Prima pagină » Local » Expoziție cu artefacte din Ucraina, la Muzeul Mitropolitan Iași! Ce obiecte din secolele XVll-XlX pot vedea ieșenii până în luna august 2022 – GALERIE FOTO

Expoziție cu artefacte din Ucraina, la Muzeul Mitropolitan Iași! Ce obiecte din secolele XVll-XlX pot vedea ieșenii până în luna august 2022 – GALERIE FOTO

18 apr. 2022, 02:00,
Andreea Andrei, în Local

La Muzeul Mitropolitan Iași este o nouă expoziție cu artefacte din Ucraina, pe care ieșenii o pot vizita până în luna august 2022. Artefactele sunt dintr-o largă perioadă istorică și sunt descoperite în Ucraina

Până pe 14 august 2022, ieșenii pot vizita la Muzeul Mitropolitan Iași o nouă expoziție cu artefacte din Ucraina. Sunt expuse icoane, obiecte bisericești și tablouri care datează din secolele XVll-XlX și sunt făcute pe teritoriul Ucrainei.

Pe lângă aceste obiecte, ieșenii pot vizita și celelalte expoziții în care sunt expuse diverse straie bisericești, obiecte de cult și icoane cu valoare istorică.

Expoziție cu artefacte din Ucraina, la Muzeul Mitropolitan Iași

Expoziția a fost deschisă pe 14 aprilie 2022 și conține diverse obiecte din perioada secolelor XVII-XIX.

Icoanele expuse sunt pictate pe lemn, iar tablourile arată măiestria meșterilor pictori.

„Icoanele sunt pictate pe lemn, tablourile pe pânză. Obiectele sunt din depozitul Mitropoliei și sunt făcute pe teritoriul Ucrainei de astăzi. Pe perioada Sărbătorilor Pascale, din păcate, nu va fi deschis, dar în rest așteptăm vizitatorii conform programului normal”, a declarat muzeograful Mihai Alex Olteanu.

Programul normal al Muzeului Mitropolitan este de marți până sâmbătă, între orele 10:00-17:00. Toate etichetele explicative de la expoziția obiectelor din Ucraina sunt bilingve, în română și ucraineană.

Celelalte expoziții arată diverse obiecte de cult bisericesc, straiele preoților ce au rămas în istoria Iașului și icoane ce au o mare valoare istorică.

Vizitatorii pot vedea, de asemenea, fragmente din fundația vechii construcții a mitropoliei care au rămas neatinse în urma lucrărilor de reabilitare a întregului ansamblu bisericesc.

200 de ani de la nașterea Mitropolitului Calinic Miclescu

Cu ocazia aniversării a 200 de ani de la nașterea Mitropolitului Calinic Miclescu s-a amenajat o vitrină specială cu obiecte care i-au aparținut.

Sunt afișate crucea pectorală și engolpionul care au aparținut Mitropolitului Calinic Miclescu. De asemenea,se poate vizita și fosta coroană a Sfintei Parascheva, care a fost dăruită de către părinții mitropolitului. Tatăl Scarlat Miclescu, mare vornic, și mama, fată din familia Beldiman, au fost descendenți din mari familii boierești.

Muzeul Mitropolitan se află în curtea Catedralei Mitropolitane din Iași, iar doritorii pot intra gratuit.

Acesta a fost inaugurat în luna iunie 2016 și găzduiește artefacte pe care Mitropolia Iași le deține și pe care până la crearea muzeului le avea în depozite personale.

Expozițiile definitive ale muzeului sunt organizate tematic, pe săli. Sala Ofranda, amplasată între Sala Sinaxar și Sala Eclesia, ilustrează tema darului ritual în patru ipostaze. Sala Ctitorilor, localizată între Sala Ofranda și Sala Eclesia, prezintă două colecții speciale de obiecte puțin sau deloc cunoscute publicului: Antimisele și Pomelnicele ctitorești. Sala Eclesia, cu localizare sub Catedrala Mitropolitană, descrie drumul pe care urcă omul spre cer.

Sala Sinaxar găzduiește noua expoziție cu artefacte din Ucraina până în data de 14 august 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *