Prima pagină » Eveniment-Social » Expoziţie de Arte Vizuale, la UNAGE Iași

Expoziţie de Arte Vizuale, la UNAGE Iași

03 iul. 2024, 10:15,
BZI.ro, în Eveniment-Social

La Iași are loc inaugurarea expoziției de pictură „Incursiune inițiatica în universul spiritual al picturii ”. Expun absolvenţii studiilor de licență – Direcţia de studiu Pictură-Promoția 2024, din cadrul Universităţii naţionale de Arte „George Enescu”, Iaşi.

Vernisajul va avea loc mâine miercuri 3 iulie 2024 ora 18:00 la „Galeriile Cupola-Palatul Braunstein,” şi ”Centrul Internațional de Artă Contemporană – Baia Turcească Iași”.

Expoziţie de Arte Vizuale, la UNAGE Iași

Prezintă: Prof.univ.dr. Cristian N. Ungureanu, prorector al UNAGE Iași. Prof.univ.dr. Adrian Stoleriu, decan, Facultatea de Arte Vizuale și Design, Prof.univ.dr. Petru Bejan, Critic de artă Maria Bilașevschi, Președinte al UAP România – Filiala Iași, Coordonator Conf. Univ. Dr. Cristian Neagoe. Expoziţia este deschisă în perioada 3 – 10 iulie 2024. Detalii în invitaţie şi în afişul din atachement

Titlul expoziției  definește sugestiv tematica abordată de către optsprezece artiști vizuali absolvenți ai Direcția de studiu Pictura, Licenţa 2024 din cadrul Universității de Arte „George Enescu” Iaşi  și reprezintă o călătorie prin intermediul expresivității formelor picturale  în universul extrasenzorial.

Poezia pe care o redau artiştii prin pictura lor, reprezintă  nevoia de ”eter” , de inefabil,  antidotul împotriva cotidianului inert. Nevoia de concret o resimt la dezvăluirea formelor metaforice cu ajutorul plasmei culorilor. Probabil că este o compensare a universului “intangibil” în care circulam, cu multe planuri minunate care se suprapun peste cele anoste, dar care generează mult zbucium şi probabil uneori,  senzaţia de deşertăciune.

Scopul propus urmărește redefinirea realității percepute prin simțuri, prin prezentarea în compozițiile picturale ample a unui univers metaforic încărcat de noi sensuri și trimiteri conceptuale. Artiştii cauta să redea “preocuparea constantă pentru căutarea identităţii şi a materiei însufleţite” întipărite în “cotidianul banal” în derizoriul vieţii de pretutindeni, în personajele anonime care compun uneori frânturi din spaţiul citadin.

În creaţiile lor, tinerii creatori dezvăluie interpretări proprii asupra naturii nedescoperite, aproape uitate de omul contemporan: aer plin de miresme, pământ răvăşit de vânt, nori ce adulmeca zenitul, arbori plini de sevă, pietre domolite de apele repezi ale muntelui. Ei au îmbinat analiza elementelor din natură cu meditația şi apropierea de materia rudimentară.  Unii expozanți propun un alt unghi de percepție a problematicii “Societății contemporane” prin redefinirea raportului semenilor noștri în relație cu lumea virtuală, ca o a doua natură. O parte din artiști sunt aplecați către analiza și crearea unui dialog cu privitorul, prin deschiderea căilor de accedere spre universul personal compus din sentimente, pasiuni sau o viziune critică, acidă a societății. Demersul artistic enunțat este prezentat uneori în antiteză cu umorul sau autoironia reflexivă. Aceste particularităţi releva profunzimea abordărilor, dezinhibarea şi curajul tinerilor artişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
05 iulie 2024
05 iulie 2024