i se adresează: Bucătăria țăranului român, Bucătăria regală, Bucătăria clasică, Bucătăria modernă, Bucătăria mânăstirească.

Punctul de atracție îl constituie cartea din ciocolată, creată de Mihaela Ulman, bibliotecar în Departamentul Dezvoltarea Colecţiilor din BCU„Mihai Eminescu”, realizatoarea expoziţiei. Cartea, ale cărei foi sunt imprimate cu preparatele culinare din diferite prezentări și concursuri gastronomice la care Mihaela Ulman a participat, va putea fi degustată pe data de 18 martie, la ora 18. Pe lângă această mai puteți vedea și o miniserie de cărți de bucate, confecționate tot de Mihaela Ulman, din pastă de zahăr.

Vă așteptăm cu drag să „savurați” alături de noi aceste ”cărți”!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
11 ianuarie 2025
11 ianuarie 2025